La începutul lunii aprilie 2016, la Sala Palatului din Bucureşti a avut loc "Welcom to Deliria". S-a ţinut cu casa închisă şi a prezentat publicului un show de zile mari ce a cuprins lansarea ultimului album al Deliei. Regizorul evenimentului a fost Adrian Tapciuc, show-ul fiind organizat după conceptul unui eveniment transmis live.
Adrian Tapciuc are încă multe de spus. El este, fără doar şi poate, cel mai reuşit exemplu de perspicacitate artistică, într-o lume dominată de sindromul provincialismului. Actorul botoşănean demostrează că tinerii există şi se impun prin valoare mult mai repede şi mai eficient decât ar crede diriguitorii şi fabricanţii de pompoase programe guvernamentale sau statistici seci. Este nevoie doar de curaj, de încredere în forţele proprii şi de oameni potriviţi alături.
Născut pe 1 aprilie 1984, la Botoşani, Adrian Tapciuc a fost elev al Colegiului Naţional "A.T.Laurian", membru al trupei de teatru Drama Club. A absolvit în 2007 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, specializarea Arta Actorului, clasa prof. univ. Ion Cojar şi prof.univ. dr. Adrian Titieni. Absolvent al promotiei 2009 a Masterului Artele Spectacolului de Teatru, Universitatea Natională de Artă Teatrală şi Cinematografica, clasa prof.univ.dr. Gelu Colceag si prof.univ.dr. Tania Filip.
Botoşănenii l-au putut vedea în urmă cu mulţi ani în rolul Fundulea, din spectacolul "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare, mai întâi alături de trupa de teatru Drama Club a Colegiului National "A.T.Laurian" Botoşani, în cadrul Festivalului Lyceum, apoi pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani, ambele spectacole în regia lui Volin Costin şi coregrafia magnifică a Victoriei Bucun.
În decembrie 2011 a montat, pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botoşani, spectacolul "Flori, filme, fete sau băieţi", de Mimi Brănescu, o revenire acasă memorabilă: a doua zi după premieră, Adrian Tapciuc a făcut o cerere în căsătorie inedită. Pe clădirea Teatrului a fost afişat un banner pe care scria: "Maria, vrei să fii soţia mea?".
Însă traseul artistic al lui Adrian Tapciuc este departe de a se opri într-o instituţie, pe o singură scenă sau într-un unic proiect. În prezent este regizor la Global Records Bucureşti, unde a "brodat" concertul Carla's Dreams, ce tocmai a avut loc la Arenele Romane. În urmă cu o lună de zile, ca regizor la Cat Music România, a organizat show-ul "Welcome to Deliria" la Sala Palatului.
La Constantin Entertainment, tot ca regizor, a contribuit la "Clipa de fericire" de la ProTV, sezonul 1. În perioada mai 2012 – august 2015 a fost regizor la Antena 1, fiind implicat în realizarea emisiunilor "X Factor", "Top Chef", "Got To Dance", "Family Feud", "Junior Chef", "Next Star", "Temptation Island".
Din aprilie 2008 până în mai 2012 a activat în trustul Media Pro, ca regizor, fiind parte din proiectele "În al 9-lea cer", serialul "Aniela" (140 episoade), "In the name honour" (140 episoade), precum şi "Aida" (sitcom). Între noiembrie 2003 şi august 2007 a contribuit, tot în ProTV, la realizarea show-urilor "Te uiţi şi câştigi", "Tu eşti, tu câştigi", "Dansez pentru tine".
("Visul unei nopţi de vară", sursă foto: Facebook Iustina Irimia)
"N-aş spune niciodată NU unei invitaţii din partea Teatrului din Botoşani"
L-am provocat pe Adrian Tapciuc cu câteva întrebări despre anii de la Botoşani, despre proiectele care l-au marcat în mod special, dar şi despre ultimul rol în care se pare că se simte cel mai bine, acela de tată.
-Îţi propun să ne imaginăm într-un ungher al Colegiului Naţional "A.T.Laurian" (chiar, unde te-ai piti, în fosta bancă, în micuţa bibliotecă, în aula liceului?) şi să povesteşti tot ce vezi astăzi prin ochii adolescentului de atunci. Ce – cine – ţi-a rămas în suflet când te gândeşti la fostul liceu?
-Aula şi Biblioteca sunt locurile în care am stat poate mai mult decât în sala de clasă. Profi sunt mai mulţi. Mi-e teamă să nu uit pe cineva: domnii profesori Tatarcan, Onofrei, Corduneanu, Tironeac, Băleanu, Nistorică, Panaete.
-"Visul unei nopţi de vară". Un vis. Ce a însemnat acel spectacol pentru formarea ta de mai târziu ca actor, ca regizor?
-Atunci nu voiam regie. Dar fiind coordonator al trupei a trebuit să înţeleg fiecare mecanism de producţie tehnică şi artistică. "Visul..." a fost un proiect foarte ambiţios şi pe masură ce-l cream în repetiţii îmi dădeam seama cât de impresionant va fi. Proiectam imagini în minte înainte ca ele să ia naştere.
-Cât de important a fost pentru voi, ca liceeni, să lucraţi cu actori profesionişti (Volin Costin, Silvia Răileanu, vorbind doar despre acel spectacol).
-Regizorul Ion Sapdaru şi regizorul Volin Costin (pentru că la "Visul..." eu aşa l-am descoperit) au fost cei care au influenţat cel mai mult cariera mea artistică ulterioară. Ei "m-au obligat" să învăţ mereu cum să fiu creativ, deşi creativitatea e vocaţie, nu prestaţie.
-Teatrul a fost singura opţiune la finalul liceului? Sau, ca să ne întoarcem la clasica întrebare: dacă ai alege din nou, drumul ar fi acelaşi?
-A fost singura. Totul pe o carte. Nu regret nimic din ce am făcut până azi. Iar ceea ce fac acum - regie de concerte/evenimente - nu ar fi fost posibil fără toate etapele pe care le-am parcurs până acum: actorie, televiziune, teatru, regie de emisiune, serial, videoclip, spot publicitar şi acum concerte.
-Film. Teatru. Televiziune. Unde ai experimentat cel mai mult şi mai profund, din punct de vedere artistic, profesional?
-Mă bucur să privesc în urmă şi să văd că cel mai de succes proiect al meu e mereu ultimul finalizat. Am încercat să învăţ mereu de la oamenii din jurul meu şi să înteleg de ce şi cum se întâmplă lucrurile.
-"...cel mai de succes proiect al meu e mereu ultimul finalizat". Care este acest ultim proiect finalizat?
-Am regizat concertul "Welcome to Deliria" de la Sala Palatului. Lumea zice că e cel mai tare concert ever al unui artist român la Sala Palatului. -Ce urmează în viitorul apropiat? Dar în cel mai îndepărtat?
-Concertul Carla's Dreams de la Arenele Romane. Apoi vor urma concertele altor mari artişti din România. Iar în toamnă un mare tur al tarii cu showul Essence of Deliria. Pe 5 decembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti, concert de suflet tot cu Delia.
-Cum priveşti producţia/piaţa de entertainment din România, la ora actuală, în raport cu cerinţele publicului?
-Piaţa de entertainment din România e foarte dezvoltată, chiar în raport cu majoritatea ţărilor occidentale. Şi eu cred că un mare "merit" aici l-a avut Adrian Sârbu şi "inventarea" Pro Tv-ului în 95. De atunci românii au fost obişnuiti cu entertainment de înaltă calitate, iar ceilalţi jucători din piaţă au fost motivaţi să-şi ridice şi ei nivelurile producţiilor.
-În urmă cu vreo 4 ani şi jumătate, oraşul Botoşani era martor al unui fericit eveniment din viaţa ta. Toţi botoşănenii au citit
postareata de pe clădirea Teatrului Eminescu: "Maria, vrei să fii soţia mea?". Cum a continuat povestea voastră de atunci? Şi, mai ales, cum te descurci în "rol" de tătic?
-Am cerut-o pe Maria de soţie la doar 3 luni şi jumătate de când ne-am cunoscut prima oară. Peste alte trei luni ne-am căsătorit, iar după un an a apărut David, baieţelul nostru. Peste alţi doi ani ne-am bucurat enorm când s-a născut Carla. Şi asta e familia noastră fericită. Copiii merg deja amândoi la gradiniţă, iar noi încercăm să ne dedicăm ziua proiectelor noastre, iar serile lor. Deşi David are doar 4 ani... mă simt tătic dintotdeauna.
-Pe când un nou proiect la Botoşani?
-N-aş spune niciodată NU unei invitaţii din partea Teatrului din Botoşani pentru a regiza un nou spectacol acolo, după fericitul eveniment cu "Flori, filme, fete sau băieţi", de Mimi Brănescu, din 2011.