Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. Joi seară, acesta a anunțat public: „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. „Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu, pe pagina sa de Facebook, potrivit Edupedu.ro.
„Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că, luni, sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Demisia acestuia vine la finalul unei veri în care a lansat în dezbatere două proiecte de legi ale Educației, unul pentru preuniversitar și unul pe zona universitară, cu prevederi extrem de criticate. Cele mai multe critici s-au referit la articolele propuse pentru amnistierea plagiatorilor, la anularea ca obligatoriu a examenului de Evaluare Națională și introducerea unui examen doar la colegiile naționale.
În scandalul de plagiat, în apărarea sa, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că materialele de lucrări practice „se partajează la nivelul colectivului” în “colective de mai multe cadre didactice care predau aceeași disciplină”.
Acesta a comparat cursul plagiat de el cu instrucțiunile de la aparatul de cafea și a spus: „Nu se pune problema renunțării nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri. Deci, dacă dumneavoastră vă cumpărați un automat de cafea nu există drepturi de autor pentru instrucțiunile automatului de cafea”.