Elena Coriciuc-Ligi s-a nascut in Cernauti, a debutat la Deva, insa bucuriile s-au nascut cu adevarat pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani, unde a trait, a iubit, a suferit, a visat.
Anii 60 ai secolului trecut – ce sonoritate istorica in aceste cuvinte!, sunt anii de magie ai scenei, anii in care publicul rasufla, plangea, radea, se incrancena odata cu eroii din spectacole. Turnee lungi, drumuri proaste, frig, intuneric, comunism. Dar cata bucurie in joc! Cata lumina in inimile acestor minunati actori care inca se mai hranesc din aplauzele adunate in aproape 50 de ani!
Elena Coriciuc Ligi, o Doamna a Teatrului botosanean in fata careia astazi facem cuvenite reverente!
Nascuta pe 9 noiembrie 1934, la Cernăuţi, Elena Coriciuc Ligi a venit la Botoşani in anul 1960. Si aici a ramas. S-a lipit de sufletul acestui oras, iar orasul si-a trait bucuria de a fi insufletit de ei, actorii, tot mai multi, tot mai mari, tot mai frumosi.
"Doamne, cati colegi si colege n-am avut, cate serii de absolventi n-au trecut pe aceasta scena! Talentati, frumosi, cu dragoste de meserie, fiecare a scris in cartea de aur a acestui teatru cate o pagina. Unii au stat mai mult, altii mai putin atrasi fiind de mirajul oraselor mari.... Dar cate traiectorii spre inalt n-au fost retezate datorita acestui lucru!", marturisea Elena Coriciuc Ligi intr-un moment aniversar al Teatrului Mihai Eminescu, institutie care, in semn de cinstire, i-a conferit statutul de Societar de onoare!
Caterina, in "Marele fluviu isi aduna apele", Eliza, in "Pygmalion", Natasa, in "Intre patru ochi", Filofteia, in "Presul", Bunica, in "Copacii mor in picioare", Florica din "Florin şi Florica"… Roluri care au facut istorie la Botosani, o actrita care scrie istorie la Botosani!
In anul 1969, soseşte la Botoşani Eugen Borduşanu. "Aici şi-a dat examenul de stat cu spectacolul coupe "E lung drumul spre casa" şi "Ulei", de Eugene O´Neil, în care am avut bucuria să fiu şi eu distribuită. Începând chiar de atunci, am devenit una dintre actriţele lui favorite. Am jucat de-a lungul anilor, sub regia lui Eugen Borduşanu, în 29 de spectacole. Fiind şi un actor excelent, l-am avut ca partener in "Micul Infern", "Omul care a văzut moartea", "Secretul omului de zăpadă", "Tache, Ianche şi Cadâr"", îşi aminteşte actriţa Elena Coriciuc Ligi despre un alt mare artist al Botoşanilor, plecat prea repede dintre noi.
Botosaniul nu isi poate uita artistii pentru ca ei, artistii, nu se lasa uitati! Pentru ca noi, astazi, ne inclinam in fata lor, a artistilor nostri dragi. Si ne dorim ca macar o data pe an, in lumina reflectoarelor, sa ne bucuram de ei, sa ii aplaudam, sa ne stie ca ii iubim, sa ne stie ca ni-i dorim.
LA MULTI ANI, DOAMNA CORICIUC-LIGI! Dumnezeu sa va binecuvanteze, sa va bucure si sa va rasplateasca! Iar noi, spectatorii, va asteptam pe scena!
LA MULŢI ANI, distinsă Doamnă ELENA CORICIUC-LIGI!
Stiri BotosaniMiercuri, 9 Noiembrie 2011Oamenii cetății791 vizualizăriSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei, usturoi pus la uși și busuioc sub pernă
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
79
79
Există câteva tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei 2023 pe care oamenii le respectă cu sfințenie, iar printre ele se numără usturoiul pus la uși, dar și pusul de ...
În acest sfârșit de săptămână, Teatrul „Mihai Eminescu” invită botoșănenii la spectacolul „La Academie” de Alexandra Felseghi
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
146
146
”Sărbătorim luna cadourilor cu un cadou special pentru spectatorii noștri dragi. Fă un cadou special cuiva drag și oferă-i în dar un spectacol de teatru! La spectacolele din luna dec...
Măsurile de ordine publică stabilite de autorități pentru perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2023 în județul Botoșani
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
63
63
În contextul zilelor libere ocazionate de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au dispus o serie de ...