Dispar instanțe de judecată: ”Opoziția vine din zona factorilor politici de la nivel local”

Sunt pensionări masive din sistemul de justiție, dar și teancuri de dosare. În acest context, se vorbește despre desființarea de instanțe.

Judecătorul Daniel Grădinaru, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat că ”avem cam 20% din posturi neocupate și la judecători, și la procurori”.

”Blocarea posturilor, fără posibilitatea de a mai fi ocupate, ar valida o astfel de concepție, de a bloca justiția”, a spus judecătorul la dcnews.ro.

Președintele CSM a mai punctat că există o discuție în sistem despre o desființare de instanțe. El a precizat că sunt județe chiar și cu șase judecătorii, cu câte doi-trei judecători: ”Una e în reședință de județ, iar celelalte în orășele, comune cu 5000 - 7000 de locuitori, Sigur că aceste instanțe și parchetele de pe lângă ele nu-și prea justifică existența, pentru că generează multe probleme. În primul rând, vorbim despre numărul mic de dosare, cheltuielile pentru sediu, pază”.

Conform acestuia, opoziția față de desființarea acestor judecătorii, dar și Curți de Apel (”15 în România sunt multe” spune Daniel Grădinaru) vine din zona politică. În Olanda, sunt doar patru Curți de Apel. ”Fiecare Curte cu practica ei”, mai precizează Daniel Grădinaru despre riscul unei practici neunitare. ”Sunt judecătorii unde se pune problema de a le desființa”, a adăugat el, precizând că trebuie regândit clar totul.

La CSM se va face un grup de lucru pentru o analiză complexă în acest sens. Va fi pusă în discuție desființarea instanțelor mici.

Întrebat dacă factorul politic nu ar fi mulțumit de o restructurare în justiție, Daniel Grădinaru a răspuns: ”Opoziția vine din zona factorilor politici de la nivel local, care spun că justiția trebuie să fie aproape de cetățean”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bebeluș român născut într-o ambulanță în Italia, mort după numai câteva zile de viață

astăzi, 14:29

Micuțul, relatează Corriere della Sera, s-a născut la numai 34 de săptămâni și a venit pe lume sâmbăta trecută, în timp ce mama sa, o femeie de naționalitate română, ...

Ea este ”diva” din Botoșani pe care instanța o obligă să muncească în folosul comunității!

astăzi, 13:40

Cunoscută în zona emisiunilor mondene și de cancan din România, botoșăneanca în vârstă de 28 de ani va schimba, pentru o vreme, ”peisajul” monden. Asta î...

A plătit 2.000 de euro pentru dreptul de a rămâne ilegal într-un stat Schengen!

astăzi, 12:57

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la controlul de...