Pericolul ascuns al utilizarii dezinfectantilor

Pericolul ascuns al utilizarii dezinfectantilor

Toate femeile folosesc in casa atunci cand fac curatenie produse dezinfectante, de la detergentul de vase, pana la dezinfectantul pentru toalete, spray-ul pentru mobila, solutiile de curatat parchetul, multe dintre acestea avand in componenta clor.

Acestea pot dauna pielii daca nu se folosesc manusi de protectie, iar problemele respiratorii apar daca incaperea nu este corect aerisita.

Produsele de curatenie pe baza de clor pot duce la anumite afectiuni dermatologice, oculare, respiratorii, precum si la declansarea unor alergii.

Mai mult, ultimele cercetari in domeniu arata ca folosirea in exces a produselor de curatat care au la baza clorul pot creste semnificativ riscul de a dezvolta boli pulmonare precum emfizemul, bronsita cronica sau astmul cronic.

Principalele riscuri ale utilizarii dezinfectantilor

• Boli de plamani. Cercetatorii care au realizat un studiu de amploare au sugerat ca persoanele care utilizeaza produsele de curatat o data pe saptamana, asa cum de altfel este firesc, pot prezenta un risc mai crescut de a dezvolta la un moment dat o boala obstructiva de plamani. Principalul agent nociv din aceste substante este clorul, care ataca destul de serios plamanii.

• Dermatita de contact. O alta problema de sanatate la care sunt expuse persoanele care utilizeaza des produse dezinfectante pentru curatarea mobilei sau a obiectelor sanitare este dermatita de contact.

• Provoaca iritatii la nivelul pielii sau ochilor. Mai mult, anumite produse de curatat care au un efect antibacterian pot avea compozitia lor o substanta numita triclosan, care odata absorbita prin piele, poate afecta ficatul.

• Inalbitorii au un efect coroziv puternic, putand irita pielea, ochii, dar si tractul respirator. Mai grav, daca sunt ingerati, acestia pot provoca edem pulmonar.

• Spray-urile folosite pentru curatarea mobilei, daca sunt folositi in exces, pot creste riscul de aparitie a unor alergii, deoarece printre substantele incluse in aceste spray-uri se numara si anumiti derivati ai petrolului, substante foarte toxice pentru piele. In plus, spray-urile pot provoca tuse seaca sau anumite alergii precum rinita alergica.

• Sampoanele pentru curatat pot contine perchlorethylene, un agent care este posibil sa dauneze ficatului si rinichilor. Mai mult, daca persoana care se ocupa cu spalatul unui convor inhaleaza anumite particule si vapori emanati de samponul destinat curatarii covorului poate prezenta un risc crescut de rinita alergica sau de astm bronsic.

De ce este periculos clorul

Efectele expunerii clorului asupra sanatatii sunt imediate, uneori chiar de la primele secunde. In functie de durata de expunere, dar si de cantitatea de clor, efectele sunt diferite.

Astfel, daca persoana este expusa la clor prin inhalare, atunci va prezenta un risc crescut de aparitie a tusei, a durerilor de gat, precum si a iritarii cailor respiratorii.

Daca nivelul de clor la care a fost expusa o persoana este ridicat, atunci pot aparea anumite spasme bronsice. Totodata, expunerile dese si repetate pot creste riscul de aparitie a edemului pulmonar.

 

sfatulmedicului.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...