Campioana mondială și europeană în canotaj, a Botoșaniului: „Consider că nu eu am ales acest sport, ci el m-a ales pe mine” (fotogalerie)

„Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare.” Acesta este motto-ul după care Manuela își ghidează atât viața personală, cât și viața de sportiv, pentru a ajunge pe cele mai înalte culmi. Înaltă, frumoasă, tânără, ambițioasă și determinată să devină cea mai bună versiune a ei pe zi ce trece. Deși practică un sport solicitant, nu își neglijează studiile, familia și viața personală, știind să jongleze în așa fel încât să le împace pe toate.

Manuela Lungu are 20 de ani și este din comuna Coțușca, județul Botoșani. În prezent este studentă în primul an la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. Iubirea față de sport i-a fost sădită încă de la o vârstă fragedă, astfel că aceasta a hotărât să meargă tot pe calea sportului continuându-și studiile. Manuela povestește că primii pași în canotaj i-a făcut cu sfială și neîncredere, neștiind ce o așteaptă dincolo de „poarta” casei.

Deși nu a avut încredere în parcursul ei în acest sport, munca a dat roade, iar premiile nu au întârziat să apară. Anul trecut a obținut, alături de colegele sale, la Campionatul European din Belgia, medalia de aur la cele două probe, 8+1 și la barca cu 4 rame. De asemenea, și anul acesta a reușit să își mențină nivelul ridicat, obținând 8 medalii de aur la Campionatul European din Germania.

Motiv pentru care, în urmă cu câteva săptămâni, a devenit cetățean de onoare al comunei care a redat-o către lumea sportului, Coțușca, într-un cadru festiv prilejuit de zilele comunei. Mai mult decât atât, și trimisul Guvernului în teritoriu, prefectul Sorin Cornilă, a ținut să o felicite și să o premieze pe tânăra sportivă cu o plachetă onorifică.


 

„Consider că nu eu am ales acest sport, ci el m-a ales pe mine”

 

- Pentru început, ne-ai putea povesti puțin despre tine și cum ai intrat în lumea canotajului? Ce te-a atras pe tine la acest sport?

- Mă numesc Manuela Lungu, am vârsta de 20 de ani și sunt din comuna Coțușca, județul Botoșani. Consider că nu eu am ales acest sport, ci el m-a ales pe mine. În timpul clasei a VIII-a, când mă pregăteam pentru examenul de Evaluare Națională cu profesorul Vasile Genete, la una dintre orele de meditații am avut plăcuta surpriză să îi întâlnesc pe doi dintre antrenorii eminenți ai canotajului românesc și anume Ciprian Atomei și Sorin Bahnarel. Aceștia mi-au deslușit tainele canotajului și totodată mi-au propus să particip la antrenamentele care se desfășurau la Iași, iar din anul 2017 până în prezent continui să performez în acest sport.

 

- Să vorbim puțin despre ultimele tale realizări în lumea canotajului. Anul acesta ai obținut opt medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene de canotaj tineret U23 de la Krefeld, Germania. Cât ați/ai muncit pentru aceste realizări? Ce înseamnă pentru tine asta și care au fost sentimentele care te-au încercat în momentul în care ai conștientizat că ați câștigat?

- Când câștigi o medalie ești satisfăcut din toate punctele de vedere. Realizezi că munca la antrenamente și sacrificiile pe care le faci nu au fost în zadar.

 

- Mai sunt și alte realizări în canotaj de menționat? Ne poți povesti puțin despre parcursul tău în acest sport?

- Am început canotajul la vârsta de nici măcar 14 ani. În primele zile nu eram foarte încântată de alegerea pe care am făcut-o, aceea de a merge la Iași. Mi-am schimbat școala, cercul de prieteni, viața mea s-a schimbat total într-un timp foarte scurt. M-am acomodat greu, eram sceptică în privința evoluției mele în acest sport, dar acum când stau și mă gândesc mai bine, cred că am făcut una dintre cele mai bune alegeri ale vieții mele. Pe lângă performanța de anul acesta din Germania, anul trecut la Campionatul European din Belgia am reușit, împreună cu colegele mele din barca de 4 rame (Juncanariu Geanina, Baletchi Alina și Vîlceanu Estera) și din barca de 8+1 (Juncanariu Geanina, Baletchi Alina, Vîlceanu Estera, Amalia Bucu, Sutu Diana, Țurcanu Alice, Iorgovan Andreea și Petreanu Victoria), prima mea performanță remarcabilă. Aceea de a câștiga la ambele probe medalia de aur. Aceste medalii au însemnat pentru mine foarte mult, o parte din drumul spre performanță la nivel de tineret.

 

- Cum arată o zi din viața Manuelei? Bănuiesc că antrenamentele zilnice sunt nelipsite, dar te mai ocupi și de viața personală, nu? Cine este Manuela în viața de zi cu zi?

- Noi avem un program foarte bine stabilit. Servim micul dejun, ne este prezentat programul pentru antrenamentul principal, care începe în jurul orei 08:30. După terminarea antrenamentului fiecare sportiv își urmează rutina zilnică. Servim prânzul, după care avem în jur de două ore libere în care, de obicei, alegem majoritatea dintre noi să ne încărcăm bateriile relaxându-ne, iar următorul antrenament ne așteaptă cu forțe proaspete, fiind în jurul orei 15:30.

Manuela în viața de zi cu zi este o persoană simplă, care încearcă să îmbine utilul cu plăcutul și de cele mai multe ori reușește. Consider că sunt o persoană ambițioasă și serioasă, muncesc din greu pentru a reuși să îmi îndeplinesc toate visurile. De cele mai multe ori în timpul liber vin acasă, având în vedere că stăm 11 luni pe an în cantonament. În acele săptămâni libere pe care le am prefer să petrec cât mai mult timp cu familia mea.

 

- Cum te-ai pregătit pentru a ajunge la nivelul actual de performanță? Ce sacrificii ai făcut?

- Încă de la începutul carierei am înțeles că rezultatele o să apară după multă muncă și sacrifcii, timp dedicat antrenamentelor, o alimentație corectă și o gândire pozitivă.

 

- Ai avut modele sau mentori în canotaj care te-au inspirat? Cum te-au influențat?

- Un exemplu demn de urmat este chiar doamna Elisabeta Lipă, și nu doar, care se dedică și în prezent acestui sport.

 

- Ce sfaturi ai pentru tinerii pasionați de canotaj care își doresc să ajungă la nivel înalt în acest sport sau care vor să meargă pe acest drum al canotajului?

- Încurajez tinerii care au ales acest drum să fie ambițioși și determinați pentru a face performanță. Oricât de greu ar fi începutul acestui drum, rezultatele nu vor înceta să apară.


 

- Cum îți gestionezi echilibrul între școală/studii și canotaj? Dar ce ți-ai propus pentru viitor atât din punct de vedere sportiv, cât și profesional și personal?

-  Deși este un sport foarte solicitant, reușesc cu brio să fac față și studiilor. Așa cum visează orice sportiv de performanță la medalia olimpică, acesta este și visul meu pentru care sunt conștientă că trebuie să muncesc extrem de mult, dar nu voi renunța. Aștept acest moment, iar apoi voi fi sigură că voi avea atât de plan personal, cât și profesional succesul dorit.

 

- Cum este întoarcerea acasă, la Coțușca?

- De fiecare dată când mă întorc acasă simt că mă încarc cu energie pozitivă și sunt pregătită să mă întorc înapoi în cantonament.

 

- Dacă ar fi să iei viața de la zero ai face altceva sau tot pe același drum ai merge?

- Chiar și acum dacă aș avea gândirea de atunci aș face aceeași alegere.

 

- Care a fost cea mai memorabilă experiență pe care ai avut-o în canotaj până acum?

- Cele mai memorabile experiențe pe care le-am avut sunt din ultimii doi ani, la campionatele europene, unde am reușit să capăt experiență și asta nu poate decât să mă bucure și să mă facă să visez la performanță.

 

- Ai un principiu sau un motto după care îți ghidezi viața?

- „Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuți din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorință, un vis, o chemare.” Acesta este unul dintre cele mai explicite motto-uri pentru sportivii de performanță, din punctul meu de vedere.

 

- Un mesaj pentru cititorii noștri?

- Urmăriți în continuare sportivii Federației Române de Canotaj, pentru că mai au multe de demonstrat, iar viitorul canotajului este unul strălucit.

 

Îți mulțumim, Manuela, pentru dezvăluirile făcute în cadrul interviului acordat reporterului Știri.Botoșani.Ro și îți urăm mult succes în carieră! De asemenea, te felicităm pentru performanța atinsă! Continuă să muncești, să ai încredere în tine și viitorul îți va străluci.

Aceasta a fost Manuela Lungu, campioana mondială și europeană a Botoșaniului, un „om al cetății”. 






 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Zeci de botoșăneni s-au testat gratuit de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat! (Foto)

Thursday, 14 November 2024

Această zi a fost marcată și la Botoșani la Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” printr-o campanie de conștientizare. În acest sens, botoșănenii care nu suferă de...

Cupluri de aur și diamant, sărbătorite și premiate de municipalitatea botoșăneană! (Foto, Video)

Thursday, 14 November 2024

Joi spre orele amiezii, în sala „Mihai Eminescu” din cadrul Primăriei Municipiului Botoșani a avut loc o ceremonie de premiere a cuplurilor care au împlinit 50 și 60 de ani ...

Angajații de la Arhivele Naționale chemați la negocieri de prefectul județului Botoșani! „Suntem ruda aia săracă și pusă în cârca lor” (Foto, Video)

Thursday, 14 November 2024

Angajații de la Arhive au mai avut un astfel de demers și în luna mai, dar nu s-a concretizat în niciun fel. Doleanțele, care sunt aceleași și acum, nu au fost rezolvate. Astfel, d...