Claudia este nevăzătoare. S-a născut în Botoșani, în zi de Crăciun, iar părinții au primit copilul ca pe un dar de preț. Așa cum l-au primit și pe cel de-al doilea copil, Andrei. Și el nevăzător. O lecție de viață de care noi, cei care ne așezăm singuri închipuite poveri pe umeri, avem nevoie pentru a înțelege că munca, bucuria și încrederea sunt mai importante decât orice alte neajunsuri.
Claudia a fost elevă a Liceului Special "Moldova" din Târgu Frumos, a obținut diploma de Bacalaureat printre primii, iar acum a devenit studentă la prestigioasa Universitate Babeş-Bolyai din Cluj, Facultatea de Psihologie.
În urmă cu trei ani, într-un interviu acordat publicației noastre, Claudia Țilia manifesta nu doar o determinare extraordinară în tot ceea ce își propunea, dar avea un mesaj pentru toți cei aflați în situația ei: "Nu poţi să aştepţi să cadă ceva din cer. E nevoie de iniţiativă, de muncă, de voință".
Visul Claudiei a fost să devină psiholog. Perseverența și încrederea în forțele proprii, pasiunea și bucuria de a face ceea ce îi place au făcut ca ea să pornească pe un drum greu. Dar nimic din ce înseamnă viața Claudiei nu a fost ușor.
Am întrebat-o pe Claudia, proaspătă studentă la Psihologie, ce le lipsește celor care nu au curaj, care nu cred că pentru a reuși e nevoie de muncă multă, voință și inițiativă.
"Dacă acum trei ani spuneam că munca, voinţa şi iniţiativa constituie elementele cheie ale unei dezvoltări prospere şi benefice, acum aş mai adăuga la toate acestea predispoziţia umană de a-şi tempera dorinţele egotice, ascultând glasul voinţei creatorului care răsună mereu în inimile noastre uneori intens şi clar, alteori stins şi confuz. Poate sună dezamăgitor pentru cei ce caută tipare fixe de obţinere a unei conduite, a unei atitudini prin care să-şi înlesnească succesul şi îndeplinirea dorinţelor. Însă a asculta de voinţa adevăratului nostru eu care se află în strânsă conexiune cu creatorul şi sălăşluieşte în interiorul conştiinţei fiecăruia dintre noi, ne transformă viaţa în mod radical schimbându-ne perspectiva asupra succesului, a eşecului şi a valorii tuturor lucrurilor", spune Claudia Țilia.
Și, desigur, e nevoie și de acțiunea proprie, dar și de o atitudine corectă față de sine și de cei din jur, completează Claudia. "Pentru cei mai pragmatici recomand fermitate în menţinerea deciziilor dacă acestea provin într-adevăr din noi înşine, flexibilitate în gândire şi comportament, încredere smerită în sine şi onestitate în raport cu cei din jur şi în acţiunile întreprinse".
Nimic nu e simplu, dar rezultatele sunt totdeauna pe măsura muncii și a determinării. Dar, ne mai spune Claudia, e important să ținem cont și de eșec. Pentru că eșecul, uneori, duce pe un drum mai important al vieții noastre. "Dacă nu reuşim pe o cale înseamnă că alt drum şi altă destinaţie ne sunt hărăzite. Pentru a răzbi trebuie să credem în menirea cu care am fost trimişi să parcurgem acest destin aici, pe pământ".
Mesajul Claudia pentru cei de vârsta ei, care se pregătesc să pornească pe drumurile vieții? "Urez tuturor celor de-o vârstă cu mine sau celor care tocmai se pregătesc să păşească pe un nou drum, mult succes, înţelepciune şi seninătate în asumarea tuturor responsabilităţilor pe care le implică deciziile luate şi acţiunile săvârşite!".
Îi urăm și noi Claudiei Țilia succes la facultate, să devină un psiholog strălucit, iar pasiunile și provocările să îi coloreze viața mai departe!
Povestea Claudiei Țilia este aici: "Dincolo de trup şi de minte suntem conştiinţa, spaţiul în care are loc viaţa propriu-zisă"