Imaginea unui judeţ decăzut, oglindită în statistica Parchetului
BOTOSANI

Lipsa de educaţie, consumul excesiv de alcool, violenţa fără rost dar şi sărăcia sunt principalii factori care, de la an la an, dau impresia că ne aflăm într-un judeţ în care se întâmplă tot felul de grozăvii care şochează.

Imaginea unui judeţ decăzut, oglindită în statistica Parchetului

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Ne supărăm tare atunci când suntem arătaţi cu degetul de restul ţării că, alături de Vaslui, parcă am ajuns să „găzduim” cele mai mari nenorociri- tâlhării, violuri, furturi care la prima vedere par nesemnificative, agresiuni de tot felul inclusiv ultraje, scandaluri. Însă o privire pe statisticile unităţilor de parchet din judeţ ne argumentează şi de ce suntem arătaţi cu degetul.

Anul trecut, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani au fost înregistrate 6.917 dosare, din care au fost soluţionate 5.271 de cauze. Din totalul cauzelor soluţionate, 382 de cauze reprezintă rechizitorii prin care au fost trimiși în judecată 468 de inculpaţi, 22 dintre ei aflaţi în arest preventiv. În schimb, în 4.884 de cauze au fost adoptate soluţii de netrimitere în judecată, referitoare la 759 de suspecţi. 3.672 de dosare s-au finalizat cu soluţii de clasare, iar 1.211 dosare s-au încheiat cu renunţări la urmărirea penală.

1.864 de dosare penale soluţionate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani au avut ca obiect în 2016 infracţiuni contra persoanei, faţă de 1.840 dosare soluţionate în anul 2015. Li se adaugă 2.402 dosare penale referitoare la infracţiuni contra patrimoniului, comparativ cu 2.986 de dosare soluţionate anul trecut.

Trebuie spus însă că Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani dispune de o schemă de 12 procurori şi nouă grefieri. În primul semestru al anului, activitatea a fost desfăşurată de zece procurori, din care unul pe o perioadă de trei luni, iar în al doilea semestru de opt procurori, din care cinci au exercitat atribuţii de supraveghere şi urmărire penală. Per total, anul trecut procurorilor de la Parchetul Judecătoriei le-au fost repartizate 5.480 de dosare penale, cărora li s-au adăugat 861 de dosare rămase în lucru la sfârşitul lui 2015.

Cele mai multe dosare soluţionate poartă semnătura procurorului Nicoleta Arpinte, care din 1.224 dosare penale primite a soluţionat 1.057 de dosare. Procurorul Larisa Rusu a avut în lucru 1.182 de dosare, soluţionate fiind 961 de dosare. Procurorul Ionuţ- Marius Ţifachi a primit 1.103 dosare, soluţionând 987 dintre ele.

"În condiţiile în care volumul de activitate al fiecărui procuror, derulat zilnic, constă în audieri, efectuarea în continuare a urmăririi penale, audienţe, soluţionări ale plângerilor, motivări ale acţiunilor promovare în căile de atac, participări la şedinţele de judecată şi formularea de propuneri în vederea luării măsurilor preventive, se impune o organizare eficientă a programului de lucru, în vederea realizării unor standarde ridicate, atât sub aspect cantitativ cât şi calitativ. Pe de altă parte, în contextul în care încărcătura de dosare pe procuror a crescut progresiv şi major în fiecare an, iar fluctuaţia de personal a rămas o constantă a unităţii, este de apreciat efortul considerabil pe care l-au depus procurorii acestei unităţi, pentru obţinerea acestor rezultate", arată Dorina Dragomir, prim- procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta