Logodna este un eveniment important în viața celor care vor să se căsătorească. Totuși, logodna, dar mai ales desfacerea ei, are implicații juridice pe care este bine să le cunoști de la început.
Potrivit Avocatnet.ro, logodna este definită în Codul civil ca "promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria". De regulă, logodna este o etapă prealabilă căsătoriei, dar nu e obligatorie. Cu alte cuvinte, nunta poate avea loc și fără ca tinerii să se fi logodit înainte. Totuși, logodnicii nu pot fi obligați în nicio situație să se căsătorească, dacă nu mai vor asta.
Deci, oricare dintre logodnici poate desface logodna fără a fi necesar neapărat și acordul celuilalt. Cu toate acestea, în unele cazuri pot apărea anumite efecte juridice ca urmare a ruperii logodnei.
Dacă logodna este ruptă, Codul civil stabilește că "sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepția darurilor obișnuite". De aici rezultă că trebuie restituite:
-darurile primite după momentul logodirii;
-darurile primite înainte de momentul logodirii, dacă au fost oferite în vederea logodnei.
Pe de altă parte, nu trebuie restituie, ci rămân la persoana care le-a primit:
-darurile făcute pe perioada relației, dar înainte de oficializarea logodnei;
-darurile obișnuite, adică acele cadouri de mică valoare, raportate la ocazia cu care au fost oferite și la starea materială a persoanelor respective (de exemplu, cadoul oferit cu ocazia zilei de naștere);
-în cazul în care logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici.
Prin urmare, inelul, fiind un cadou oferit în vederea logodnei, trebuie restituit. Această obligație este mai evidentă în cazul în care este o bijuterie de familie și poate avea valoare sentimentală.
Cu privire la cheltuielile efectuate pentru oficializarea căsătoriei, ambii parteneri trebuie să le suporte.
Dacă logodna este ruptă în mod abuziv, Codul civil prevede că "partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurarile, precum și pentru orice alte prejudicii cauzate". De asemenea, și logodnicul care în mod culpabil l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate fi obligat la despagubiri.
Pentru a putea discuta despre despăgubiri, este important ca logodna să fi fost ruptă în mod abuziv. Altfel, desfacerea logodnei nu implică sancțiuni (cu excepția restituirii darurilor, despre care am vorbit mai sus), fiecare persoană fiind liberă să se căsătorească sau nu.
Principala problemă care apare acum este cum se stabilește ce este considerat abuziv. Caracterul abuziv se apreciază de la caz la caz, în funcție de circumstanțele despărțirii și de modalitatea în care aceasta are loc. Una dintre cele mai comune cauze ale ruperii logodnei este infidelitatea. Este aceasta de natură abuzivă? Depinde. Citeste mai departe...