Un tânăr din Botoşani, student la Iași, a construit o mână bionică - "Nu văd un motiv pentru care aş pleca din ţară!"

Un student în anul IV la Facultatea de Mecanică şi Management Industrial din cadrul Universităţii Tehnice ''Gheorghe Asachi'' din Iaşi (TUIASI), Alexandru Pălii, originar din Botoşani, a reuşit să îşi impresioneze profesorii atunci când i-a anunţat că a construit o mână bionică.

Alexandru Pălii a declarat pentru Agerpres că secretul inovaţiei sale constă într-un amalgam de pasiune şi cunoştinţe acumulate în timpul anilor de studenţiei, dar şi în studiul individual.

 

"Am vrut să fac ceva diferit faţă de restul colegilor şi aşa m-am gândit să fac o variantă de proteză. De aproximativ 5 - 6 luni mă documentez despre proteze. E vorba de mecanică, electronică şi programare. Practic, un pachet întreg. În momentul de faţă mâna bionică nu este foarte utilă, dar se poate îmbunătăţi. Ar trebui schimbat mecanismul un pic, să reduc din greutate şi ar fi relativ bună. Deocamdată e un prototip, o proteză mioelectrică, are un senzor care preia impulsurile de pe suprafaţa pielii, le converteşte în valori numerice, după care programul interpretează acele valori în diferite mişcări. Ideea principală a fost de a realiza un prototip de proteză cât de cât ieftin pentru a ajuta persoanele care şi-au pierdut mâinile", explică pentru Agerpres Alexandru Pălii.

El şi-a descoperit pasiunea pentru electronică încă din liceu, iar odată ajuns la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi şi-a dorit să obţină cunoştinţe şi la partea de mecanică.

"De mic deşurubăream obiecte. Dar nu le mai montam la loc. Nu ştiam cum să le montez. Am spus să fac o facultate pentru asta", spune mai în glumă, mai în serios, Alexandru Pălii.

Alexandru intenţionează să continue studiile tot la Universitatea Tehnică din Iaşi.

"Am profesori foarte pregătiţi dispuşi să mă îndrume. Nu văd alt motiv pentru care aş pleca din ţară", a declarat Alexandru.

Profesorii săi recunosc că iniţial ideea proiectului a fost privită cu scepticism.

Alex Pălii este încurajat de profesorii săi să îşi extindă proiectul, să confecţioneze o carcasă plecând de la măsurători făcute pe om, care apoi cu ajutorul unor hamuri speciale va fi ataşată la o mână amputată. Mişcarea va fi culeasă de la muşchii existenţi sau de la picior cu ajutorul senzorilor.


Citeste si CONSTANTIN VOINICIUC, la 4 ani după ce a inventat mâna bionică: "Încă am încredere că se poate și în țara noastră!"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CJ Suceava se judecă cu AUTOTEHNOROM din cauza unor creanțe de peste 30 de milioane de euro!

astăzi, 12:50

CJ Suceava contestă tabelul de creanțe de la procedura insolvenței societății AUTOTEHNOROM, principalul motiv al acestui demers care încă nu a fost soluționat fiind faptul că „gaur...

Mama copilului dispărut din spital ar fi fost de acord cu vânzarea bebelușului pentru suma de 5.000 de lei!

astăzi, 12:25

Noi informații apar în cazul copilului dispărut din spital, la Bacău. Mama care a denunțat că i-a fost răpit unul dintre gemenii nou-născuți și-ar fi vândut, de fapt, bebelușul p...

Pericol public depistat pe o stradă din Botoșani, polițiștii l-au dus la spital!

astăzi, 11:49

La data de 26 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe strada Marchian, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din aceeaș...