Noul regulament școlar: Câte absențe ale elevilor pot motiva părinții în acest an, după ce s-a renunțat la semestre

Noul regulament școlar: Câte absențe ale elevilor pot motiva părinții în acest an, după ce s-a renunțat la semestre

Ca și până acum, absențele elevilor pot fi motivate și în baza cererilor scrise ale părinților, nu doar în baza unor documente emise de medici. Chiar dacă numărul total de absențe pe care le pot motiva părinții într-un an a rămas același, respectiv 40, noul regulament școlar, ce a intrat în vigoare în această lună, a introdus o condiție suplimentară legată de numărul de absențe ce pot fi motivate de părinți, care înseamnă, în unele cazuri, o reducere a acestora.

Astfel, potrivit noului regulament școlar, aplicabil de la 1 septembrie, chiar dacă au dispărut semestrele, fiind înlocuite cu cinci module de învățare (cursuri), numărul total al absențelor pe care le pot motiva părinții a rămas același ca în anii trecuți, respectiv 40, informează AvocatNet.ro.

Cu toate astea, numărul absențelor pe care le pot motiva părinții începând din acest an este, în anumite situații, mai mic decât în trecut, deoarece a apărut o condiție suplimentară.

Mai exact, potrivit noului regulament, absențele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale părintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major “în limita a 40 de ore de curs pe an școlar, fără a depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline”.

Ținând cont de faptul că acest an școlar are 36 de săptămâni de cursuri, dacă, de exemplu, se dorește motivarea absențelor la o materie care are alocate două ore pe săptămână, pentru a respecta noua regulă, numărul acestora poate ajunge, în acest an școlar, la cel mult 14.

Înainte, părinții puteau motiva absențele elevilor în limita a 20 de ore de curs pe semestru, adică 40 într-un an școlar, fără să existe o altă limitare legată de numărul de ore alocate unei discipline, ceea ce însemna, cel puțin teoretic, că putea fi motivate, pe baza cererii părinților, toate absențele la aceeași materie (până la 20/ semestru).

Absențele elevilor mai pot fi motivate și în baza unor documente emise de medici. Concret, absențele pot fi motivate în baza unei adeverințe eliberate de medicul cabinetului școlar, de medicul de familie sau medicul de specialitate, adeverințe/ certificat medical/ foaie de externare/ scrisoare medicală eliberat(ă) de spitalul în care elevul a fost internat.

Pe lângă schimbările amintite, noul regulament școlar a eliminat din legislație dispozițiile referitoare la exmatricularea elevilor și pe cele care dădeau înainte posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Sfânta Treime

astăzi, 08:32
41

De Sfanta Treime, Biserica Ortodoxa prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii:„Î...

Ce soluții are Guvernul pentru a majora salariile profesorilor. „E posibil să vedem că se va ajunge la un compromis”

Duminică, 4 Iunie 2023
262

Consultantul fiscal Dan Schwartz a vorbit, în cadrul interviului din emisiunea „În Fața Ta” de la Digi24, despre posibilitatea ca bugetul de stat să suporte o creștere de 25...

O femeie a fost internată de urgență, după ce a băut o substanță toxică

Duminică, 4 Iunie 2023
407

O bătrână de 85 de ani, din Dorohoi, a ajuns în stare critică la Urgenţe după ce s-a intoxicat cu o substanţă necunoscută.Femeia a fost adusă iniţial de familie la Spitalul ...