„Moara cu noroc”, urcată pe Facebook de laurieni

„Moara cu noroc”, urcată pe Facebook de laurieni

Ghiță Cârciumarul, Ana lui Ghiță, Bătrâna înțeleaptă, Lică Sămădăul, Pintea Jandarmul au intrat în rândul lumii și au și ei, în sfârșit, conturi pe Facebook. Personajele lui Slavici au ajuns în prezent fiind aduși de liceeni ai Colegiului National „A.T. Laurian” din Botoșani, care, în cadrul programului de „Educație media” au adus literatura mai aproape de contemporaneitate, se arată într-un comunicat de presă emis de reprezentanții unității de învățământ.

Elevi ai clasei a X-a C, profil matematică – informatică, au derulat activitatea „Moara cu noroc, văzută prin ochii prezentului”, sub coordonarea profesorului diriginte Cristina Rîznic, în cadrul căreia au creat conturi personajelor Ghiță, Ana, Lică Sămădăul, Pintea Jandarmul și Bătrânei înțelepte lansându-le și evenimente cu taifasuri, muzică și ospăț.

Întâlnindu-se în locația „Moara cu noroc”, în cadrul unui event denumit „Întâlnirea porcarilor”, aceștia au socializat, au întreținut voia bună, ascultând sau distribuind cântece, au ademenit papilele gustative cu oferte ale meniului zilei, pentru ca reușita să fie garantată, toate fiind realizate cu umor și dovedind o fină cunoaștere a tiparelor psihologice din personajele lui Slavici.

Activitatea s-a derulat în contextul în care Colegiul Naţional „A.T. Laurian” din Botoșani este din acest an școlar unitate pilot în ceea ce privește „Educația media”, în urma selecției efectuate de Centrul pentru Jurnalism Independent din București.

„La programul de formare, derulat în perioada mai - decembrie 2021, au participat trei profesori de limba și literatura română din Laurian, mai exact Cristina Rîznic, Anca Grădinaru și Carmen Dulgheriu, aceștia urmând să implementeze în scenariile didactice de la clase, pe parcursul a doi ani, concepte cheie ale educației media: tipuri de mass – media, identificarea consumului media zilnic, deconstrucția mesajelor media, rolul jurnalismului în democrație, fapte și opinii, libertate de exprimare, construcția unei știri, contextul în mesajele media, independența editorială, internet și rețele sociale, amprenta digitală, dezinformarea, tehnici de verificare a informației, bule informaționale, camere de ecou etc”, adaugă reprezentanții școlii.

La curs au participat profesori din mai multe județe, alături de jurnalista Julia Nagy de la postul de radio „Europa Fm”, iar conținuturile prezentate urmează să fie integrate în cadrul orelor de limba și literatura română, lecțiile devenind mult mai atractive, îmbinând competențe IT cu învățarea colaborativă și creativă.

„E o deschidere interesantă și necesară în contextul actual. Elevii identifică diferențele dintre fapte și opinii, produc și receptează tipuri variate de conținut, discută despre bule informaționale și camere de ecou, reflectează asupra identității digitale care rămâne în mediul online, stabilesc, iată, legătura dintre literatură și alte arte, își dezvoltă gândirea autonomă, reflexivă și critică, transpun texte literare în forme inedite de comunicare, utilizează adecvat tehnici de documentare și cercetare a unei teme, etc, etc. iată, câte avantaje!”, a explicat profesorul Cristina Rîznic.

Așadar, liceenii care învață pentru bac și consideră că Slavici e prea departe de lumea lor, pot acum să intre în Moara virtuală cu noroc și să stea de vorbă cu personajele literare, să se amuze de discuțiile lor și să le explice cum s-au transformat dilemele morale românești.








 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
4

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
57

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
25

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...