În Școala Profesională Specială ”Sfântul Stelian” din Botoșani a fost sărbătoare! Elevi, profesori, părinți, invitați de soi, cu toții au petrecut împreună mai bine de două ore. De la poezie, cântec sau glume, repede s-a ajuns la sârbe pe întrecute sau hore cu strigături.
Ziua Școlii, la o zi după ce creștinătatea l-a cinstit pe Sfântul Stelian, a fost un prilej de aleasă bucurie. Publicul a aplaudat, s-a distrat, a lăcrimat. Copiii ”speciali” știu că, mai presus de toată știința de carte, există o forță și mai puternică, aceea a iubirii. Luni, vreme de mai bine de două ceasuri, copiii le-au arătat adulților ce înseamnă disciplina, voia bună, onestitatea și generozitatea. S-au susținut unii pe alții, s-au aplaudat și s-au încurajat reciproc. Au dat frâu bucuriei, s-au manifestat cu o libertate pe care rar o întâlnești în alte unități de învățământ.
”Am sărbătorit Ziua Școlii, care a fost ieri, de Sfântul Stelian, prin muzică, prin cântece, prin poezie. Copiii au fost foarte bucuroși, mai ales cei care s-au aflat pentru prima oară la un astfel de spectacol. Pentru că se apropie 1 Decembrie, ne-am gândit să sărbătorim și Ziua Națională a României. Și cântecele au fost, majoritatea, patriotice. Au venit și veteranii, foștii noștri elevi. S-au adăugat și invitații, printre care Miruna Iustina Gireadă și elevele de la Școala nr. 12. Am reactivat Grupul Melos. În partea a doua, copiii au luat o gustare consistentă de la Popasul Cucorăni, astfel ei petrec clipe frumoase împreună și în alt mod decât să danseze și să cânte”, ne-a spus la final prof. Alina Răileanu.
Au impresionat în mod deosebit ”veteranii” Școlii, foștii elevi care s-au întors pentru a-i susține pe juniori. Tony Toma, Iulian Ghiorghiu și Gabriel Pascariu au oferit adevărate momente de virtuozitate artistică. De la cântece patriotice, la muzică populară și melodii de dragoste, răsplătite cu aplauze sincere și entuziaste. Maturitatea celor trei tineri artiști, asumarea posturii de ”veteran” prin seriozitatea cu care și-au împlinit misiunea, dar mai ales dragostea cu care au fost îmbrățișați de actualii elevi ai Școlii, au creat ambianța și bucuria întregului eveniment.
Aplauze la scenă deschisă a primit și Miruna Iustina Gireadă. Elevă a Liceului de Artă ”Ștefan Luchian”, ”fata cu cobza”, așa cum este ea cunoscută în Botoșani, a cântat și a dansat alături de elevii Școlii Speciale, dovedind nu doar o colegialitate exemplară, ci și o empatie tandră față de toți cei din jur. Miruna le-a oferit elevilor Școlii Speciale și un colind cu acompaniament la cobză, vocea fetei impresionând publicul prezent. Cu o ținuta impecabilă, fără să facă nicio clipă rabat de la calitate, cu un zâmbet pe chip care a transmis încredere și optimism, dezinvoltura și bucuria cu care a trăit fiecare clipă, toate au demonstrat cu asupra de măsură că Miruna nu este doar ”fata cu cobza”, ci și o artistă care se dăruiește pe deplin celor din jurul ei.
Printre invitați s-a aflat și Gabi Nechifor, inspector pentru Învățământul Special în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, care a avut parte și de o surpriză. Întrucât inspectorul școlar își aniversa ziua luni de naștere, toți copiii și părinții i-au cântat ”La mulți ani”.
”Este al doilea an de colaborare cu Școala Specială Sfântul Stelian din Botoșani, unde am găsit o echipă atât de inimoasă, care transmite o energie atât de frumoasă, încât astăzi nu am vrut să lipsesc de la acest eveniment. Am o zi foarte încărcată, dar mă simt bine să îmi sărbătoresc o parte din ziua mea de naștere cu dvs. Vă admir pentru tot ceea ce faceți pentru acești copii, la nivelul la care ați reușit să îi aduceți, să cânte atât de frumos, să danseze, să simtă energia muzicii. Vă felicit pe dvs., ca echipă profesională, și mai presus felicit părinții care le sunt mereu alături. Nu este greu să susții copiii care poate nu progresează la fel de repede, dar sunt mai inimoși, mai sufletiști și mai emoționali. Eu așa am simțit copiii de la această școală, ca și pe cei de la Școala ”Ion Pillat”. Este poate cea mai caldă și mai sinceră urare de La mulți ani pe care am primit-o astăzi. Vă mulțumesc din suflet”, a spus inspectorul școlar Gabi Nechifor.
În spatele bucuriei, dincolo de paravanul sufletesc bine camuflat de cei mai mulți dintre părinți, se află de bună seamă multe ore de chin, numeroase nopți nedormite, diagnostice și terapii nesfârșite. Dacă pentru cei mai mulți dintre noi viața copiilor noștri se cuantifică în premii, olimpiade, cursuri care mai de care mai inovative, la copiii ”speciali” micile victorii asigură supraviețuirea pentru încă o zi, o lună, un an.
”Cel mai important lucru care merită menționat este faptul că atât elevii noștri, cât și invitații speciali care s-au implicat în realizarea spectacolului, au demonstrat un spirit de echipă extraordinar, au cântat și au dansat cu multă bucurie pe care au transmis-o cu ușurință tuturor celor prezenți”, a încheiat Alina Răileanu, profesor coordonator al elevilor din Școala Profesională Specială ”Sf. Stelian” Botoșani.