A cumpara o masina in Romania tinde adesea sa se transforme intr-o misiune mult mai dificila decat pare la prima vedere. Fie ca vrei sa o cumperi de noua, fie ca este rulata deja, trebuie sa fii cat mai pregatit si sa tii cont de sapte lucruri pe care le prezentam mai jos.
Iata cele sapte sfaturi de care trebuie sa tii cont:
1. Afla daca iti permiti cu adevarat acea masina - Dincolo de costul in sine al autoturismului, inevitabil vor mai aparea si altele. De aceea, e indicat ca in momentul in care calculezi sa ai in vedere si pretul asigurarii si al intretinerii. Nu uita ca in cazul in care iei masina in leasing va trebui sa ii faci si asigurare CASCO.
2. Afla tot ce se poate despre acea masina - O documentare in prealabil te poate ajuta sa scazi pretul in momentul negocierilor sau chiar sa eviti o teapa. Tocmai de aceea, este indicat sa cunosti dinainte care sunt problemele uzuale intalnite la masina respectiva si cand trebuie schimbate anumite piese. Chiar si daca vei cumpara o masina noua, un agent de vanzari va avea tendinta sa acorde o reducere mai mare daca va avea in fata un client pregatit. Forumurile de specialitate ale marcilor sunt o resursa de luat in calcul pentru documentare.
3. Compara preturile - Daca iti cumperi o masina noua, trebuie sa stii ca preturile difera de la o reprezentanta la alta. Poate ca una are un stoc mai mare si doreste sa se elibereze de el, astfel ca ofera discounturi mai mari. Asa ca este bine sa contactezi cat mai multe reprezentante pentru a afla care este cel mai convenabil pret.
4. Daca oferi o masina la trade-in, afla cu adevarat care este pretul ei real - O practica tot mai inalnita este aceea de a oferi masina veche plus diferenta de bani pentru cea noua. Daca doresti sa apelezi la aceasta varianta, trebuie sa-ti cunosti cu adevarat masina. Afla cu cat se vand modele similare (din acelasi an si cu kilometri aproximativ la fel) si nu astepta ca reprezentanta sa-ti ofere un pret. Adesea se ofera un pret mult mai mic decat cel al pietei (in general cu ~500 de euro mai mic).
5. Nu uita sa testezi masina - Cand cumparam o masina la mana a doua, adesea ni se intampla sa aflam la primul contact cu vanzatorul ca nu are nicio problema, 'nu bate, nu troncane' si este, practic, ca noua. Totusi, cand faci o investitie atat de mare, e bine sa nu mergi pe incredere si sa te sui la volan pentru a testa masina. Recomandarea este sa opresti sistemul audio pentru a afla daca in mers se aud diverse zgomote.
6. Verifica istoricul masinii - Chiar daca masina este ok in timpul testului, nu trebuie sa omiti sa verifici istoricul ei. In cazul masinilor mai noi, producatorii au o baza de date ce poate fi verificata, din care vei afla ce probleme a avut masina si cand a intrat in service (plus kilometri reali la ultima vizita). In cazul masinilor aduse de afara, nu te baza doar pe cartea de service, deoarece se poate falsifica foarte usor.
7. Fa testarea masinii doar in reprezentanta - Cel mai indicat este sa nu accepti niciodata testarea intr-un service indicat de vanzator. Exista o sansa mare ca acesta sa fie inteles cu mecanicul si poti lua o masina cu probleme care iti este prezentata ca fiind impecabila. Chiar si daca dai de un mecanic onest, poti intalni unul care nu are o experienta bogata cu marca respectiva.
Tocmai de aceea, este cel mai indicat sa mergi la o reprezentanta. Pretul este mai mare, dar ii poti propune vanzatorului sa plateasca el sau sa impartiti suma in cazul in care masina are probleme si nu o vei cumpara. sursa: Ziare.com