GEORGE SIMIAN, artistul care ne învață să visăm chiar și atunci când universul interior se destramă! FOTO, VIDEO

Evadând spectaculos din realitatea încremenită, ne trezesc mai întâi o lacrimă, apoi un zâmbet, pentru ca la final să dezdoim genunchii și să ne ridicăm spre propriile sfori ale cunoașterii, ale bucuriei. Sunt ele, marionetele. Iar ei sunt păpușarii.

GEORGE SIMIAN, artistul care ne învață să visăm chiar și atunci când universul interior se destramă! FOTO, VIDEO

GEORGE SIMIAN
Foto: teatrultandarica.ro

"Lumea sunt eu: Eram cum sunt şi azi, vagabond. Mintea celorlalţi exista numai ca ipoteză a minţii mele. Lumea e, aşadar, reprezentarea mea, lumea e sufletul meu, lumea sunt eu. Şi oamenii? Marionete pretenţioase ale teatrului meu interior, figurine grăbite în pupila mea", ne spune Giovani Pappini, în "Un om sfârşit".

Pitite ghiduș în mintea unui Pappini, adormite înlăuntrul unui actor trudit, tresăltând în lumea gândurilor de copil, marionetele care își trag singure sforile sunt cele care trăiesc viețile tuturor, cele care, evadând spectaculos din realitatea încremenită, ne trezesc mai întâi o lacrimă, apoi un zâmbet, pentru ca la final să dezdoim genunchii și să ne ridicăm spre propriile sfori ale cunoașterii, ale bucuriei. Și trăim cu adevărat într-o lume care devine, cum spune Pappini, reprezentarea noastră, a fiecăruia, lumea sufletului nostru.

Pe George Simian l-ați văzut acum câteva zile, într-un show de succes, "Te cunosc de undeva". În urmă cu câțiva ani, l-ați urmărit cu sufletul la gură într-un alt show de succes, "Românii au talent".




George Simian joacă în zeci de spectacole și, cu toate acestea, rar îl recunoaștem. Pentru că el este un suflet de păpușă, pentru că soarta păpușarului este să "își dea viața pe scenă" fiecărui personaj pe care îl interpretează. La capătul sforii se află el, omul care știe că pentru a produce emoție este nevoie de multă dăruire, de perseverență, de o excelentă coordonare și de abilitate tehnică. Dar ce frumoasă este viața păpușii atunci când el, păpușarul, coboară în poveste!

Drumul începe la Botoșani!

George Simian s-a născut pe 12 aprilie 1985, la Botoșani. A absolvit, în cadrul Universității Nationale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale", Facultatea de Teatru, fiind actor mânuitor păpuși și marionete, cu un Master în Teatrul de Animație.

În adolescență și-a încercat prima dată vocea. Avea 15 ani când a intrat în Radio Contact, la Botoșani. Dacă ar fi să îi dăm crezare artistei Mercedes McCambridge (numită de Orson Welles drept "cea mai mare actriță de radio din lume"), care spunea că "radioul este cu adevărat teatrul minţii", poate că nu întâmplător drumul lui George Simian avea să ducă, peste numai câțiva ani, spre mirajul scenei.

Încă din timpul facultății a participat la competiții de tot soiul. În 2004, la Cluj (Festivalul de Teatru) și Galați (International Festival of Theatre and Marionette), a jucat în spectacolele "O raza de soare" si "Scufita rosie", regizor Decebal Marin. Un an mai târziu a participat la spectacolul de dans contemporan "The dress". De asemenea, în rolul lui Constantin Brâncoveanu, apare în spectacolul de dans contemporan din cadrul reconstituirii istoriei Palatului Mogoșoaia. Este distribuit în rolul Matache, din spectacolul "Drumul de fier", regizor Gina Nicolae, dar și în rolul Signor Dottore, din spectacolul "All’ Improvisso", regizor Gruia Mihai Sandu.

A colaborat vreme de un an cu Televiziunea Student Tv, iar în perioada 2005-2006 a realizat spectacole pentru copii în scop caritabil, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din București.  

A urmat în 2006 cursuri intensive de Commedia de’ll Arte, cu actorul Gruia Mihai Sandu.

Anul 2007 îi aduce rolul Snout, din spectacolul "Visul unei nopti de vara", regizor Alexandra Radu, în același colaborând și cu Teatrul de Tineret "Mihai Popescu", Targoviste, dar și cu Teatrul Masca, în proiectul "Orasul de sub oras". Participă la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, cu spectacolul "Improvizatii cu masti si obiecte", regizor Gina Nicolae, precum și la Festivalul International de Teatru "Masca", cu acelasi spectacol "Improvizatii cu masti si obiecte", regizor Gina Nicolae. Anul 2008 îi așază în palmaresul actoricesc rolurile Egeus si Flute-Thisbe, în spectacolul "Visul unei nopti de vara", regizori Decebal Marin si Gina Nicolaie.

Vreme de doi ani, între 2008 și 2010, îl regăsim la Praga, unde va activa ca actor mânuitor de păpuși la Teatrul "Narodni Opera Divadlo".

A jucat în "Don Giovanni - W.A.Mozart", regia Todor Ristic (Don Giovanni, Leporello), "Creation of the world", regia Todor Ristic (Adam), "Nunta lui Figaro de W.A. Mozart", regia Todor Ristic (Contele).

În 2010 și 2011 a fost actor colaborator in Compania de teatru "D’aya", fiind distribuit în spectacolul "Ce ne spunem, cand nu ne vorbim", regia Chris Simion.

După 2011 îl regăsim pe scena Teatrului Țăndărică, în numeroase spectacole: "Lampa lui Alladin", regia Cristian Pepino (Vizirul), "Povestea Porcului", regia Traian Savinescu (Tata, moșul), "Danila Prepeleac", regia Ioan Brancu (Danila Prepeleac), "Rapunzel", regia Gavriil Pinte (Tatăl lui Rapunzel).

Despre Teatrul "Țăndărică", George Simian spune că este locul unde se regăsește. "Este un loc ideal în care poți munci, în care poți să fii creativ. Este un loc în care pur și simplu nu ți se stopează creativitatea, în care ți se dă frâu liber imaginației. Este un loc foarte important pentru un actor păpușar. Pentru România, cred că este TOTUL teatrului de animație", mărturisește artistul.

De asemenea, la Teatrul Bulandra a jucat în "Romeo și Julieta", după William Shakespeare, scenariul şi regia Irina Niculescu.

Uninvented Theatre sau spectacolul vieții!

În octombrie 2011 ia ființă unul dintre cele îndrăznețe și surprinzătoare proiecte din spațiul teatral românesc. Este vorba despre Compania Uninvented Theatre. O poveste despre teatrul de animație, despre magia dansului, dar mai presus de toate, despre frumusețea poveștilor pentru oameni mari. Emoție pură, eleganță, o anume puritate a sentimentelor, o descătușare firească a ceea ce înseamnă umanul dincolo de convenționalisme, dincolo de formalismul verbal atât de păgubos uneori. Ce rămâne atunci când te eliberezi de carnal, de viul superficial al omului? Ce se află înlăuntrul trăirii, cum se poate simți chiar și atunci când trupul rămâne doar formă, imagine, un tipar al fiecăruia dintre noi?

Uninvented Theatre este teatrul de animaţie pentru copii, tineri şi pentru adulţi. Este teatrul pentru suflet. Așa au ajuns pe scenă la "Românii au talent" (ProTV) și au impresionat o țară întreagă. 

"Uninvented Theatre este o gură de aer proaspăt în teatrul de animaţie contemporan. Oamenii nu au mai văzut aşa ceva live, cel puţin în România, şi cred că spectacolul nostru este un loc bun, unde pot întâlni emoţia şi unde îşi pot deschide sufletul", spunea în urmă cu câțiva ani actorul George Simian.

În trupa Uninvented Theatre, Eva ocupă un loc aparte. Eva este un manechin, la fel ca cele pe care le zărim părăsite uneori în vitrinele magazinelor. Mesajul după care se ghidează actorii din trupă? "Keep it simple!" (Păstrează lucrurile simple). Pentru că este vorba despre spiritele libere, despre uimire, despre autenticul trăirilor. Despre cum să te bucuri de viața care ți se așterne înainte.

În urmă cu câteva zile, George Simian a apărut în emisiunea "Te cunosc de undeva", de la Antena 1, alături de Nico, cea care l-a adus în scenă pe un artist britanic, unul dintre cei mai bine vânduți cântăreți, Ed Sheeran. Nico a interpretat hit-ul "Sing", iar asemănarea cu personajul original a fost perfectă. George Simian a reușit un moment excepțional, el fiind cel care a dublat-o pe Nico, aducând în scenă o păpușă care îl reprezenta pe personajul din videoclipul piesei "Sing".

George Simian este artistul care ne învață să visăm chiar și atunci când universul interior se destramă. Totdeauna, la capătul celălalt al sforii se va afla el, păpușarul. Magicianul care știe să îți fure o lacrimă mai întâi, apoi un zâmbet. Așa începe povestea!




(sursă foto: Facebook, Ziarul Ring, Antena 1)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...