Șofer începător? Iată 9 secrete pe care nu ți le spune nimeni la școala auto!

Șofer începător? Iată 9 secrete pe care nu ți le spune nimeni la școala auto!

Pentru a obține permisul de conducere trebuie să reții câteva reguli, să știi cum să te comporți în trafic și să respecți legislația în ceea ce privește traficul rutier. Din păcate, multe dintre acestea se uită chiar la prima experiență de a conduce de sine stătător. Îți prezentăm câteva trucuri, care te vor face să fii mult mai sigur la volan.

1. Poziționarea corectă a oglinzilor retrovizoare

Dacă oglinzile retrovizoare nu vor fi poziționate corect, nu vei putea să urmărești o parte din drum. Pentru a evita zonele oarbe, reglează oglinzile așa încât să vezi tot drumul din spate și, respectiv, și mașina care se deplasează după tine.

2. Obișnuiește-te cu mașina

Dacă ai primit recent permisul sau ai avut un automobil de alte dimensiuni, trebuie să înveți să-i simți dimensiunile. Fă următorul exercițiu: pune pe carosabil o sticlă din plastic fără capac și încearcă să mergi peste ea (sunetul sticlei îți va da de înțeles dacă ai reușit sau nu). Această abilitate te va ajuta să te obișnuiești mai repede cu mașina.

3. Parcarea ideală

În cazul parcării perpendiculare, pentru a evita impactul barei de protecție cu trotuarul trebuie să te orientezi cu ajutorul oglinzilor: marginea de jos a oglinzii trebuie să coincidă cu marginea trotuarului. În cazul parcării paralele, pentru a evita coliziunea roților de bordură, atașează la baza parbrizului din față o bucată de bandă adezivă așa încât aceasta să coincidă cu linia trotuarului. (vezi foto aici)

4. Parcurgerea corectă o unei băltoace

Dacă în fața ta este o băltoacă, înainte de ajunge în ea trebuie să reduci din viteză, dar nicidecum în timp ce mergi prin ea. Dacă ai ajuns în apă cu o viteză prea mare există riscul că aceasta va nimeri în motor și automobilul se va opri. Plus la toate apare și riscul acvaplanării, ceea ce va face automobilul imposibil de condus. Atunci când mergi prin băltoacă nu trebuie să frânezi brusc, apasă frâna de câteva ori, pentru că frecarea mecanică duce la ridicarea temperaturii și astfel va usca apa.

5. Urmăriți manevrele mijloacelor înalte de transport 

Nu te limita doar la ținerea în vizor a automobilelor din fața ta. Uită-te și la mijloacele de transport de tip autobus sau camion. Șoferii acestora văd mai bine drumul și pot afla motivele blocajelor în trafic. Astfel, în dependență de ei îți poți găsi și tu o bandă avantajoasă.

6. Reglează corect oglinda retrovizoare

Nu toți șoferii știu că oglinzile retrovizoare pot fi poziționate în 2 regimuri: de zi și de noapte. Astfel, poziția de noapte te ajută să eviți farurile orbitoare ale mașinilor din trafic.

7. Folosirea frânei de mână

Proaspeții șoferi știu regula potrivit căreia orice parcare trebuie să finalizeze cu tragerea frânei de mână. Pe timp de iarnă însă există probabilitatea ca aceasta să înghețe, de aceea am putea să ne limităm doar la regimul Parking, în cazul cutiei automate și la punerea în viteză, în cazul cutiei manuale.

8. Dacă mașina din față încetinește

Dacă te afli pe un carosabil cu mai multe benzi și ai posibilitatea să faci o depășire, ține minte următoarea regulă. În caz că automobilul din față reduce din viteză, nu te grăbi să-l depășești. S-ar putea ca motivul acestei încetiniri să fie un pieton ce traversează drumul, un animal sau orice altceva. Astfel, o depășire în acest moment poate prezenta pericole.

9. Nu întoarce volanul din timp când ești în așteptarea unei cotituri

Atunci când urmează să virezi într-o parte, dar ești pe loc, ți se pare normal să întorci volanul în direcția dorită din timp. Însă așa nu se recomandă să faci, deoarece există riscul unui accident. De exemplu, în caz că vei fi lovit neașteptat din spate, vei fi aruncat pe contrasens. De aceea, așteaptă să întorci volanul strict înainte de parcurgerea cotiturii.

Sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...