Dosarul privind proprietăţile Mânăstirii Agafton se întoarce la Judecătoria Botoşani!

Măicuţele de la Mânăstirea Agafton şi reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport se întâlnesc din nou în instanţă, în lupta pentru cele 5,6 hectare de teren aflate acum în administrarea Taberei Codrii de Aramă şi Luceafărul.

Dosarul privind proprietăţile Mânăstirii Agafton se întoarce la Judecătoria Botoşani!

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Asta după ce Tribunalul Botoşani, ultima instanţă care a luat în dezbatere cauza, a decis retrimiterea dosarului la Judecătoria Botoşani, pentru rejudecare.

În decembrie 2015, Mănăstirea Agafton a depus la instanţă solicitarea de obligare a Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport "să lase în deplină proprietate și liniștită posesie terenul în suprafața de 5,6340 ha, teren ce aparține Mănăstirii, pe care mănăstirea a avut edificată o cantină (existentă, dar modificată) și chiliile maicilor (în prezent demolate), teren stăpânit neîntrerupt și netulburat și sub nume de proprietar din perioada 1740, când a fost înființată mănăstirea, până în 1960".

De precizat este că Mănăstirea cerea restituirea numai a nudei proprietăți, imobilele construite între timp putând sa-și păstreze destinaţia pe o perioada de până la 5 ani cu plata unei chirii şi prin acordul părților.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport au arătat că Mănăstirii i-a fost retrocedată suprafața de 10,34 ha teren agricol. Mai mult, dat fiind că în total lăcaşului de cult i-a fost retrocedată suprafața de 8 hectare, apoi alte 31 de hectare si 6600 mp și că ulterior, încă o suprafață de 10,34 ha, rezultă că Mănăstirea a fost împroprietărită cu suprafața totala de 50 de hectare.

Ştiri.Botoşani.Ro a tratat acest subiect pe larg aici: Luptă în instanţă pentru proprietăţile Mănăstirii Agafton!

 

Spune-ne opinia ta