După ce profesorii au solicitat majorări salariale, acum autoritățile vin și le cer acestora creșterea performanței, în condițiile în care am văzut, în ultimii ani, rezultatele testelor PISA, dar și notele obținute la Evaluarea Națională sau la Bacalaureat, nu au fost pe măsura așteptărilor, iar elevii nu au fost pregătiți pe cât de bine ar fi trebuit.
Oficialii consideră că o parte din vină aparține cadrelor didactice care ar fi putut să le predea mult mai bine la clasă și evident să se renunțe și la meditații.
În acest moment, experții internaționali poartă discuții cu ministerul Educației din România și le solicită acestora să găsească soluții astfel încât salariile profesorilor să oscileze în funcție de performanțele lor. Mai exact, la baza salarială să se ofere bonusuri în funcție de performanță.
Se ia în calcul atât modul în care se descurcă un profesor la inspecție, dar și rezultatele pe care elevii le vor lua la Evaluarea Națională sau Bac.
După apariția rezultatelor testelor PISA, premierul Marcel Ciolacu susținea că nu este normal ca un profesor care are 10 olimpici să primească aceeași leafă ca unul care predă într-o clasă unde niciun școlar nu reușește să promoveze Bacalaureatul.
„Este nevoie de implicare, în clasă, nu la meditaţii, şi de îndrumare a tinerilor astfel încât, inclusiv din şcoală, aceştia să plece cu baze solide de cunoştinţe şi cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor să facă lucruri imposibile, sunt perfect conştient şi de limitările existente încă în sistemul nostru de învăţământ. Le cer însă profesorilor să-şi facă meseria, aşa cum trebuie să o facă. Şi nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, în mod corect, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar şi performanţa. Profesorii care muncesc, care îşi fac corect meseria, trebuie şi vor fi răsplătiţi”, a declarat Marcel Ciolacu, în urmă cu câteva luni, potrivit Antena3 CNN.