"Ars musicae" la Liceul de Artă "Ştefan Luchian" FOTO

"Ars musicae" la Liceul de Artă "Ştefan Luchian" FOTO
Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută de renumitul violonist și muzicolog Yehudi Menuhin și de Boris Yarustowski, președintele și vicepreședintele Consiliului Internațional al Muzicii al UNESCO, care au semnat o scrisoare, adresată IMC (International Music Council) în acest sens, la 30 noiembrie 1974.

Prima Zi internațională a muzicii organizată de către Consiliul Internațional al Muzicii a avut loc pe 1 octombrie 1975, potrivit Rezoluției celei de-a 15-a Adunare Generală de la Lausanne, din 1973. 

De atunci şi până astăzi, această sărbătoare este marcată prin evenimente care au ca scop promovarea tuturor genurilor artei muzicale, a idealurilor de pace și prietenie între popoare, cu scopul de a determina evoluția culturală a comunităților, schimbul de experiență și de a încuraja aprecierea numeroaselor valori estetice care ne îmbogățesc realitatea.

Începând din anul 2011, Liceul de Artă "Ștefan Luchian" a inițiat marcarea oficială a acestei zile, evenimentul devenind deja o tradiție. Aflată la cea de a VI-a ediție, manifestarea desfășurată vineri, 30 septembrie, în sala de audiţii "George Holca", sub genericul "Ars Musicae", s-a constituit într-un periplu muzical prin diferite țări ale mapamondului.

În desfășurarea spectacolului au fost implicate cadre didactice și elevi din cadrul catedrelor de specialitate: pian, vioară și corzi grave, respectiv, suflători-percuție-canto. Coordonaţi de prof. Ioana Botez, Elena Hănţescu, Cristina Ivănescu, Mirela Frângu, Stela Şerpeanu, Costel Druţu, Ioana Popovici şi Marius Havârneanu, elevii – de la clasa a II-a, până la clasa a XII-a – au interpretat lucrări ale unor compozitori din Germania, România, Ungaria, Armenia, Brazilia, Italia şi Austria, acompaniați de prof. corepetitori  Anamaria Andronic, Adrian Moroşanu şi Cristian Lungu. 

Evenimentul a fost organizat de prof. Cristina Roşu, Coordoonator pentru programe și proiecte educative.





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi este (și) ziua salvatorilor din întreaga lume: La mulți ani, bravi pompieri!

astăzi, 08:54
39

Pe 4 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Pompierilor. Ei sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de c...

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

astăzi, 08:17
22

Pelaghia era o fecioară foarte frumoasă, înţeleaptă şi plină de frica lui Dumnezeu, şi însuşi fiul împăratului se logodise cu ea. Auzind sfânta de la creştini de M&ac...

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
534

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...