Pe fondul utilizării noilor tehnologii de către copii de la vârste din ce în ce mai mici, educatorii se confruntă cu frecvente dificultăți în gestionarea și remedierea consecințelor acestui fenomen.
Acesta este și motivul pentru care dascălii fac apel la vigilența părinților în educația copiilor, venind în același timp în ajutor cu câteva posibile soluții:
”În ultimii ani s-a observat un trend terifiant: mulți copii vin cu probleme uriașe de dezvoltare. Acest lucru este valabil atât pentru grădiniță, cât și pentru școală. Gândindu-ne la ce se întâmplă, vrem să vă cerem ajutorul. Nu putem face față problemelor fără dumneavoastră. Sunteți doar cei mai interesați în procesul continuu de educație al copiilor dumneavoastră. De multe ori este prea târziu pentru școală!
- Țineți smartphone-urile departe de copii! Știm că nu este ușor. Nu dați niciodată un telefon unui copil pentru ca acesta să tacă.
- Vorbiți cu copiii !În mașină, la plimbare, acasă, când pregătiți masa etc.Vorbiți- i copilului despre dumneavoastră, întreabă-l despre el! Explicați-vă sentimentele și gândurile!
- Copilul ar trebui să aibă obligații în casă!
- Cereți- i ajutorul, chiar dacă nu aveți nevoie!
- Nu faceți pentru copil ceea ce poate face el însuși! Chiar dacă el o face prost și dumneavoastră o faceți bine!
- Copilul trebuie să aibă grijă de sine. Trebuie să poată să se îmbrace și să se dezbrace singur, să se spele, să își spele dinții, să închidă nasturi, fermoare, jachete, să se încalțe.
- Nu mai cumpărați pantofi fără șireturi! Învață-ți copiii cum să-și lege șireturile! Aproape 100% dintre elevii de clasa I nu știu să facă asta.
Toate acestea dezvoltă creierul și acest lucru este important pentru un studiu de succes”, precizează reprezentanții Grădiniței cu Program prelungit nr. 19 din municipiul Botoșani.