Proiect Erasmus+ pentru integrarea unor noi modalități de formare în domeniul informatic și al tehnologiilor digitale, în rândul profesorilor (fotogalerie)

La nivelul județului Botoșani a fost derulat proiectul „Tech-Roboweb”, coordonat de către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, pe o perioadă de trei ani, din 6 ianuarie 2019 până pe 30 aprilie 2022.

Din cadrul acestui proiect au făcut parte Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani, fiind sprijinit de parteneri externi cu rol de organizații intermediare de primire, care au asigurat stagiile de formare ale profesorilor la organizații partenere. Printre parteneri se numără Asociația Giovani Per L`Europa din Italia, Associacao Intercultural Amigos Da Mobilidade din Portugalia.

Stagiile de formare au avut loc la două firme specializate în robotică din Italia și două școli cu experiență în proiectarea paginilor web, din Portugalia.

Beneficiarii direcți au fost cei 16 participanți la stagiile de formare – profesori cu specializarea Informatică/TIC sau cu dublă specializare (Informatică, STEM) – câte 2 din fiecare liceu membru, pentru care s-au organizat 2 fluxuri de formare: 8 profesori în Italia și 8 profesori în Portugalia.

Scopul general al proiectului, stabilit în baza nevoilor comune, identificate la nivelul consorțiului, a fost integrarea mobilităților de formare în tendințele, cerințele și exigențele din spațiul european, referitoare la adaptabilitatea cunoștințelor la nou și schimbare, aplicabilitatea lor variată, pentru deschideri către meserii care nici nu există încă, considerate esențiale pentru procesul instructiv-educativ-formativ în domeniul informatic și al tehnologiilor digitale.

Obiectivele specifice, stabilite prin corelarea nevoilor cu domeniile cheie de îmbunătățit sunt extinderea competențelor profesionale pentru 16 profesori de Informatică/TIC sau dublă specializare (STEM), prin participarea la stagii de practică tematice (Web și robotică); integrarea la clasă, de către cei 16 profesori, a unor noi metode de predare/învățare/evaluare pentru disciplinelor informatice; elaborarea a 2 materiale didactice auxiliare, pentru programarea roboților și dezvoltarea aplicațiilor Web; formarea celorlalți profesori de Informatică/TIC; stimularea participării a minimum 100 de elevi la concursuri tematice, în următorii 4 ani școlari.

Calendarul principalelor activități ale proiectului

În septembrie – decembrie 2019 s-a lansat proiectul și au fost selectați participanții la mobilități. În perioada ianuarie – iunie 2020, prelungită până în octombrie 2021, a avut loc pregătirea pedagogică, lingvistică și culturală a grupului țintă, participarea profesorilor beneficiari la stagiile de formare din Italia și Portugalia, în perioada septembrie – octombrie 2021.

În perioada iulie – decembrie 2020 a avut loc elaborarea, prezentarea, selecția și avizarea ofertelor de discipline opționale, ca discipline noi, cu caracter inter/trans-curricular. Din ianuarie 2021 până în decembrie 2021 (translată la Februarie – Aprilie 2022 și post-proiect), s-a realizat aprobarea și includerea, în oferta CDȘ a liceelor din consorțiu, a minim 2 opționale, pentru anul școlar 2022-2023, organizarea atelierelor de lucru la nivelul comisiilor metodice/cercurilor pedagogice, organizarea de ateliere de lucru tematice in cadrul ediției anuale a Târgului Liceelor (mai 2022), proiectarea, pregătirea și desfășurarea activităților specifice școlii de vară (iulie-august 2022), evaluarea și diseminarea activităților din cadrul proiectului.

Prin intermediul acestui proiect, se așteaptă ca grupul țintă să formeze și să dezvolte competențe cheie, definite drept combinații de cunoștințe, deprinderi și atitudini adecvate contextelor în care și-au desfășurat activitatea, necesare pentru afirmarea și dezvoltarea personală, cetățeniei active, incluziunii sociale și angajării, aprobate de Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților; dobândirea de noi cunoștințe teoretice și abilități practice, în domeniile specifice formării, robotica și pagini Web și transpuse în competențe tehnice asociate: programarea în limbajul Phython și construirea paginilor Web profesionale, realizarea de aplicații în domenii de interes (Web și robotică), necesare dezvoltării abilitaților de viață, integrării și menținerii pe piața dinamică a muncii a profesorilor și elevilor pe care aceștia îi instruiesc; capacitatea de adaptare a noilor competențe tehnice la cele mai noi cerințe din domeniile de interes, dar și din domeniile generice – Tehnologia Informației, Știința calculatoarelor, Programare in limbajele studiate; stabilirea conexiunilor și asocierilor între aplicațiile software și controlul dispozitivelor hardware (roboți); introducerea, la clase, a unor teme de proiectare Web la standarde profesionale, care să confere elevilor satisfacția realizării de produse finale instructive și recreative, cu aplicabilitate în domeniile de interes pentru ei și valorificarea experienței dobândite prin introducerea, la clase, a unor metode și procedee noi, adaptate predării/învățării/evaluării disciplinelor cu specific informatic și digital, fie cele incluse în curriculum-ul școlar, sau cele asociate noilor domenii de interes (robotică și pagini Web).




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Protest în poarta Penitenciarului din Botoșani cu zeci de forțe ale ordinii. „Domnii ar trebui să se gândească foarte bine, am ajuns la capătul răbdărilor” (Foto, Video)

Friday, 10 January 2025

Câteva zeci de forțe ale ordinii au protestat, vineri dimineață, împotriva Ordonanței „trenuleț”. Acțiunea de pichetare a fost anunțată de câteva zile, asemănăt...

Botoșăneni terorizați de câinii vagabonzi. Ce spun autoritățile: „Este zona foarte mare, stau prin boscheți”

Thursday, 9 January 2025

O situație sensibilă este întâmpinată de locuitorii unui cartier din municipiul Botoșani. Câțiva cetățeni care locuiesc în zona parcului Cornișa susțin că în ar...

Modificări în dispeceratul companiei Nova Apaserv. Director: „Spre finalul lunii vom avea un feedback”

Thursday, 9 January 2025

La Nova Apaserv existau mai multe numere de telefon pentru diverse probleme. De exemplu, cetățenii care aveau nevoie de informații de la secretariatul companiei aveau un anumit număr de telefon ș...