Frumuseţe, tinereţe şi armonie în sărbătoarea celor de "Ştefan Luchian" - FOTO

Un adevărat festin pictural organizat vineri seară la Galeriile "Ştefan Luchian" a încheiat într-un mod cu totul festiv programul Zilelor Liceului de Artă din Botoşani. Ca în fiecare an micii şi tinerii artişti ai judeţului şi-au dedicat ultimile zile din semestrul I pentru a se sărbători, în această iarnă împlinindu-se 62 de ani de existenţă a învăţământului vocaţional de artă din Botoşani.
 
Audiţiile muzicale, recitalurile vocal-instrumentale, Concursul interjudeţean de tehnică pianistică, cel de vioară şi corzi grave, Cursul Master-class pian-flaut, Simpozionul „Incursiune în Curriculum”, aflat la a 10–a ediţie şi renumitul vernisaj al expoziţiei „Omagiu Ştefan Luchian” sunt activităţile ce s-au derulat în perioada 28 ianuarie – 1 februarie în „casa” artiştilor. 
 
Muzicienii botoşăneni au primit vizita colegilor de la liceele de artă din întreaga Moldovă, veniţi în judeţ pentru concursuile regionale. Artiştii plastici, de partea cealaltă, s-au întrecut în măiestrie cu participanţi din întreaga ţară la competiţia – omagiu închinat marelui pictor. Peste 300 de lucrări au ajuns la Botoşani, trimise pentru cea de a XII-a ediţie a concursului naţional dedicat lui Luchian.

„O participare mult mai numeroasă decât în alţi ani”
, aşa cum a explicat Beatrice Păpădie, directorul general al liceului botoşănean, i-a făcut pe organizatori să ofere peste 120 de premii si tot atâtea diplome care să răsplătească orele şi zilele petrecute în faţa şevaletelor. Vernisajul expoziţiei impresionantelor lucrări a avut loc vineri seară, când Galeriile de Artă au fost neîncăpătoare, micii artişti, însoţiţi de profesorii coordonatori arătând cu câtă seriozitate şi implicare abordează astfel de evenimente şi aşteptând cu sufletul la gură să se audă strigaţi printre câştigători. 
 
Şi chiar dacă în calendar s-au terminat, faptic Zilele de sărbătoare ale Liceului „Ştefan Luchian” nu s-au încheiat.

În următoarele săptămâni la Botoşani se vor face cursuri care mai de care mai interesante. Măiestria interpretativă pentru pian şi flaut va fi explicată de artişti de talie internaţională precum Horia Maxim şi Mihaela Anica, colaboratori inclusiv ai Filarmonicii din Viena.

La fel de interesante vor fi cursurile de consiliere în dezvoltare personală şi psiho-emoţională în actul interpretativ susţinute de specialişti în domeniu precum psihologii Cristi şi Catia Lăţea. „E o premieră în masterul din acest an, cea a participării celor doi profesori psihologi specialişti în managementul emoţiei legate de actul interpretativ. Pentru că pe scenă, dar şi după, talentul, exerciţiile şi priceperea instrumentală pot fi date peste cap de aceste emoţii, de o zi proastă pe care o poate avea artistul, iar puterea de a controla aceste stări contează foarte mult.”, a explicat Ionuţ Manta, directorul muzical al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”.   




 
 
 
 
 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali, după eșecul de la Botoșani: ”Mândria nu are scuze” / ”Mi-a dat Dumnezeu o palmă!” (Video)

astăzi, 08:41

FCSB a irosit, astfel, șansa de a avansa în primele 3 din campionat și rămâne pe locul 6 după 16 etape desfășurate în sezonul regulat al SuperLigii României. ”Ch...

La un pas de a rămâne fără case, pompierii au intervenit rapid și le-au salvat locuințele!

astăzi, 08:14

Două case au fost în pericol, noaptea trecută, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.  S-a întâmplat în localitățile Iacobeni și Oneaga. Pompierii din c...

Calendar ortodox, 23 noiembrie: Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, Episcopul Iconiei, şi Grigorie, Episcopul Acragandelor

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Antonie era de neam român şi s-a născut în 1628 la Ianina, în Munţii Pindului. A crescut în dreapta credinţă mergând de mic la sfânta bise...