Pe 1 iulie, Academicianul Leon Dănăilă împlinește 92 de ani. O viață dedicată științei, cercetării, dar mai ales un destin dăruit semenilor. ”Pentru mine, viața înseamnă ceilalți!”, obișnuiește să spună medicul născut în Darabani.
Neurochirurg de talie mondială, invitat în marile universități ale lumii, Leon Dănăilă a fost medicul care le-a vorbit pacienților pe limba lor. Și-a îndemnat colegii să trateze nu doar cu știință, ci și cu inima.
Pe 1 iulie 1933, la Darabani, județul Botoșani, se năștea Leon Dănăilă, eminent neurochirurg, membru titular al Academiei Române, supranumit „sculptorul de creiere”. A scris istorie în medicină, fiind cel care a folosit primul în România aparatul numit "microscop operator", revoluţionând chirurgia vasculară. Secţia de neurochirurgie vasculară cerebrală de la Spitalul ”Bagdasar-Arseni” din Capitală, înfiinţată în 1981 de către doctorul Leon Dănăilă, este unică în ţară.
A realizat peste 30.000 de operatii și este, la 90 de ani, încă dedicat profesiei. Medicul Leon Dănăilă se declară și astăzi, la 92 de ani, fascinat de creier, mai exact de ceea ce încă nu se știe despre creier!
Este medicul care, după cercetări minuțioase și studii științifice de cel mai înalt nivel, se întoarce în natura umană pentru a observa și a înțelege… omul.
Cu o experiență de peste 60 de ani în cercetare și, mai ales, în preajma bolnavilor, academicianul Leon Dănăilă are și un mesaj pentru colegii medici: ”Privește-l atent pe bolnav, pune mâna pe el”.
Și asta pentru că, spune Leon Dănăilă, orice boală este compusă din două părți. O parte psihică – 50% - și tot atâta partea organică.
Iar dacă medicul – sau preotul, ”că și acesta poate avea un rol foarte important” – caută să-i înlăture sau să-i amelioreze suferința psihică, în acea măsură este înlăturată și boala.
”Eu le-am spus colaboratorilor mei ca la vizită să nu se mulțumească să spună, trecând pe lângă bolnav: ”A, aici e o tumoră…” și să pășească mai departe! Nu! Privește-l atent pe bolnav, pune mâna pe el, vorbește cu el, întreabă-l, ascultă-l, fă-l să simtă atenția, transmite-i o afecțiune, o siguranță că va fi bine… Nu trebuie să minți, ci să-i faci prihoterapie, ca să aibă speranță și încredere. Comportamentul medicului față de bolnav, vreau să subliniez asta, are în vindecare o valoare chiar de până la 50%. Un comportament corespunzător, inducând stări de bine – lucru dovedit și experimentat – mărește imunitatea organismului ajutând astfel la tratarea suferinței”.
A fi medic, a fi chirurg, este mai mult decât o simplă profesie. Iar medicul Leon Dănăilă a demonstrat cu asupra de măsură acest lucru. A știut mereu să împletească știința cu omenia, cercetarea cu rugăciunea. Recunoaște, totuși, că există și medici care caută mai mult latura materială. Aceștia, spune Leon Dănăilă, ”eșuează lamentabil”.
”Unii aleg această profesie de chirurg din considerente materiale, pentru că aud că e bănoasă. Realitatea este că aceștia eșuează lamentabil și sunt o pacoste pentru semenii care ajung pe mâna lor. Trebuie să urmărești latura spirituală: harul, dăruirea, inteligența, inovația, simțul estetic. Deci trebuie să ai un comportament uman. Revenind la calitățile unui medic și în speță ale unui chirurg, putem conchide că primează conștiința și aș pune pe aceeași treaptă sau poate chiar ceva mai sus – harul. Fără de care totul este pierdut. Firește talentul, munca susținută completează imaginea-model. Asta am căutat să transmit discipolilor”, mărturisește Leon Dănăilă.
În urmă cu 10 ani, pe 1 iulie, medicul Leon Dănăilă primea Titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Botoșani. Au venit atunci pacienţi din toată zona Moldovei. Imaginile au fost copleşitoare: oamenii care mulţumeau pentru VIAŢĂ. Îmbrăcaţi în tricourile anume confecţionate de ei pentru acea zi, s-au aplecat cu lacrimă în faţa medicului.
La împlinirea celor 92 de ani de viață excepțională, îi urăm medicului academician Leon Dănăilă mulți ani binecuvântați, bucurii pe măsura inimii și multă sănătate!