La mulți ani, Georgică Manole!

Născut pe 26 octombrie 1952, în satul Popești, comuna Vrancea, dar ”împământenit” în Botoșanii eminescieni, Georgică Manole scrie, descrie, împărtășește, descoperă, inovează.

La mulți ani, Georgică Manole!

Este poet, prozator, epigramist, publicist. A absolvit școala primară și gimnaziul în satul natal, apoi Liceul teoretic Vidra (Vrancea). Deși pasionat de litere, a fost atras de cifre. Astfel, a absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Institutului Pedagogic din Suceava. Întreaga viață a fost alături de elevi. Fie ca profesor de matematică, fie ca director de școală.

A colaborat cu versuri, proză, cronici literare, interviuri, eseuri, articole de specialitate în numeroase publicații locale și naționale.

Creațiile care îi poartă semnătura nu au trecut neobservate. A fost distins cu Premiul ”Ion Pillat” pentru eseu. Este deținătorul a numeroase diplome de excelență din partea instituțiilor cu care a colaborat de-a lungul vremii. Este prezent în antologii, dicționare, reviste literare.

În lumea literară a intrat ”oficial” în anul 1970, când a debutat cu poezie în revista ”Milcovul”. Cinci ani mai târziu publica și prima proză scurtă în revista ”Flacăra”.

”Drumul până la prima carte a fost greu. Prin anii 80 am încercat să scot o cărţulie, „un snop de schiţe”, cum îi spuneam eu atunci, dar mi-a fost returnată pe motiv că sunt prea… visător. Spre exemplu, schiţa „Moartea fluturelui amiral”, pe care o consideram foarte bună şi care la cenaclul din Botoşani a fost apreciată de poetul Dumitru Ţiganiuc, mi se recomanda  s-o scot din carte.  O altă schiţă, „Lina”, era prea… psihologică”, mărturisea Georgică Manole în ancheta literară ”Scriitorul, destin și opțiune”, inițiată și susținută de Petruț Pârvescu.

Aşa că, ”una peste alta, prima carte mi-a apărut după Revoluţie”, adăuga scriitorul Georgică Manole.

A publicat, așadar, în 1996 ”Logica lui Masajust” (satire și epigrame, Moldoprint, 1996), ”Antigeometria tristeții” (poezii, Moldoprint, 2001), ”Aici… Acolo… Dincolo” (Eseu despre antigeometrie, Agata, 2002), ”Ierbarul cu… arici” (Eseu despre antimangement, Agata, 2003), ”Clopotul lui Gauss” (poezii, Agata, 2005), ”Idei la firul ierbii” (eseuri, comentari, Agata, 2009), ”Viața în interval” (eseuri, Agata, 2012), ”Ideea ca obsesie; dialoguri 1” (Agata, 2015), ”Buzunarul cu idei” (cronici, comentarii, recenzii, Stef, 2016), dar și ”Lecturi la post-restant” (recenzii, comentarii, cronici, Stef, 2020) sau ”Printre dicționare” (Stef, 2022).

Începând din 12 august 2018, Georgică Manole susține, în cadrul publicației Știri.Botoșani.Ro, rubrica ”Loc de dat cu… epigrama”, ajunsă în prezent la numărul 272. Un demers unic în peisajul presei locale.

Dincolo de latura profesională, marcată de matematici și de rigorile predării la catedră, Georgică Manole reușește să mențină într-un echilibru perfect propriile manifestări literare. Este scriitorul care, cu acribie rară și cu conștientă responsabilitate, consemnează și semnează aproape zilnic secvențe extrase din plaja revuistică sau din noianul de evenimente petrecute ”aici… acolo… dincolo”.

”Cei mai mulți poeți își țin în grajd, în locul Pegasului, un dicționar de cuvinte”, spunea Lucian Blaga, poet pe care însuși Georgică Manole îl citează în debutul cărții ”Printre dicționare”. Și, se știe, dicționarul i-a fost mereu cărămidă solidă în construcția oricărei cărți, dar și sursă necontenită de inspirație.

Georgică Manole este, așa cum îl descria admirabil poetul Al.D. Funduianu, ”precum argintul viu, imposibil de potolit sau de încadrat în tipare”.

Scriitor dotat cu o generozitate rară, fiind din stirpea rară a celor care se dedică și confraților, oferind cititorilor ample cronici sau semnale editoriale cu privire la cărțile apărute în piața literară, Georgică Manole știe și să ironizeze cu măsură sau să traverseze marcajele trasate de înaintași, fără să preia prejudecăți sau să emită sentințe superior-alarmiste.

Neobosit cititor și deopotrivă îngăduitor cu debutanții, Georgică Manole are meritul de a susține, încuraja și promova literatura acolo unde ea dă semne de ”bună creștere”.

La aniversare, îi dorim scriitorului Georgică Manole mulți ani creativi, în sănătate sufletească și trupească, împliniri profesionale și bucurii literare. Colegului nostru, viață lungă și noi descoperiri, pentru că avem mult ”Loc de dat cu… epigrama”!

Redacția Știri.Botoșani.Ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
2

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
22

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
61

Înaintea sărbătorilor pascale, polițiștii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale ...