Iustin Lungeanu are doar 23 de ani și se poate mândri cu un fizic de invidiat și un palmares bogat în puținii ani de experiență în kickboxing. S-a născut și a trăit o bună perioadă din viață în satul Petricani, din orașul Săveni, județul Botoșani. Acolo a copilărit, alături de cei doi frați ai săi, aceștia fiind tripleți. După finalizarea gimnaziului, la doar 15 ani, a ales calea străinătății. A plecat în Marea Britanie, acolo unde atât el, cât și fratele său, au fost așteptați de fratele lor mai mare pentru a începe o nouă viață. La foarte scurt timp aceștia au fost urmați de sora și părinții lor. Pentru nimeni, indiferent de vârstă, nu este ușor să își facă bagajele și să se mute într-o nouă țară. O nouă limbă, mediu nou, oameni noi și alte percepții asupra vieții.
Văzându-se într-o țară străină, unde nu cunoștea și nu avea pe nimeni în afară de propria familie, s-a gândit că trebuie să facă ceva în această privință. Motiv pentru care a hotărât să se apuce de un sport, dar nu s-a gândit niciodată că va ajunge atât de sus.
Deși a plecat cu mulți ani în urmă în Anglia, acesta nu și-a uitat meleagurile natale și vine ori de câte ori are ocazia acasă, în Botoșani, în orașul natal. Nu și-a uitat casa părintească și nici prietenii pe care și i-a făcut aici, dar nici comunitatea în jurul căreia a crescut și s-a dezvoltat.
Iustin spune că propria motivație vine de la familia sa, de la părinții și frații care îl sprijină, îl încurajează și îi sunt alături în orice moment din viață atât pe plan sportiv, cât și profesional și personal.
Dar vă lăsăm să aflați mai multe chiar de la Iustin într-un interviu acordat reporterului Știri.Botoșani.Ro.
„Motivația mea zilnică vine de la familie...”
- Cum ai descoperit kickboxing-ul și ce te-a determinat să începi să practici acest sport?
- Am descoperit k1 la vârsta de 17 ani, când eram doar un copil care dorește să facă sport. Am vrut să arăt și eu bine, așa cum erau alți băieți de vârsta mea și voiam să știu să lupt. Ce m-a determinat să fac acest lucru? Nu știu dacă să îl numesc bullying sau altceva, dar ideea este că simțeam nevoia să fac un sport, care să mă ajute să mă exprim mai bine în societate și să nu îmi fie mie rușine de mine. Consider că acest sport, dur cum este el, m-a ajutat în această privință.
- Schimbările din viață te-au motivat în vreun fel sau altul să optezi pentru acest tip de sport?
- O schimbare mare în viața mea a fost atunci când am plecat din țara mea natală în Anglia. Nu aveam prieteni, iar singura opțiune prin a-mi face prieteni a fost să aleg un tip de sport și l-am ales pe acesta.
- Ce te motivează să te antrenezi și să te perfecționezi în fiecare zi?
- Motivația mea zilnică vine de la familie. Ei sunt singurii care mă motivează, care mă încurajează, sunt mereu lângă mine. Fac tot posibilul ca eu să mă pot antrena, să nu îmi fie greu și să nu simt durerea sau singurătatea. Cu asta și pentru tot ceea ce fac ei pentru mine aș vrea să le mulțumesc.
Aș vrea să fiu mai bun în fiecare zi pentru mine. Când mă antrenez să o fac pentru mine, nu pentru a concura cu alții.
- Cum te pregătești mental înaintea unei lupte importante și care sunt tehnicile pe care le folosești pentru a te menține concentrat?
- Este diferit de la meci la meci și de la luptător la luptător. Eu unul sunt foarte calm înaintea meciului, singurul gând pe care îl am în cap este că trebuie să câștig meciul. Este foarte important să ai o gândire echilibrată. Dacă nu pornești cu o mentalitate bună și cu gânduri pozitive nu o să reușești să faci ce ți-ai propus.
Tehnica, de altfel, diferă de la un meci la altul, deoarece și adversarii de cele mai multe ori sunt diferiți și trebuie să schimbi abordarea. Este important să te antrenezi cât mai bine, să ai o condiție fizică bună și să asculți sfaturile antrenorului.
- Dacă ar fi să o iei de la capăt ar fi alt sport pe care ți-ai dori să îl practici?
- De mic pasiunea mea a fost și o să rămână fotbalul. Deci dacă ar fi să o iau de la capăt, cred că aș merge pe calea fotbalului.
- Ce înseamnă kickboxing-ul sau sportul în sine pentru un tânăr de 23 de ani?
- Pentru un tânăr de 23 de ani să practici orice fel de sport, nu doar kickboxing, este un mare avantaj. Sportul în sine ne ajută mult pe noi tinerii. De exemplu, ne ajută să ne exprimăm mai liber, să gândim poate altfel față de cum o făceam înainte, să vedem altfel lucrurile. De altfel, sportul, dacă vei continua să îl practici în mod constant, o să îți deschidă foarte multe căi.
- Care a fost cea mai dificilă luptă din cariera ta și ce lecții ați învățat din ea?
- Cea mai dificilă luptă a fost cea împotriva englezului Frank Bates. La doar 19 ani ai mei trebuia să fac față presiunii meciului. Prima repriză a fost, clar, a lui Frank, iar în a doua rundă am fost pus de două ori la podea. Meciul era de departe câștigat de el, însă în ultimele secunde din a doua repriză am reușit să pun presiune și el a cedat. Am câștigat acel meci prin KO.
De altfel, o lecție pe care am învățat-o și despre care cred că este cea mai importantă este să nu mă dau bătut niciodată indiferent de cât de dificile ar fi meciurile sau adversarii.
- Care a fost cel mai mare moment de triumf din cariera ta în kickboxing și ce înseamnă pentru tine acel moment?
- Cel mai mare triumf din cariera mea a fost acela când am câștigat titlul de ICO South Area middleweight. Atunci mi-am dat seama că într-adevăr nu am făcut acest sport doar ca să treacă timpul. Pentru mine înseamnă mult acest titlu, indiferent că este la amatori sau profesioniști. Faptul că am putut să mă bucur împreună cu familia mea, echipa mea și toți prietenii mei înseamnă enorm pentru un tânăr plecat departe și reușind să facă mândru orașul său natal, adică Săveni.
„În viitor mă văd în țara mea, în România...”
- Ce sfaturi ai pentru tinerii kickboxeri care aspiră să devină campioni în viitor?
- Sfatul pe care aș putea să îl dau eu, după toți cei opt ani de practicat acest sport, este să muncească. Muncă, muncă și iar muncă. Bineînțeles, trebuie să îți și placă și să fii trup și suflet atunci când intri în câmpul de pregătire, dar și când nu ești în această zonă. Întotdeauna trebuie să îți fie gândul la sportul pe care îl practici.
- Cum reușești să menții echilibrul între viața personală și cariera sportivă intensă?
- Este foarte greu să îți menții echilibrul între viața personală și cea sportivă. Sunt multe ispite ca să le numesc așa. Cum ar fi viața de noapte, băutura, drogurile, mâncarea fast food. Ori aceste lucruri sunt dăunătoare pentru sportivi și nu doar. Nu spune nimeni să nu le faci, dar trebuie făcute rar și pentru foarte scurt timp.
- Cine este Iustin Lungeanu în timpul liber? Cu ce te ocupi în general? Ce îți place să faci, ce hobby-uri ai?
- În timpul liber, Iustin Lungeanu, băiatul pe care toată lumea îl vede pe internet ca fiind puternic, fără frică, curajos, muncitor, nu este tocmai chiar așa. În timpul meu liber îmi place să ascult muzică, să mă joc, să ies cu prietenii, să joc fotbal și să călătoresc, să vizitez cât mai multe lucruri noi.
În restul timpului, Iustin lucrează într-o bucătărie. De acolo îmi câștig banii ca să pot să îmi cumpăr ce îmi trebuie și să mă pot antrena.
- Ce planuri de viitor ai? Atât pe plan personal, cât și sportiv.
- În viitor mă văd în țara mea, în România, poate lucrând într-o sală și învățând copiii ce am învățat și eu pe tot parcursul ăsta. Pe plan sportiv, în viitor aș vrea să ajung poate în România într-o sală, unde să îmi continui activitatea.
Mi-aș dori să lucrez și cu alți oameni, să învăț lucruri noi, tactici noi, să învăț cum să gândesc altfel și poate să deslușesc mai mult din tainele acestui sport.
- Ce rol joacă nutriția în pregătirea și performanța în kickboxing?
- Nutriția este cel mai important rol cu toate că, eu unul ca sportiv, nu am avut oamenii care să mă învețe ce înseamnă asta. Doar de la frații mei, Dan și Marius, am învățat despre acest domeniu. Și le mulțumesc pentru asta.
Poți să te antrenezi unde vrei, cum vrei și cu cine vrei, dar la final trebuie să fie cineva acolo care să te învețe ce și cum să mănânci.
- Ai un model în viață, Iustin?
- Nu am niciun model în viață, sunt eu poate peste 10 sau 15 ani. Când voi ajunge acolo și o să mă întrebe cineva o să transmit același lucru: modelul sunt tot eu peste 10 ani.
- Care este mesajul sau motto-ul după care te ghidezi în cariera sportivă, dar și în viața de zi cu zi?
- NU RENUNȚA! Asta le sugerez tuturor oamenilor, nu doar sportivilor. Indiferent de cât de greu este trebuie să mergi mai departe. Chiar dacă în momentul de față nu mai particip la competiții eu continui să merg la sală, să mă dezvolt și să mă antrenez.
- Un mesaj pentru cititori?
- Vreau să le transmit să facă ceea ce îi face pe ei fericiți și niciodată să nu țină ură față de semeni. Fiecare zi este o zi în care avem de învățat câte ceva noi, trebuie să fim umili față de Dumnezeu, fără de care nu facem nimic. Așadar, faceți ce vă bucură sufletul indiferent de ceea ce zic alții.
Îți mulțumim, Iustin, pentru dezvăluirile făcute și îți urăm succes atât pe plan personal, cât și sportiv!
Acesta a fost Iustin Lungeanu, tânărul din Botoșani, campion european la kickboxing, care își dorește ca în viitor să revină în țara natală. Prin performanțele sale face cinste țării, dar mai ales județului de unde provine.