Când și cum te va putea legitima polițistul și ce vei risca dacă te împotrivești!

Când și cum te va putea legitima polițistul și ce vei risca dacă te împotrivești!
Legitimarea persoanelor de către polițiști se va face conform unor reguli detaliate, stabilite printr-un proiect de act normativ pus recent în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Actul prevede când anume se va cere legitimarea cuiva, dar și ce se va întâmpla dacă nu se arată un act de identitate. În cazul în care se ajunge la secția de poliție, persoana va putea fi inclusiv amprentată, chiar și fără consimțământul său, dacă se apreciază necesar acest lucru. Amenzile pentru cei care refuză legitimarea vor crește și ele semnificativ.
 
În realizarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, polițistul are dreptul să ne ceară să ne legitimăm și să ne afle identitatea dacă încălcăm dispozițiile legale ori sunt indicii că punem la cale sau am comis o faptă ilegală. Cam atât scrie în lege cu privire la legitimarea persoanelor de către polițiști.
 
Într-un viitor apropiat, reglementarea s-ar putea îmbogăți cu câteva prevederi pe acest subiect și care se regăsesc acum în Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Actul a fost pus în dezbatere de MAI săptămâna trecută și pentru a se aplica trebuie să treacă de Executiv, să fie dezbătutut și votat de parlamentari, aprobat de șeful statului și publicat apoi în Monitorul Oficial.
 
Mai exact, proiectul enumeră când anume va putea polițistul să legitimeze și să stabilească identitatea unei persoane:
 
-când încalcă dispozițiile legale ori există suspiciunea că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
-există suspiciunea că a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori știe ceva despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
-solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție, ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, consumului de alcool/alte substanțe sau în circumstanțe similare necesită sprijinul organelor abilitate;
-este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;
-când încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;
-cu ocazia unor controale sau razii atunci când sunt căutați infractori sau bunuri provenite din infracțiuni ori chiar acțiuni teroriste;
-când există obligația legală de a stabili identitatea unei persoane (spre exemplu, la intrarea într-o anumită instituție).

Ce se va întâmpla dacă nu vei avea un buletin asupra ta
 
Desigur, polițistul va cere persoanei un act de identitate, în primul rând. "Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe  baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum şi a verificărilor poliţistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date", scrie în proiectul de lege.
 
La sediul poliției, unde se va ajunge dacă modalitățile de mai sus nu vor ajuta la stabilirea identității, aceasta se va putea face și prin fotografiere, luarea amprentelor, semnalmentelor (adică a trăsăturilor fizice) și semnelor particulare ale persoanei.
 
Dacă toate astea nu au ajutat la stabilirea identității, "poliţistul are dreptul să facă publică, prin orice mijloace, o fotografie, înregistrare, schiță sau descriere a persoanei", potrivit proiectului, unde se mai precizează și faptul că nu va fi nevoie de consimțământul persoanei pentru publicare și nici pentru fotografiere sau luarea amprentelor ori a semnalmentelor fizice.
 
În fine, trebuie să menționăm și care va fi noua sancțiune pentru cei care vor refuza să se legitimeze. Dacă acum amenda maximă este de 500 de lei, odată ce proiectul va intra în vigoare vom putea vorbi de amenzi între 500 și 1.500 de lei.
 
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie să fie adoptat de Executiv, să obțină votul favorabil în Parlament, să fie aprobat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...