Elevului nu i se poate scădea nota în urma contestației la bacalaureat. Decizia istorică a unei instanțe!

Un caz inedit "zguduie" sistemul educațional din România: un tânăr, nemulțumit de rezultatul contestației depuse la examenul de bacalaureat, a pornit într-o bătălie juridică extrem de curajoasă pentru a-și recupera nota inițială.

Elevului nu i se poate scădea nota în urma contestației la bacalaureat. Decizia istorică a unei instanțe!

   Foto: dcnews.ro / Freepik

Cu ajutorul avocatului său, Mirel Ovidiu Alexandru, din Baroul Bihor, tânărul din Oradea a reușit să demonstreze că ordinul de ministru care permitea scăderea notei în urma recorectării era nu doar nedrept, ci și profund nelegal.

DC News a vorbit cu avocatul tânărului despre provocările pe care le presupune un astfel de demers, despre decizia dată de instanță și despre ce efect va avea, la nivel național, acest proces.

Elevii sunt nevoiți să depună contestație "în orb" și să semneze o "declarație-tip" prin care își asumă faptul că, odată ce vor lăsa pe biroul comisiei cererea prin care doresc recorectarea lucrării, destinul va fi în favoarea sau împotriva acestora — nota poate crește sau poate scădea.

Curtea de Apel Oradea a pronunțat o hotărâre care ar putea schimba pentru totdeauna modul în care se desfășoară soluționarea contestațiilor la examenele naționale.

Elevul, fost olimpic la matematică

"Lucrurile s-au întâmplat astfel: elevul a fost nemulțumit și s-a considerat nedreptățit de nota obținută în urma reevaluării, pentru că luase o notă de 9,45 inițial. Este vorba de un elev olimpic, cu rezultate deosebite întotdeauna la matematică, care considera că nota lui trebuia să fie mai mare. Și, surpriză! În urma contestației, nota a fost mai mică.

[N.r., Am amintit, în cererea de chemare în judecată, prevederile pe care le-am considerat nelegale]. La noi a fost și o situație. Elevului i s-a permis ulterior să vadă lucrarea, dar s-a acoperit cu mâna nota obținută în urma contestației. Astfel că și aici au avut o suspiciune că e posibil să fi fost o greșeală de transcriere a notei în urma contestației, pentru că e lipsit de transparență puțin acest proces.

Dacă elevului i s-ar fi arătat și demonstrat (că matematica e, totuși, matematică) și i s-ar fi spus uite, aici ai greșit, aici nu, nu se ajungea la acest demers judiciar. Pornind de la aceste elemente și suspiciuni, părinții, sprijinindu-l, au hotărât să inițiem demersul judiciar", a declarat avocatul Mirel Ovidiu Alexandru.

"Dreptul elevului este limitat și condiționat"

"Instanța a anulat aceste prevederi, dar doar în primă instanță. Hotărârea nu este definitivă, abia după ce se va pronunța Înalta Curte de Casație și Justiție vom ști dacă rămâne această hotărâre și rămân anulate prevederile sau nu.

Este vorba despre prevederile care duc la scăderea notei în urma contestației. Și aici se mai ridică o problemă, pentru că un elev, atunci când depune o contestație, nu o poate depune liber și neîngrădit, este condiționat să dea o declarație că i se va putea scădea nota. Această condiție reprezintă iarăși o îngrădire a accesului la acea contestație, de fapt. Dreptul elevului este limitat și condiționat", a adăugat avocatul.

Ce se va întâmpla cu nota elevului?

"În continuare, elevului i se va elibera o nouă diplomă de bacalaureat, pentru că, după cum văd eu lucrurile și după cum am și cerut, ar fi urât să o mâzgălească. Așa a spus și instanța: dispune eliberarea unei noi diplome de bacalaureat, cu nota inițială", a conchis avocatul.

Redăm dispozitivul deciziei istorice pronunțate de Curtea de Apel Oradea:

"Anulează în parte dispozițiile art.12 alin. 1, 3 și 4 și ale art. 13 din Ordinul nr. 5242/31.08.2022 emis de Ministerul Educației, sub aspectul posibilității scăderii notei acordate inițial ca urmare a soluționării contestației. Obligă pârâta Comisia Națională de Bacalaureat din cadrul Ministerului Educației și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș - Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș să-i acorde reclamantului nota obținută anterior formulării contestației la proba de Matematică. Obligă pârâtul Inspectoratul Școlar Județean Bihor să-i elibereze reclamantului o nouă diplomă de bacalaureat, cu nota obținută inițial. Respinge în rest acțiunea ca nefondată. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la pronunțare, care se depune la Curtea de Apel Oradea. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței azi, 23.04.2024".

Decizia nu a fost încă motivată și a fost atacată cu recurs de Ministerul Educației și de inspectoratele școlare din Bihor și Maramureș. Procesul urmează să fie judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dacă hotărârea Curții de Apel Oradea va rămâne definitivă, ar putea constitui un precedent pentru alte cazuri similare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean adus în cătușe din Italia și ”cazat” în penitenciar!

astăzi, 08:25

Un traficant de droguri din Botoșani și un evazionist din Argeș au fost aduși în țară din Italia și Suedia. Astfel, a fost adus un bărbat, de 38 de ani, din Botoșani. Tânărul ...

Cine este botoșăneanul ”prins” pe lista PSD din București! (Foto)

astăzi, 08:01

Medicul Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu, șeful cancelariei premierului Ciolacu, deschid listele PSD de la Bucureşti. Pe liste se află și un social-democrat din Botoșani, trecut de ani buni...

Sora șoferului sinucigaș din Botoșani face acuzații grave. Pe cine dă vina pentru accidentul cu 5 morți!

astăzi, 07:26

Apar noi informaţii în cazul accidentului din Suceava provocat de un bărbat din Botoșani care a vrut să se sinucidă și a intrat frontal într-o maşină, deşi se afla în autotu...