Mielul este produsul tradiţional care nu lipseşte de pe mesele românilor în nici un an de Paşte. Indiferent că alegi să gătești și alte rețete noi pentru masă, vedeta mesei de Paşte este fără îndoială friptura de miel.
Pentru masa de Paște, gosopodinele se gândeasc deja ce rețetă să folosească în acest an pentru friptura de miel.
Iată cum să pregătești cea ai bună friptură de miel.
Ingrediente:
- o pulpă de miel de 2-2,5 kg;
- câțiva căței mari de usturoi;
- un pahar mare de vin alb;
- apă;
- 50 ml de ulei de măsline;
- rozmarin;
- măghiran proaspăt;
- sare și piper.
Mod de preparare
Bucata de miel trebuie în primul rând spălată și apoi ștearsă cu un șervețel de bucătărie. Carnea trebuie lăsată la marinat intr-un amestec de condimente, ulei de masline si zeamă de lămâie. Ideal este ca ea să fie ținută la marinat pentru cel puțin 12 ore sau cel mai bine 24 de ore.
Pulpa trebuie înțepată adânc cu un cuțit din loc în loc, pe ambele părți.
Urmează introducerea usturoiului în găurile formate cu cuțitul.
Pulpa trebuie unsă cu ulei de măsline, condimentată cu sare și piper și așezată într-o tavă unsă cu câteva linguri de ulei. Vinul trebuie turnat împreună cu apă călduță iar carnea trebuie pigmentată cu câteva ace de rozmarin proaspăt și câteva frunze de maghiran.
Acoperiți tava în care ați pus bucata de carne de miel și intruceți-o în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.
Timpul poate varia de la o oră și jumătate spre două ore. La jumătatea timpului, întoarceți pulpa de miel.
După încă 30 de minute la cuptor, lăsați tava descoperită pentru a se rumeni, încă 20 sau 30 de minute.
În cazul în care sosul scade, trebuie adăugat din nou puțin vin amestecat cu apă călduță. Din 10 în 10 minute, pulpa trebuie unsă cu sosul format în tavă până când devine rumenită.
În acest punct, focul poate fi stins iar mâncarea servită. Alături de friptura de miel, se poate alege orice garnitură doriți.