Trucuri mici, efecte mari! Le încerci și tu?

Lanturile de aur se curata agitandu-le intr-o solutie de apa in care se adauga putin praf de creta. Se spala apoi cu multa apa si se usuca.

Trucuri mici, efecte mari! Le încerci și tu?

- Vasele din sticla foarte murdare (cu grasimi, rasini etc) se curata cu o solutie de soda de rufe si sapun, apoi se spala cu foate multa apa.

- Pentru a preveni cocleala, obiectele de bronz se sterg energic cu pulbere fina de cenusa de lemn (folosintu-se un tampon), apoi obiectele se lustruiesc.

- Lanturile de aur se curata agitandu-le intr-o solutie de apa in care se adauga putin praf de creta. Se spala apoi cu multa apa si se usuca.

- Mobila de lemn de mahon se sterge cu un burete umezit cu apa in care s-a adaugat otet, dupa care se freaca repede cu o carpa moale, pana cand urmele de apa dispar. Suprafata uscata se acopera cu un strat subtire de ceara alba, iar dupa ce s-a uscat, se lustruieste cu o carpa.

- Tapiseria din stofa se curata energic cu o perie de haine inmuiata intr-o solutie de sapun cu apa calda sau intr-o solutie de bucatarie (4 lingurite) in spirt medicinal (5 lingurite), la care se adauga apa rece. Dupa curatare, suprafata tatata sa sterge de cateva ori cu o carpa umezita in apa rece (bine stoarsa), apoi cu o carpa uscata.

- Obiectele de arama de dimensiuni mici se curata cufundandu-le intr-o solutie concentrata de amoniac (numai in incaperi bine aerisite sau in aer liber) dupa care se sterg cu o carpa umezita in aceeasi solutie. La urma se clatesc cu apa si se sterg cu o carpa uscata.

- Ramele de lemn de stejar se curata cu un tampon inmuiat in lapte dulce; dupa uscare se lustruiesc cu o carpa moale.

- Obiectele din argint si din aur nu se curata cu produse abrazive.

- Vasele de bucatarie captusite cu un strat de teflon nu se curata cu materiale abrazive, ci se spala cu solutii emoliente (soda calcinata, detergenti pentru vase, cenusa de lemn etc), folosindu-se o carpa, buretele sau peria moale.

- Pentru lustruirea suprafetelor lemnoase vopsite in alb, acestea se ung cu un amestec incalzit de parafina (o lingurita) in apa (un pahar), omogenizat la cald. Dupa racire si uscare, suprafata tratata se lustruieste cu o carpa moale, uscata.

- Pentru a reimprospata culorile unui covor, acesta se perie energic cu o solutie concentrata de apa cu sare grunjoasa sau se presara covorul cu sare, se ruleaza si se lasa asa 2-3 zile, dupa care se perie sarea. Astfel se indeparteaza si eventualele pete.

- Pentru curatarea ruginei de pe chei si alte obiecte mici: 1) se sterge energic, cu o carpa umezita cu apa si inmuiata in nisip fin ; 2) se introduc obiectele pentru 24 de ore intr-o baie de ulei de gatit rancezit ; 3) se sapunesc si se freaca enegic cu o carpa aspra, pentru uscare si lustruire.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
301

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5440

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
214

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...