Elevul Ştefan Răzvan Bălăucă, Cetăţeanul de onoare cu un palmares impresionant. Profesor: “La doar 9 luni vorbea, la 3 ani extrăgea radicali”

Acordarea titlului de Cetăţean de onoare elevului Ştefan Răzvan Bălăucă, din clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, reprezintă o premieră pentru municipalitatea botoşăneană, fiind cea mai tânără persoană care primeşte o astfel de distincţie.

Elevul Ştefan Răzvan Bălăucă, Cetăţeanul de onoare cu un palmares impresionant. Profesor: “La doar 9 luni vorbea, la 3 ani extrăgea radicali”

Performanţele obţinute de Ştefan Răzvan Bălăucă la concursurile şi olimpiadele interne şi internaţionale la care a participat sunt greu de egalat, obţinând nu mai puţin de cinci medalii doar la olimpiadele internaţionale.

Profesorul Daniel Botezatu a făcut o trecere în revistă a palmaresului impresionant al elevului care de mic a arătat “semne de genialitate”.

“Născut la Botoșani, la 2.2.2000, orele 22,22, o coincidență astrală pentru un destin strălucitor, ursitoarele i-au hărăzit, pare-se, să fie iubit deopotrivă de cifre și de litere pe care și el, întorcându-le dragostea, să le iubească la fel. A urmat cursurile primare la Școala nr. 10 din Botoșani, după care pașii i s-au îndreptat către Colegiul Național cu numele Poetului nepereche, Mihai Eminescu, unde activează ca profesor de fizică și mama sa, doamna profesoară Cristina Bălăucă. Aici a studiat în cei patru ani de gimnaziu, aici învață și în prezent, când este în clasa a XII-a, la profilul matematică-informatică.

A fost un copil precoce, arătând evidente semne de genialitate și o atracție aparte, aproape metafizică, pentru cifre și litere. La doar 9 luni vorbea bine, la trei ani deja citea și știa să extragă radicali. Nu e o exagerare, e purul adevăr. Mama lui nu știe mecanismul care îl determina să dea răspunsuri exacte, se pare că făcea niște asocieri mentale care nouă, oamenilor obișnuiți, ne scapă.

Punea întrebări dificile apropiaților din familie și nu se mulțumea cu răspunsuri facile. Și-a petrecut copilăria la Copălău, la bunicii săi materni, bunica, o distinsă educatoare trecută de curând la cele veșnice, bunicul învățător. Nu avea un an când număra piticii expuși pe unul din pereții camerei bunicii. Avea doar câțiva anișori când, întrebând-o pe bunica sa de ce apune soarele, iar aceasta răspunzându-i că soarele pleacă să se culce, i-a replicat: bunico, dar tu nu știi că pământul e rotund, că acesta se învârte în jurul soarelui, și că la un moment dat, rotindu-se pământul în jurul axei sale, părți ale acestuia vor vedea, succesiv, lumina?

La cinci ani a fost protagonistul emisiunii lui Virgil Ianțu, ”Copiii spun lucruri trăsnite”, emisiune în mare vogă la începutul anilor 2000. L-a uimit și pe acesta cu inteligența sa și cu ușurința cu care extrăgea radicalul din diferitele numere pe care i le spunea, încât la un moment dat moderatorul s-a întors către una dintre asistente, cerându-i să-i mai spună un număr natural pătrat perfect al cărui radical să-l extragă Ștefan.

În clasele I-IV a participat, anual, la diferite concursuri județene și interjudețene, obținând medalia de aur la Concursul Dimitrie Pompeiu, în clasa a II-a, în anul 2008. Venirea la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” i-a lărgit și mai mult orizonturile, iar rezultatele sunt tot mai bune, mai numeroase și pe specialități dintre cele mai diverse. La finalul clasei a VIII-a, ISJ Botoșani l-a desemnat ”Elevul anului” 2014, pentru rezultatele excepționale din cei patru ani de gimnaziu. A fost șef de promoție al Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, tot la finalul clasei a VIII-a, fiind cel desemnat să predea Cheia succesului unui elev de clasa a IX-a”, a spus profesorul Daniel Botezatu, în Laudatio.



Vizibil emoţiont, Ştefan Răzvan Bălăucă a mulţumit pentru distincţia care i-a fot acordată, spunând că a ajuns la asemenea rezultate învăţând din multe cărţi şi culegeri sau chiar din “discuţii”. Alături i-a fost întodeauna mama, Crisitina Bălăucă, profesor la Colegiul unde învaţă Ştefan Răzvan.

“Titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani, care îmi este acordat în acest moment, este foarte valoros. Retrăiesc clipele de la fiecare festivitate de premiere, de la concursurile şi olimpiadele atât din ţară, cât şi din străinătate. Acest titlu mă bucură, dar poate mai mult pe cei din familia mea, pe toţi cei care mă cunosc, pe profesorii de la Colegiul Naţional M. Eminescu, dar şi pe doamna mea învăţătoare, cât şi pe profesorii care m-au pregătit în cadrul loturilor naţionale, profesori de la alte licee din ţară, profesori universitari, cărora vreau să le mulţumesc din inimă. Sunt fericit că reprezint o generaţie de adolescenţi în formare. (...) M-am simţit adesea ca un ambasador al umanităţii şi al prieteniei în ţara mea către alte state ale lumii. Invitându-mă pe mine aici, i-aţi invitat pe colegii din generaţia mea, pe cei mai mici, pe cei mai mari, pentru a ne uni ţelurile şi pentru a da viaţă valorilor din ştiinţă, educaţie, cercetare, cultură, artă, sport. Vă mulţumesc pentru această onoare şi vă asigur de respectul meu şi al generaţiei mele”, a spus Ştefan Răzvan Bălăucă.

Acesta a primit diploma de Cetăţean de onoare în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local, aceeaşi distincţie fiindu-i oferită şi profesorului Luisian Grigore, de la Palatul Copiilor.

Rezultatele obţinute de Ştefan Răzvan Bălăucă:

  • Clasa a V-a, 2012 – medalie de bronz la Olimpiada națională de matematică
  • Clasa a VI-a, 2013 – aur la Olimpiada națională de fizică, argint la Olimpiada națională de matematică
  • Clasa a VII-a, 2014 – argint la Olimpiada națională de fizică, mențiune la Concursul național de chimie ”Raluca Rîpan”
  • Clasa a VIII-a, 2014 – argint la Olimpiada națională de matematică, mențiune la Olimpiada națională de lingvistică, mențiune la Olimpiada națională de științe pentru juniori (olimpiadă interdisciplinară, fizică, chimie, biologie)
  • Clasa a IX-a – Premiul al II-lea și aur la Olimpiada națională de matematică, Premiul III și aur la Olimpiada națională de fizică, Premiul al III-lea la Olimpiada națională de științe pentru juniori
  • Clasa a X-a – aur la Olimpiada națională de matematică, argint la Olimpiada națională de fizică, Premiul al II-lea la Olimpiada națională Științele Pământului (olimpiadă interdisciplinară, fizică, chimie, biologie și geografie)
  • Clasa a XI-a – Premiul al II-lea și aur la Olimpiada națională de fizică, Premiul I la Olimpiada națională Științele pământului, premiul al II-lea la Olimpiada națională de lingvistică, medalia de argint la Olimpiada națională de matematică.

            Nu lipsesc din panoplia impresionantă de premii și medalii distincțiile primite în plan internațional:

  • Medalia de argint obținută în 2014, pe meleaguri argentiniene, la  a XI-a ediție a Olimpiadei internaționale de științe pentru juniori
  • Medalia de argint obținută în 2015, la Belgrad, cu prilejul Olimpiadei balcanice de matematică – juniori, unde a fost unul dintre concurenții cu vârsta cea mai mică
  • Medalia de argint obținută în 2015 în Coreea de Sud, la ediția a XII-a a Olimpiadei internaționale de științe pentru juniori
  • Medalia de aur, în 2017, Franța, la a XI-a ediție a Olimpiadei internaționale Științele Pământului
  • Medalia de bronz, 2017, Dublin, a XV-a ediție a Olimpiadei internaționale de Lingvistică.

Ultima distincție a primit-o din partea Înalt Prea Sfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Este vorba despre ”Crucea Moldavă” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a acestei mitropolii.

În prezent, Ștefan se pregătește intens pentru bacalaureat și pentru admiterea la facultate. Dorește ca în viitor să se specializeze pe domeniul fizică-științele naturii și să facă activitate de cercetare. A aplicat deja pentru universități de prestigiu din străinătate, deși visul său și al părinților săi era acela de a studia în România, încă nepregătită pentru studenți de anvergura și perspectivele sale. Citește asiduu pentru un set de teste care să-i permită admiterea la una dintre primele șase cele mai renumite universități din lume, conform tuturor clasificărilor, e vorba de MIT, adică Massachussets Institute of Technology, din Cambridge, SUA.  Părinții săi l-ar dori mai aproape, în Europa, dar nici nu vor să pună piedici aripilor sale deschise.


 

 

 

Spune-ne opinia ta