CĂTĂLIN GĂINARU, botosaneanul care face istorie in cercetare!

CĂTĂLIN GĂINARU, botosaneanul care face istorie in cercetare!

CATALIN GAINARU

Un botosanean de numai 34 de ani impresiona in urma cu cateva luni lumea academica germana dupa ce obtinea ravnitul Premiu pentru Fizica "Peter Debye", decernat la fiecare doi ani de catre International Dielectric Society tinerilor care exceleaza in cercetarea materialelor dielectrice.

Distinctia vine ca o recunoastere internationala a unei munci de peste 10 ani in domeniul fizicii, Catalin Gainaru fiind preocupat in special de cercetarea in domeniul spectroscopiei dielectrice a diferitelor materiale.

Dr. Catalin P. Gainaru s-a nascut in 1977, in Botosani. Dupa ce a absolvit prestigiosul Colegiu National "A.T.Laurian" Botosani, a continuat cursurile, in perioada 1995 - 2000, la traditionala Universitate "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Catalin Gainaru isi continua drumul in cercetare, domeniu care devine chiar si pentru el insusi o provocare, astfel ca in anul 2001 este acceptat la Universitatea din Bayreuth (Germania), unde a absolvit Magna cum laude.

Din anul 2007, Catalin Gainaru este inscris la studii post-doctorale la Departamentul de Fizica Experimentala III, Universitatea Tehnica din Dortmund (Germania), in grupul condus de Prof. Roland Böhmer.

Premiul prestigios, acordat pe anul 2010, ilustreaza in primul rand capacitatea botosaneanului de a concretiza intr-un mod stralucit cunostintele si perseverenta in domeniul cercetarii, deschizand orizonturi noi unor aplicatii in industria medicamentelor si a alimentelor. Metodele de cercetare brevetate permit studii spectroscopice la temperaturi deosebit de scazute, probele fiind examinate la temperaturi de pana la patru grade peste zero absolut (minus 273,15 grade Celsius), echivalent cu minus 269,15 grade Celsius.

Catalin Gainaru a studiat comportamentul diferitelor esantioane in campuri electrice alternative, oamenii de stiinta urmand ca, pe baza acestor cercetari, sa traga concluzii importante cu privire la structura moleculara si dinamica in solide si lichide.

Parcursul impresionant al lui Catalin Gainaru care, la doar 34 de ani, reuseste sa se impuna intr-un sistem extrem de riguros precum cel nemtesc, dovedeste ca valoarea si consecventa se vor situa pururi deasupra micilor meschinarii, dar mai ales sta marturie faptului ca invatamantul romanesc mai are surse si resurse cu care straluceste, iata, in marile centre universitare ale lumii. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
131

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...

(P) Renovare de nota 10: cele mai populare dileme şi cum să le faci faţă

astăzi, 14:47
32

Renovările interioare nu sunt deloc uşoare, mai ales atunci când te loveşti de probleme pe care nu ştii cum să le soluţionezi. Fie că reamenajezi o casă, fie că urmează să te muţi &i...

A murit cea mai titrată jucătoare de scrabble a României! (Foto)

astăzi, 13:46
152

A fost cea mai titrată jucătoare de scrabble a României, campioană națională în limbile română și franceză, Maestră a Sportului.Claudia Mihai a fost un model de dăruire...