În ÅŸedinÅ£a Comitetului JudeÅ£ean pentru SituaÅ£ii de Urgenţă, Mihai Platon, ÅŸeful Inspectoratului de Stat în ConstrucÅ£ii BotoÅŸani, a cerut ajutorul autorităţilor judeÅ£ene de a lua legătura cu cei de la Consiliul JudeÅ£ean Suceava, deÅ£inătorul arhivei Institutului de Proiectare Suceava, care a proiectat blocul din Primăverii 18, în care se găsesc ÅŸi documentele referitoare la construcÅ£ia blocului.
"Toată arhiva de la fostul Institut de Proiectare se află la Consiliul JudeÅ£ean Suceava ÅŸi dacă aÅ£i avea posibilitatea să interveniÅ£i să fie căutate un pic mai repede în arhivă acele documente. Nu e vorba de piedici, ci pur să simplu să se miÅŸte un pic mai repede. Blocul a fost proiectat în 1978 ÅŸi dat în folosinţă în 1980", a spus Mihai Platon.
Potrivit acestuia, Inspectoratul de Stat în ConstrucÅ£ii nu putea oferi o expertiză asupra daunelor produse de explozie, singurul în măsură să facă acest lucru fiind expertul atestat.
"Acesta stabileÅŸte ÅŸi întocmeÅŸte acel raport tehnic de expertiză. Sunt niÅŸte probleme destul de grave referitoare la execuÅ£ia acelui bloc ÅŸi cred că va fi nevoie de consolidări de amploare, nu neapărat efectul exploziei să impună o anumită consolidare ci mai ales defectele de execuÅ£ie", a adăugat Mihai Platon, ÅŸeful ISC.
Cu o zi înainte, primarul Cătălin Flutur spunea că expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, ar fi descoperit niÅŸte vicii de construcÅ£ie, ascunse.
"S-ar putea că blocul nu a fost construit la vremea respectivă aÅŸa cum spuneau normele ÅŸi STAS- urile de atunci, nu sunt opt puncte de susÅ£inere a unei grinzi ci doar patru - asta e ce a constatat el acum. Dacă vrem să facem un lucru serios, ar trebui să facem lucrările de construcÅ£ie astfel încât să intre pe normativele actuale", susÅ£inea primarul.