Inspectorul general al Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani, Gabriel Hârtie, şi-a exprimat dezacordul faţă de o decizie a autorităţilor de a-i invita pe părinţii elevilor care învaţă online să meargă la unităţile şcolare pentru a lua laptele şi cornul.
Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani a trimis o adresă către toate unităţile de învăţământ din judeţ, dar şi către Inspectoratul Şcolar Judeţean prin care se solicita directorilor de şcoli să cheme părinţii elevilor care fac ore online, sau chiar elevii, să ia laptele şi cornul de la şcoală, informează Radioiași.
„Nu cred că e în regulă ca în momentul în care copiii sunt în scenariul 3, roşu, şi noi nu îi chemăm la şcoală să facă cursuri, trebuie să vină la şcoală să îşi ia pachetul, laptele şi cornul. Pe deasupra, este şi obligaţia directorului de a asigura păstrarea în condiţii bune a acestor produse”, a afirmat Hârtie.
La rândul său, reprezentanţii CJ susţin că „decizia de a înştiinţa directorii de şcoli că părinţii preşcolarilor şi elevilor care învaţă în sistem online trebuie să vină la unităţile de învăţământ pentru a ridica produsele oferite prin ‘Programul pentru şcoli al României’ are la bază prevederile Hotărârii de Guvern nr. 52/2021, ale Ordinului nr. 3235/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ prin prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 prin aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ şi ale Notei APIA prin care a fost completat Ghidul solicitantului aferent anului şcolar 2020-2021”.
În baza actelor normative, „preşcolarii şi elevi prevăzuţi la alin. (2 ą), prezenţi la cursuri conform scenariului 3, prevăzut la art.3 din Ordinul ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3235/ 93/ 2021, primesc produsele aferente perioadei respective prin ridicarea acestora de către părinţi/ reprezentanţi legali/ ocrotitori legali sau, acolo unde acest lucru este posibil, de către elevi, pe baza evidenţelor de participare la cel puţin o oră de curs/zi”.
„În aceste condiţii, am considerat de datoria noastră să-i înştiinţăm pe directorii de şcoli de prevederile legale, mai ales că ei răspund de respectarea condiţiilor de igienă privind primirea, depozitarea şi distribuţia produselor şi de comunicarea cu furnizorul în privinţa cantităţilor ce trebuie livrate preşcolarilor şi elevilor care învaţă în scenariul online, precum şi de întocmirea evidenţei prezenţei preşcolarilor sau elevilor la distribuţia produselor”, a afirmat preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici.
Inspectorul general al IŞJ susţine că a transmis o informare către ministrul Educaţiei, urmând ca ulterior să fie stabilită procedura prin care cornul şi laptele ar urma să ajungă la elevii care învaţă în sistem online.