Informaţia a fost adusă la cunoştinţă conducerii Primăriei Municipiului Botoşani, care a invitat la discuţii proprietarii din blocul afectat de explozie pentru a stabili procedura de urmat. Oamenii erau deosebit de revoltaţi de faptul că nicio autoritate nu a discutat până acum despre lucrările care se desfăşurau la etajul I al blocului. Mai mult, ei au acuzat municipalitatea că expertiza nu a fost făcută încă.
Mama copilaşului care a ajuns în spital cu piciorul fracturat după ce un dulap a căzut peste el, se declara şocată de incident, dar şi revoltată de faptul că până acum nu au fost întrebaţi de nimeni ce s-a întâmplat. "Vă rog frumos să mă credeţi, copilul meu este traumatizat, nimeni nu m-a întrebat dacă s-a lucrat la E.on, aştept să mă întrebe şi pe mine cineva unde locuiesc, dacă avem nevoie de psiholog să depăşim momentul, dacă ne putem duce la serviciu să ne câştigăm pâinea", spunea una dintre proprietare.
Fratele şi cumnata bătrânului din apartamentul căruia a izbucnit explozia au reproşat faptul că, deşi era în stare deosebit de gravă, acesta a fost ţinut în spital la Botoşani şi abia sâmbătă seară a fost trimis la Iaşi, în timp ce o femeie de la Havârna, care şi-a dat foc, a fost transferată de urgenţă la Bucureşti.
"Au aşteptat să moară sau cum? Şi să scape de el?", spuneau oamenii.
Un alt proprietar s-a plâns că la 75 de ani a devenit refugiat. "Eu nu pot să-mi schimb un chilot, nu pot să-mi spăl picioarele, pentru ce? Dacă nu se rezolvă nimic, eu îmi dau foc aici în faţa Primăriei”, susţinea acesta.
Un reproş le-a fost adus şi cadrelor medicale care au intervenit la salvarea răniţilor.
"Eu le-am spus la ambulanţieri că este o victimă sub dărâmături şi ei mi-au zis să mă duc la cealaltă ambulanţă. Acum ei culeg toate laudele. Copilul meu de 9 ani are mintea blocată. Nu se poate aşa ceva. De venit, au venit repede, dar nu se poate să te trimită de la o salvare la alta. În plus, pe copilaşul de 11 ani l-a scos de sub dulap nepoata mea, nu salvatorii", reclama femeia.
Mama copilaşului rănit a povestit că la prânz, când a ajuns acasă, la parterul blocului erau lăsate două tuburi de oxigen iar până la etajul I erau întinse mai multe ţevi. I-a salutat pe muncitori iar aceştia au făcut-o atentă să nu se împiedice de fire şi de conducte. O oră mai târziu, când a ieşit în balcon, a simţit miros de gaz, dar nu s-a îngrijorat pentru că ştia că se lucrează în bloc.
O altă vecină a explicat că, în momentul în care a intrat în scară, a remarcat că cifrele contorului de la apartamentul bărbatului în care a izbucnit incendiul se mişcau foarte repede, semn că era un consum intens, însă când a apăsat pe clanţa de la uşa apartamentului şi l-a strigat pe vecin, acesta nu a răspuns.
Conducerea Primăriei a ascultat toate aceste întâmplări şi a explicat ce se va întâmpla în continuare.
"În perioada asta lucrăm, conform atribuţiilor noastre, şi facem tot ce putem să vă ajutăm. Cum stăm în prezent? Sunt două-trei etape pe care trebuie să le urmăm acum, conform legilor din România şi conform procesului verbal făcut de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Primul pas este să stabilim nivelul dezastrului şi modul de intervenţie. Pentru asta trebuie să facem acea expertiză. Se poate întâmpla să coste 10.000 de lei sau un milion de lei. Numai expertiza ne poate spune ce nivel de intervenţie o să avem. Trebuie să conlucrăm pentru că suntem în faza în care vom face o intervenţie într-un bloc în care sunt doar proprietari. Noi, autorităţile, Consiliul Local şi Instituţia Prefectului, dumneavoastră- proprietarii şi Asociaţia de proprietari trebuie să conlucrăm. Nu cred că expertiza va dura mai mult de 48 de ore şi plecând de la acea soluţie vom lua măsuri. Vă rugăm să ne lăsaţi datele de contact ca să facem ancheta socială pentru că în funcţie de aceasta se va stabili nivelul maxim până la care vă putem noi ajuta pe fiecare în parte. Joi am stabilit o şedinţă extraordinară de CL, facem anchete ca să ştim suma cu care vă putem ajuta", a explicat primarul Cătălin Flutur.
Potrivit oficialului, sunt două variante de ajutorare financiară: în baza anchetei sociale efectuate de Serviciul Public Local de Asistenţă Socială, în urma căreia nivelul maxim de ajutor va fi suma de 2.000 de lei, aşa cum a fost stabilită în Consiliul Local în 2006, dar şi din partea Ministerului Muncii, prin Agenţia de Prestaţii şi Inspecţie Socială.
"Cred că banii îi vom stabili prin anchetă socială pentru fiecare în parte, individual, dar va trebui cu banii ăia să rezolvăm partea importantă a lucrurilor. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla ar fi să se vorbească despre consolidarea blocului. Dacă e doar parte de reparaţii, s-ar putea să fie mai simplu", a adăugat primarul Cătălin Flutur.
Fiica proprietarului care locuieşte la etajul III, deasupra apartamentului în care a avut loc explozia, a reclamat însă că pereţii cad, pur şi simplu, în timp ce în apartamentul situat lângă al bătrânului distrugerile sunt masive, peretele despărţitor s-a dărâmat, iar din apartament se vede în strada Primăverii, prin apartamentul vecinului. La fel de afectat a fost şi apartamentul din cealaltă laterală, proprietara fiind surprinsă de o uşă care i-a căzut în spate şi dacă i-a produs o mulţime de vătămări, măcar a protejat-o de aşchiile şi ţăndările "suflate" din apartamentul vecin.
"Mama mea are laba piciorului distrusă, trebuie reconstruită, are gamba distrusă, lovită la cap, spatele negru de vânătaie, are nevoie de transfuzii de sânge. Mie mi se pare incredibil faptul că până acum nu a început o anchetă a procurorilor, a poliţiştilor, nimeni nu ne-a întrebat nimic, nu ni s-a luat nicio declaraţie", susţinea fiica victimei. Este vorba de femeia care în prezent este internată în Secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie cu politraumatisme.