Grupul Poliţiştilor Rutieri i-au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi solicită să nu promulge modificările Codului Rutier care fac referire la semnalizarea radarelor şi spun că, dacă această lege va fi adoptată, vor muri peste 2.000 de persoane în 2019.
„Revenim la demersul nostru din luna martie 2018 şi va înaintăm această scrisoare deschisă, urmare adoptării în Parlamentul României a iniţiativei legislative de limitare a modalităţilor prin care poliţia rutieră măsoară viteză de deplasare a autovehiculelor. Această lege restricţionează activităţile Poliţiei Române pentru îndeplinirea unuia dintre cele mai importante obiective: reducerea mortalităţii prin accidente rutiere”, se arată în scrisoarea Grupului Poliţiştilor Rutieri.
Porivit acestora, dacă modificările legislative vor fi adoptate, în 2019, peste 2.000 de persoane vor muri în accidentele rutiere.
„Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă prin care atenţionăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va creşte alarmant după intrareaîn vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019). Domnule Preşedinte, va rugăm să nu promulgati această lege sau să atacaţi acest „pariu cu viaţă cetăţenilor” la Curtea Constituţională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituţiei, art. 22, alin. (1) “Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritatea fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate”, se mai arată în scrisoarea poliţiştilor rutieri.
Potrivit sursei citate, în spatele acestei propuneri de modificare legislativă nu există niciun studiu, „iar iniţiatorii acestei pseudo-legi sunt, majoritatea, sancţionaţi de Poliţia Rutieră. Aceştia şi-au pus problemele proprii în balanţă cu normalitatea, niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricţii”, se arată în scrisoare.
Poliţiştii mai spun că dacă această lege va intra în vigoare Poliţia Rutieră va fi depăşită de evenimentele rutiere.
„În condiţiile intrării în vigoare a acestei legi, poliţia rutieră va fi în imposibilitatea de a-şi executa misiunile şi de a controla respectarea limitelor de viteză pe drumurile publice. În situaţia în care administratorul drumului public numontează indicatoare de presemnalizare a radarelor , va fi un semnal pentru “teribilişti” de a calcă pedala de acceleraţie la maxim, iar poliţia rutieră se va află în imposibilitatea de a proteja viaţă şi integritatea corporală a cetăţenilor, cum este prevăzut la art. 22 din Constituţie”, se mai arată în scrisoare.
Grupul Poliţiştilor Rutieri mai afirmă că nu este normal să presemnalizezi o acţiune control, care are caracter inopinat, „iar după aceea să creezi premisele unor piste de curse pentru conducătorii auto care au un comportament disimulat în prezenţa poliţiei şi disconsiderant în absenţa acesteia”.