Totul a început către mijlocul lunii decembrie 2024. Mai exact pe 12 decembrie, când de la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga a ajuns la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani o solicitare ”în regim de urgență”, care făcea referire la ”detașarea la Podriga a unui medic în specialitatea psihiatrie, pentru o perioadă de maxim 3 luni sau până la ocuparea postului prin concurs, începând cu data de 1 ianuarie 2025”.
Facem mențiunea că Sanatoriul de la Podriga nu este secție a Spitalului Mavromati, ci se află în administrarea Consiliului Județean, iar finanţarea activităţii medicale se face din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În prezent, aici sunt internați 70 de pacienți cu afecțiuni psihice în regim de spitalizare continuă cu o durată de 320 de zile/an.
Solicitarea de la Sanatoriul Podriga este motivată de faptul că aici funcționa un singur medic specialist în psihiatrie, în vârstă de 69 de ani, care începând cu data de 31 decembrie 2024 ieșea la pensie. Unitatea medicală a organizat un concurs la care însă nu s-a prezentat niciun candidat. Astfel, singura soluție – identificată în ședința CA a Sanatoriului din noiembrie 2024 – a fost detașarea unui medic de la Spitalul Mavromati, până la ocuparea postului prin concurs.
Medicul de la Botoșani acuză ”presiuni psihice”
Adresa ajunge în 17 decembrie 2024 la Spitalul Mavromati și în aceeași zi medicul Bogdan Pîrvu – la solicitarea managerului Corneliu Prepeliță - își dă acordul pentru ”detașare de trei luni” la Sanatoriul Podriga.
Chiar a doua zi, pe 18 decembrie, se emite Decizia nr. 1517, prin care Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” decide că lui Bogdan Pârvu, ”medic primar specialitatea psihiatrie în cadrul secției Psihiatrie VI Cronici, gradația 3, doctor în medicină”, i se ”schimbă temporar locul de muncă, prin detașare”, la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga.
Adresa este trimisă la Serviciul RUNOS din cadrul Spitalului Județean Mavromati, la Sanatoriul de la Podriga, precum și medicului vizat de decizia de detașare. Actul beneficiază de semnătura managerului Corneliu Prepeliță, semnătura juristului de la Compartimentul Juridic din spital, NU și semnătura juristului Stelian Aivăncesei, șef Serviciu RUNOS de la Mavromati, fapt care, potrivit avocaților medicului Bogdan Pîrvu, conduce la suspiciuni de nelegalitate.
Mai mult, cu doar o zi înainte, pe 17 decembrie, Stelian Aivăncesei aducea acuzații grave, în spațiul public, managerului Corneliu Prepeliță, pe care îl acuză de agresiune fizică și psihică, șeful RUNOS spunând că a fost lovit de Corneliu Prepeliță, pe motiv că ”nu a întocmit o decizie”.
”De ce am fost lovit? Pentru ca nu am intocmit o decizie prin care o sectie nu mai avea medic daca o intocmeam, intrucat singurul medic, care era numit interimar medic-sef, este detasat ca medic la alta unitate din alta localitate, iar pacientii urmau sa fie consultati/tratati de un medic nou angajat care a lucrat la unitatea unde se detaseaza medicul-sef. Dar cui ii pasa si ce mai conteaza pacientii Spitalului Judetean de Urgenta "Mavromati" Botosani, de pe sectia respectiva!”, spunea public șeful RUNOS de la Mavromati.
Medicul Pîrvu solicită anularea detașării
Tot pe 18 decembrie 2024, medicul Bogdan Pîrvu înaintează o adresă către managerul Spitalului Mavromati, prin care îl informează pe Corneliu Prepeliță că, ”referitor la solicitarea delegării ca medic la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga” - cu care inițial a fost de acord, dar ”fără a analiza corect situația, fără a cunoaște condițiile delegării” - nu poate onora solicitarea de delegare ”din cauza unor probleme” pe care le enuntă în adresa menționată, printre care amintește și ”adresabilitatea mare din partea pacienților” și faptul că ocupă o funcție de medic-șef la Secția de Psihiatrie VI-Cronici, ”unde cunosc bine problemele celor 70 de pacienți internați, destul de dificil de gestionat”.
Medicul Pîrvu spune că acordul a fost dat ”sub presiune psihică” și că situația a degenerat ”într-o ceartă dintre manager și șeful de la RUNOS”.
”Sunt prins la mijloc în acest conflict, prin faptul că domnul Stelian Aivăncesei a analizat foarte bine documentul de la mine și a decis să nu semneze, considerând dumnealui că este un document ilegal. Am mers mai departe la avocat, m-am consultat cu un avocat din Iași, care a confirmat că, pentru ca totul să fie în regulă, era nevoie și de semnătura domnului Aivăncesei”, a spus medicul Bogdan Pîrvu.
Medicul precizează, totuși, că – chiar dacă este vorba despre două unități independente una de cealaltă - Spitalul Mavromati și Sanatoriul de la Podriga – managerul Corneliu Prepeliță era îndreptățit să decidă o detașare.
”A fost presiunea Consiliului Județean, așa mi s-a spus. Legal, are dreptul să ia o asemenea decizie, chiar și fără acordul meu. Acordul meu a fost dat sub presiune. Au fost foarte multe telefoane de la domnul manager să discute cu mine la dumnealui în birou, însă când am discutat dumnealui nu a avut disponibilitatea să îmi explice ce presupune, în ce constă această detașare și care sunt criteriile pentru care am fost eu detașat, și nu un altul. Pur și simplu am fost pus în fața unui fapt împlinit. Am dat această semnătură, dacă nu o dădeam probabil că pățeam ce a pățit domnul Aivăncesei, care am înțeles că a fost lovit de către manager”, spune medicul Bogdan Pîrvu (Foto).
Cu toate acestea, medicul accenturează că, chiar dacă el și-a dat acordul pentru detașare, era nevoie și de semnătura șefului RUNOS.
”Serviciul RUNOS nu a aprobat detașarea, scoțând la lumină faptul că această decizie a mea de a fi detașat la Sanatoriul Podriga ridică suspiciuni de ilegalitate, pentru că lași o secție fără medic”, mai spune dr. Bogdan Pîrvu.
Bogdan Pîrvu s-a prezentat la post, dar a contestat în instanță
În ciuda situației create, medicul și-a luat în primire postul de la Podriga, în prezent fiind în concediu, dar ”sunt rechemat de câte ori este nevoie de mine, văd pacienții, semnez actele medicale”.
”Am executat atribuțiile de serviciu, pentru că mi s-a tot atras atenția că din moment ce am fost de acord trebuie să mă duc la post. Mi-am angajat un avocat pentru a mă întoarce la postul meu câștigat prin concurs la Botoșani”.
În același timp, medicul s-a adresat instanței, pe rolul Tribunalului Botoșani existând în acest moemnt două litigii de muncă: unul pentru ”anulare act” și un altul pentru ”suspendare decizie”. Tribunalul Botoșani nu i-a dat dreptate medicului la primul termen în dosarul privind ”anularea deciziei”, urmează ca speța să se judece la recurs la Botoșani și, dacă este cazul, la Curtea de Apel din Suceava.
Este o răzbunare?
Până la acest conflict, ”colaborarea cu managerul a fost destul de bună. De fapt, aici e vorba de o ceartă între manager și șeful RUNOS. În activitatea de până acum nu am avut nicio nemulțumire, nu am sesizat nereguli”.
Nici de partea cealaltă, cu Stelian Aivăncesei, nu există neînțelegeri.
”Eu lucrez la Podriga nu prea legal. La proces domnul Aivăncesei nu a fost de față ca să explice de ce nu a semnat, iar Tribunalul justifică prin faptul că, dacă mi-am dat acordul, trebuie să mă prezint la post. Domnul Stelian Aivăncesei este un legist, lucrează cu legea în mână. El nu se abate de la lege. Am încredere foarte mare în domnul Aivăncesei, este de profesie jurist și dacă nu a semnat această cerere, înseamnă că ea ridică suspiciuni de nelegalitate. Am mare încredere în el”, mai spune medicul Bogdan Pîrvu.
Poziția Spitalului Mavromati
De partea cealaltă, reprezentanții Spitalului Mavromati consideră că detașarea medicului este legală, întrucât, potrivit Codului Muncii, ”necesitatea schimbării locului de muncă al salariatului este lăsată de legiuitor la latitudinea angajatorului”. Mai mult, spun cei de la Mavromati, ”nu există vreun prejudiciu adus reclamantului” prin această detașare pentru care medicul ”și-a dat acordul”, iar ”argumentele medicului împotriva deciziei de detașare nu sunt nici excepționale, nici din categoria motivelor personale temeinice”.
Cu privire la (ne)legalitatea acestui demers, reprezentanții Spitalului Mavromati au motivat prin faptul că ”nesemnarea deciziei de detașare de către șeful RUNOS nu are nicio legătură cu legalitatea măsurii de detașare, atâta timp câr decizia este a angajatorului, este justificată, este pe perioadă determinată, conform legii”.
Intră DNA în ecuație
Cert este că, la mai bine de 10 zile de la termenul derulat la Tribunalul Botoșani, în procesul intentat de medicul Bogdan Pîrvu împotriva Spitalului Mavromati, mai exact în dimineața zilei de 22 ianuarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, l-au ridicat pe managerul Spitalului Județean de Urgență Botoșani, Corneliu Prepeliță (Foto), acesta fiind dus la audieri la Suceava, audieri care s-au derulat timp de mai multe ore.
La final, Corneliu Prepeliță a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile. Managerul este acuzat de comiterea infracțiunii de ”răzbunare pentru ajutorul acordat justiției”.
Controlul judiciar a atras după sine și suspendarea din funcția de manager al Spitalului Județean Mavromati Botoșani.