Spovedania lui Andrei în fața a zeci de părinți din Botoșani: ”Îi spuneam mamei: Dă-mi banii sau îi fur!” / ”Am cheltuit cam 400.000 de euro pe droguri!” (Foto, Video)

Dramele cauzate de consumul de droguri pot fi devastatoare pentru întreaga familie, mai ales atunci când lipsește comunicarea, informarea corectă și implicarea reală a adulților în problemele grave ale adolescenților.

Pregătirea părinților pentru a recunoaște semnele consumului de droguri la propriii copii este esențială pentru a preveni și a interveni în timp util. Schimbări de comportament, modificări ale apetitului, probleme de somn, izolare socială, scăderea performanțelor școlare sau schimbări în cercul de prieteni sunt doar câteva dintre semnalele de alarmă. Chiar dacă nu întotdeauna sunt valabile. În funcție de personalitatea copilului de anturaj, de disponibilitatea către comunicare, părinții vor reuși să acționeze la timp.

 

O acțiune în acest sens a avut loc la Botoșani marți, 27 mai, în Aula Colegiului Național ”A.T.Laurian”, unde zeci de părinți au aflat cât de importantă este informația cu privire la un fenomen care devine, de la un an la altul, tot mai periculos.

Conferința Antidrog de la Botoșani, cu tema „Educația - Element esențial în prevenția consumului de droguri”, un eveniment organizat de către Guvernul României, în parteneriat cu Ministerul Educației, și care se desfășoară la nivel național, a pus accent pe prevenție, dar și pe abordarea directă a unui subiect din păcate prea puțin abordat în societate.

Prof. univ. dr. Cătălin Țone, expert antidrog și antidoping, fost șef al Serviciului Antidrog București, autor de literatură de specialitate și una dintre vocile cele mai competente în domeniu, le-a vorbit părinților din Botoșani despre pericolul pe care îl reprezintă drogurile.  

Prezent în Aula ATL, prof. Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general în cadrul ISJ Botoșani, i-a îndemnat pe părinți să nu ezite în a solicita ajutor atunci când au nevoie de îndrumare sau de ajutor concret.

Îl avem alături de noi pe domnul Cătălin Țone. Să vedeți și dvs. ce înseamnă cu adevărat drogurile, la ce sunt expuși copiii dvs., copiii noștri.

Veți afla povestea unui tânăr care a trecut prin această dramă și, cu ajutorul familiei, cu ajutorul specialiștilor, a reușit să iasă din acest clinci pe care îl reprezintă drogurile. Spe ca experiența dvs. din această seară să fie benefică, să dea Dumnezeu să nu treceți prin așa ceva niciodată”, a spus prof. Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general.

Martori din iadul drogurilor

Cătălin Țone l-a prezentat pe Andrei. Un tânăr de 25 de ani, din București. Fost consumator de droguri, încă de la 13 ani. ”El face parte din procentul de 0,2% dintr-o mie de dependenți de droguri – care a reușit să scape. Are un an și două luni de când s-a lăsat”, a spus Cătălin Șone despre tânărul provenit dintr-o familie cu posibilități materiale, cu o afacere pe cont propriu și cu un viitor care avea șanse să devină glorios.  

Andrei și-a spus povestea simplu, fără patimă, fără să afișeze vreun dramatism alarmant. Însă tocmai asta a impresionat. Dincolo de cuvinte, părinții au simțit durerea, au înțeles pericolul. Dar mai ales au învățat să identifice semne, atitudini, comportamente care pot deveni la un moment dat strigăte de ajutor.


(Andrei a ieșit din iadul drogurilor)

Ce îi lipsea unui copil de 13 ani, căruia părinții îi ofereau tot? Un elev foarte bun, cu o situație materială excelentă acasă. Recunoaște că, la 13 ani, nu s-ar fi gândit că peste puțin timp va ajunge consumator, că va fi traficant de droguri, că își va distruge viața și că va ajunge pe străzi.

”Învățam bine la școală, lucru care i-a indus pe părinții mei în eroare. Până la 13 ani făceam hochei de performanță, eram o bomboană de copil”, povestește Andrei.

Totul a început când a simțit dorința de apartenență la un grup, ”voiam să fac parte dintre băieții cool, voiam să atrag părerea pozitivă a fetelor din jurul meu”. A început cu o țigară, într-o tabără. Una dintre colege avea țigări, el a șantajat-o că nu va spune nimănui dacă primește și el una.

”Așa s-a născut în mine dorința de a face lucruri interzise, pentru mine, la acea vârstă, era adrenalina pe care o căutam. Mai târziu, așa s-a întâmplat și cu alcoolul”.

Tot într-o tabără, într-un grup… Apoi, căpitanul echipei de hochei de la seniori, ”un băiat pe care îl respectam, era văzut ca un băiat cool, mi-a arătat o pungă cu ceva verde în ea. Aveam să aflu mai târziu că aceea era marijuana”.

”Duceam o viață dublă!” 

Zece ani, apoi, a consumat droguri. Mai întâi mai rar, apoi zi de zi. Dacă la început a fost o decizie conștientă, era doar nevoia de a fi cool, a devenit apoi dependență și o poartă către alte droguri.

Andrei vorbește nu doar despre ”dorința de a fi specialist în droguri”, își amintește că devenise depresiv ”la gândul că nu mai existau droguri noi pe care să le încerc”. Cu toate acestea, tot nu se temea, nu credea că va ajunge vreodată în spitalele de psihiatrie.

”Duceam o viață dublă. Învățam bine la școală, am luat 9,90 la română, la bac. Am intrat la facultate – ASE – în timpul facultății mi-am deschis o firmă. Făceam fotografii la nunți și botezuri. A fost un mod de a fi recunoscut social, am câștigat mulți bani”, povestește Andrei. Bani care se duceau tot pe droguri. ”În ultimii 4 ani de dependență am cheltuit cam 400.000 de euro pe droguri”.

La 22 de ani a terminat facultatea. ”Aveam business, câștigam cam 10.000 de euro pe lună. Mă mințeam că îmi merge bine și că pot ține drogurile sub control”.

Prăbușirea totală și îngerul salvator

Însă i s-a întâmplat ceva ce a nu a mai putut controla: despărțirea de iubita lui s-a transformat într-o traumă. A început să consume și mai mult, iar drogurile deveneau din ce ce în ce mai distructive. ”Nu mă spălam câte o săptămână. La fiecare supradoză ajungeam la psihiatrie. Leșinam pe stradă, mi-am dat seama că nu fac bine și că e posibil să mor”.

În acele clipe grele, un înger i-a fost mereu alături. Singura persoană care m-a iubit cu adevărat a fost mama mea”.

”Îi spuneam: dă-mi banii sau îi fur!

Mama pe care o făcuse să sufere îngrozitor. Mama pe care o amenințase de atâtea ori, o șantajase pentru a primi banii de droguri.

”De dragul anturajului, de dragul de a ieși în evidență în fața unor prieteni cu care în momentul de față nu mai vorbesc, mi-am bătut joc de sentimentele mamei mele. Stătea în ușă și plângea, îmi spunea: Andrei, fac tot ce vrei, te ajut cu tot ce pot eu, nu pleca! Eu îi spuneam: dă-mi banii sau îi fur! Cu atâta răutate am ajuns să mă comport cu singura persoană care m-a iubit cu adevărat!”

Nici tatăl său nu reușise să îl înduplece. Când i-a simțit mai apăsat autoritatea, și-a părăsit de tot părinții. ”La 17 ani am plecat de acasă pentru că în capul meu era că tata e prea exigent. Tata care voia să termin facultatea, voia să am un business, să nu umblu cu așa-zișii golani... Dar pentru mine respectivii golani erau mai presus de familie, era gașca din care făceam parte, mă simțeam o familie cu ei. Am sacrificat relația cu familia pentru ei sau pentru o fată care mai devreme sau mai târziu a profitat de mine – material”.

Recunoaște că a subestimat gravitatea dependenței de droguri. ”Am crezut că o pot ține sub control. După această experiență, cred cu tărie că e nevoie ca părinte - deși nu am copii - să fii o mână de fier într-o mănușă de catifea, e importantă și partea de catifea, dar și mâna de fier”.

Cu ajutorul mamei, Andrei a reușit să se salveze. De mai bine de un an nu mai consumă droguri. Mai mult, astăzi este el însuși voluntar, în sprijinul tinerilor dependenți.

”Mai mult decât părinții lui nu știe nimeni cât a suferit Andrei”

Cătălin Țone îi știe lupta, zbuciumul, îi cunoaște încercările și suferința. Dar, mai spune Cătălin Țone, ”mai mult decât părinții lui nu știe nimeni cât a suferit Andrei”.

”Fenomenul consumului și traficului de droguri este prezent pe întreg mapamondul. Pentru mine, este cel mai periculos, cel mai puternic și mai grav fenomen social negativ existent vreodată, pentru că generează cele mai mari sume de bani care de multe ori finanțează terorismul – Doamne ajută că la noi în țară nu este cazul – pentru că ucide, ucide lent. Sunt două tipuri de morți pe care le pot induce drogurile. Este moartea prin supradoză și moartea asociată, în urma unor complicații generate de consum”, a precizat prof.univ.dr. Cătălin Țone.

”Botoșaniul nu este exclus!”

Gelu Graur, președintele ATOP Botoșani, fost ofițer antidrog, atrage la rândul său un semnal de alarmă în acest sens, mai ales că, spune acesta, ”fenomenul drogurilor a fost dat un pic la o parte, nu s-a insistat în societatea noastră, și acum ne-am trezit cu acest fenomen venit peste noi”.

”Puțin speriați, ne dăm seama de faptul că nu am făcut destul și că trebuie măcar de acum înainte să construim ceva. Organizatorii acestui eveniment, pe lângă Guvernul României, prin Ministerul Educației, este și Asociația MLNR, iar ATOP Botoșani este un facilitator în acest sens, prin faptul că - în calitate de președinte al acestei autorități, dar am fost și ofițer antidrog - înțeleg problematica drogurilor. De multe ori am tras semnale de alarmă în acest sens și poate de prea puține ori au fost preluate aceste semnale”, a precizat Gelu Graur.

Președintele ATOP Botoșani este de părere că în primul rând trebuie conștientizați părinții, dar și cei tineri, ”mai expuși de cruditatea acestui fenomen și de efectele groaznice pe care acest fenomen le poate avea în societatea românească”.

Chiar dacă ne considerăm a fi departe de zonele predispuse la astfel de pericole, ”Botoșaniul nu este exclus”, spune Gelu Graur. ”Întotdeauna ne gândim că stăm într-un oraș liniștit, într-un județ mai liniștit, în care avem cu totul alte probleme, dar drogurile nu au milă și nu au teritorialitate”.

Este nevoie de (inter)acțiune, de (con)lucrare a autorităților cu părinții, care de prea puține ori sunt implicaț în astfel de activități. ”Ar trebui să ne concentrăm mai mult pe cei care pot vedea semnalele din timp, care pot depista problemele din timp, care devin victime colaterale… din moment ce avem copii consumatori de droguri, părinții prea puțin înțeleg că această problemă este o boală, că nu se mai poate lupta cu această boală individual. Consumatorii nu mai pot lupta individual. Ca la orice dependență, dar în special la dependența de droguri, este nevoie de un efort comun, organizat, de așa manieră încât să putem scoate consumatorul din zona aceasta”.

O nouă întâlnire, cu elevii din Botoșani

Miercuri, de la ora 11.00, în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, urmează o nouă întâlnire, de data aceasta cu elevii din județul Botoșani. ”Va fi o conferință interactivă. Nu vorbim despre o conferință tehnică, ci de mărturii. Suntem într-un moment al mărturiilor, deci să mărturisim. Vor fi foști consumatori de droguri care vor expune felul cum au ajuns de la o singură țigară de marijuana să fie consumatori înrăiți de substanțe mult mai grave. Orice părinte salută astfel de evenimente în Botoșani. Sunt refractar la prezentarea unor evenimente antidrog de către oameni care nu au văzut droguri, care nu au interacționat cu traficanții de droguri, care nu înțeleg sistemul traficului de droguri și nici tratarea acestui fenomen. Dacă noi, cei adulți, ne-am comporta ca adulți, am înțelege cât de importante sunt aceste conferințe, eu le-aș numi interacțiuni cu oameni care au nevoie de aceste informații”, mai spune Gelu Graur, președintele ATOP Botoșani.   

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Adolescența este și despre pericol și despre libertatea de a alege conștient: ”Vorbim despre viața voastră!” (Foto)

astăzi, 13:00

După ce părinții din județul Botoșani s-au întâlnit, marți, cu specialiștii antidrog pentru a afla cum să își protejeze copiii, dar mai ales cum să îi informeze corec...

Nicu Alifantis a aflat că la Botoșani ”plouă infernal” în luna lui mai! (Foto, Video)

astăzi, 07:20

”Am și eu o nedumerire: spuneți-mi, așa e tot timpul la Botoșani?”, a întrebat Nicu Alifantis, mulțumind apoi publicului care a ”ieșit din case pe vremea asta câino...

Un istoric botoșănean a devenit membru de onoare al Academiei Române!

Wednesday, 28 May 2025

Dintre membrii de onoare, unul singur este din România: Dumitru Vitcu. Istoricul din Botoșani este ales în Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române....