Ion-Ovidiu Pâinișoară: ”Când elevii vor vedea că realizarea temei poate aduce atât de multe beneficii, mai mulți dintre ei vor începe să o facă”

În mediul virtual, au fost numeroase discuti pe seama temelor pentru acasă și a notării acestora. S-a spus ca temele trebuie să fie date în sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea acestora. S-a mers chiar mai departe, în online apărând poziția conform căreia profesorii nu ar mai trebui să evalueze deloc temele.

Ion-Ovidiu Pâinișoară: ”Când elevii vor vedea că realizarea temei poate aduce atât de multe beneficii, mai mulți dintre ei vor începe să o facă”

   romaniatv.net

Feedback-ul cadrului didactic este însă esențial pentru optimizarea modului în care elevul se raportează la materie.

”În ce privește notarea temelor, abordare este puțin diferită. Uneori, evaluarea temelor este utilizată doar pentru situațiile negative. Dacă elevul nu a făcut tema, atunci el este sancționat, dar dacă a făcut-o, se consideră că este datoria lui, că nu trebuie lăudat sau recompensat, așa gândesc unii profesori. Ei bine, acest mod de gândire este profund greșit: dacă sancționezi “nefacerea”, atunci este musai să recompensezi și “facerea”. O sancțiune nu este motivantă. Dacă elevul nu a făcut tema, profesorul nu bagă în seamă comportamentul, dar dacă elevul o realizează, el primește recompense: puncte în plus la notă, uneori câte un “10” surpriză, posibilitatea de a alege să facă o temă diferită de colegi data următoare, timp liber în plus etc. Când elevii vor vedea că o simplă realizare a temei poate aduce atât de multe beneficii, mai mulți dintre ei vor începe să o facă”, precizează Ion-Ovidiu Pânișoară.

 

Profesorul vorbește și despre efectele sancțiunii asupra elevilor: ”Când utilizezi doar sancțiunea, în fapt, încurajezi încercarea de a frauda, copierea temei după colegi, copierea rezultatelor de pe Internet, intervenția Inteligenței Artificiale etc.”

Importantă este, de asemenea, calitatea temelor primite: ”Mai contează ca profesorul să dea teme deosebite, utilizându-și creativitatea și umorul”, a adăugat Ion Ovidiu Pânișoară. Sursa: Alert24.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lecții de autoapărare: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! ( Foto,Video)

astăzi, 17:00

În această după-amiază, cei aproximativ 130 de participanți la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăşurat la Centrul de Agrement ,,Codrii de Aramă" Agafton, au ...

Reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani!

astăzi, 15:35

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creșterea vârstei de pensionare. „Vom avea o cre...

Valeriu Iftime: „Eu aş vrea să rămân fără loc de muncă azi, dacă s-ar putea! Să dau Consiliul Judeţean la Iaşi sau Suceava, ca să ne unim!”

astăzi, 15:10

Ilie Bolojan este pe un sens unic, fără întoarcere, în ceea ce priveşte reformarea statului român, şi nu are de gând să se oprească indiferent de grevele, presiunile şi ...