Cât costă să îţi pregăteşti autoturismul pentru iarnă?

Cât costă să îţi pregăteşti autoturismul pentru iarnă?

Șoferii au început să calculeze cât costă să îţi pregăteşti maşina pentru iarnă, cu anvelope noi, lanţuri antiderapante sau cu lichid de dezgheţat parbrizul.

În marile magazine, la raionul auto, deja au fost scoase la vânzare cauciucurile de iarnă. Acestea sunt obligatorii pentru toate autovehiculele care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă.

Preţul unei anvelope de iarnă, nouă, porneşte de la aproximativ 150 de lei şi poate depăşi, în cazul celor produse de marile companii, 600 de lei. Astfel, un şofer care are nevoie de toate cele 4 anvelope de iarnă va plăti între 600 şi 2.400 de lei pentru acestea, în funcţie de dimensiunile cauciucului şi producătorul acestuia. Pentru cele mai frecvente dimensiuni ale cauciucurilor, prețul mediu este de 1.200-1.400 lei.

Potrivit articolului 100, alineatul 6 din Codul Rutier, „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori care sunt uzate peste limita admisă se încadreaza în clasa IV de sancţiuni, adică între 9 şi 20 de puncte-amendă”. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, care, în prezent este 1.450 de lei. De anul viitor, însă, amenzile de circulaţie cresc cu 31%, dacă salariul minim brut pe economie va ajunge la 1.900 de lei, aşa cum a propus ministrul Muncii.

Lanţurile antiderapante nu au fost puse încă la vânzare în toate hipermarketurile, dar în majoritatea benzinăriilor, şoferii pot găsi astfel de seturi, cu preţ de pornire de aproximativ 70 de lei, care pot costa, însă, şi câteva mii de lei în cazul celor complexe. Aceste seturi conţin două rânduri de lanţuri antiderapante, câte unul pentru fiecare roată de tracţiune.

De asemenea, lichidul de spălat parbrizul trebuie înlocuit, iarna, cu unul care are o concentraţie mai mare de alcool şi care nu îngheaţă la temperaturi scăzute. Preţul unui bidon de 5 litri variază între 6 şi 15 lei.

Foarte util este şi spray-ul pentru dezgheţarea încuietorilor şi a parbrizului. Un recipient de aproximativ 350-400 de mililitri costă între 20 şi 40 de lei, în funcţie de cantitatea de soluţie de degivrare pe care o conţine şi de temperatura până la care este eficientă. Citeşte mai mult.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...