Geografia, știința care studiază Pământul, s-a dezvoltat ca o disciplină cuprinzătoare care încearcă să înțeleagă Pământul cu toate complexitățile sale naturale și artificiale - nu doar unde sunt obiectele, dar și cum au fost create și cum vor fi.
”Geografia va fi mereu îndrăgită de mine!”
Pentru Clapon Adrian-Teodor, elev în clasa a XI-a G la Colegiul Național ”August Treboniu Laurian”, geografia este o pasiune longevivă, care are mai multe origini.
”Un pilon al entuziasmului meu pentru geografie datează încă din copilărie. Totul a început cu niște simple jocuri dintr-o carte prin care ghiceam steagurile unor state aleatorii de pe glob. Chiar dacă un asemenea joc putea fi anost pentru un copil de 6-7 ani, în interiorul meu era stârnită o satisfacție inegalabilă atunci când, într-un final, aflam răspunsul corect. Tipul acesta de activități a constituit baza pasiunii mele. Ea a fost alimentată în continuare de faptul că am început să studiez geografia la școală, având acum prilejul de a afla o multitudine de noi informații alături de niște profesori iscusiți, nerenunțând, însă, la jocurile ce deveniseră mai complexe.
Ajuns licean, am simțit un impuls de a-mi aprofunda cunoștințele despre această știință cu și mai mult entuziasm, dezvoltându-se și plăcerea de a călători. Primul meu mare succes a venit în clasa a X-a când am studiat organizarea, economia și demografia statelor, calificându-mă la etapa națională a Olimpiadei de Geografie. Cu ajutorul doamnei profesor dr. Teodora Ursulică am izbutit să obțin o Mențiune în urma unei experiențe memorabile. Anul acesta școlar a venit cu o altă surpriză plăcută, informațiile acumulate despre mediul înconjurător contribuind la un nou succes la olimpiadă. Mai am multe de învățat despre geografie și sunt dornic și pregătit să evoluez. Cert este un lucru: geografia va fi mereu îndrăgită de mine”, spune Adrian-Teodor Clapon.
”E parte din mine, din cuvintele mele și gândirea mea!”
Un alt elev al Colegiului Național ”A.T. Laurian” Botoșani este Nițișor Tudor, din clasa a X-a, pentru care Geografia este un mijloc de a “vizita” alte lumi.
”Pentru mine nu mai este doar o materie la școală, ci una dintre pasiunile mele. Am o plăcere de a observa harta lumii și de a o studia amănunțit, să știu ce se întâmplă mereu în lume și să aflu despre cele câteva mii de popoare și tradițiile lor. Eu văd geografia ca pe un mod de a-ți deschide ochii și a observa în profunzime ce e în jurul nostru. Mă definește într-un mod aparte. A devenit un normal, un lucru de zi cu zi. E parte din mine, din cuvintele mele și gândirea mea.
Calificarea pentru a doua oară la etapa națională a olimpiadei de geografie mi-a demonstrat că merită munca depusă, oferindu-mi încredere în mine, în calitățile mele și în cunoștințele pe care le-am dobândit. Consider că o a doua calificare la etapa națională demonstrează nu numai că merit locul, ci mă impulsionează să studiez mai mult geografia, sub îndrumarea atentă a domnului profesor Adrian Constantin”, spune Tudor Nițișor.
Ca „legătură dintre om și științele fizice”, geografia cu cele două mari ramuri, geografia umană și geografia fizică. este studiată de elevii Colegiului Național ”A.T. Laurian” Botoșani cu multă pasiune și perserverență.
(Prof. Ioan Onofrei, director Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani)