Elevul Ştefan Bălăucă şi profesorul Grigore Luisian, Cetăţeni de onoare ai Municipiului Botoşani, felicitaţi de Ziua Educaţiei -FOTO

Momente emoţionante, joi, în  sala de şedinţe a Consiliului Local Botoşani. De Ziua Internaţională a Educaţiei, un profesor şi un elev din municipiul Botoşani au primit Titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Botoşani, distincţie acordată pentru rezultatele excepţionale obţinute la competiţiile interne şi internaţionale.

Elevul Ştefan Bălăucă şi profesorul Grigore Luisian, Cetăţeni de onoare ai Municipiului Botoşani, felicitaţi de Ziua Educaţiei -FOTO

La şedinţa festivă organizată pentru acordarea celor două distincţii profesorului Luisian Grigore, de la Palatul Copiilor, şi elevului Ştefan Răzvan Bălăucă, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, au fost prezenţi profesori şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoșani, precum şi rude ai celor doi, extrem de emoţionate.

Alături de Ştefan Răzvan Bălăucă a fost mama sa, profesoara Cristina Bălăucă, care a avut în permanenţă lacrimi în ochi, dar şi profesorii care l-au îndrumat în ultimii ani, şi profesorul Luisian Grigore având alături familia, mama acestuia fiind extrem de emoţionată.

După ce s-a dat citire celor două Hotărâri de Consiliu Local, prin care Ştefan Răzvan Bălăucă şi Luisian Grigore au devenit Cetăţeni de onoare ai municipiului, primarul Cătălin Flutur a ţinut să le mulţumească pentru rezultatele obţinute şi a vorbit despre importanţa educaţiei prin pilde.

“Este o şedinţă festivă a Consiliului Local al municipiului Botoşani, mi-aş dori din suflet să avem ocazia să facem astfel de şedinţe festive de mai multe ori pe an. Încercăm astăzi să îmbinăm într-o zi frumoasă, într-o zi a dumneavoastră, este Ziua Internaţională a Educaţiei, această zi a fost instituită în data de 5 octombrie 1994 la propunerea Unesco. Despre educaţie toată lumea vorbeşte, toţi ştim şi spunem, eu vreau să vin cu două lucruri spuse acum câteva sute de ani de persoane care nu erau atât de implicate în educaţie, dar care poate au simţit lucrul acesta. Vreau să vă spun o pildă a Sf. Ioan Gură de Aur, care spune aşa: “Dacă îţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia ce i-o oferi”, şi tot el spunea că “un tânăr de a cărui educaţie nu te ocupi este un pământ înţelenit pe care cresc mulţi spini”. Un înţelept spune: “Omul neşcolit priveşte, dar nu vede. I se pare că vede, este orb fiindcă nu are cunoaştere”. Cred că nu ar trebui să spun mai mult pentru că mare dreptate au avut. Educaţia ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăţi”, a spus primarul Cătălin Flutur.

Profesorul Daniel Botezatu şi profesorul Daniela Vicol au citit Laudatio pentru cei doi Cetăţeni de onoare, trecând în revistă parlamersul bogat în premii, după care întreaga asistenţă i-a aplaudat îndelung pe Ştefan Răzvan Bălăucă şi pe Luisian Grigore.

Prezent la festivitate, Gabriel Hârtie, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, a ţinut să le adreseze celor doi un cuvânt de mulţumire.

“Asistăm astăzi la un moment de excepţie pentru învăţământul botoşănean, doi exponenţi ai şcolii botoşănene, un elev şi un profesor, primesc o asemenea distincţie drept recunoaştere a ceea ce au făcut dumnealor pentru învăţământul botoşănean şi nu numai. Nu putem decât să mulţumim elevului Ştefan Bălăucă pentru toate rezultatele aduse municipiului Botoşani şi nu numai, şi ţării, 18 olimpiade naţionale la care a participat, de la care nu s-a întors niciodată fără premiu, cinci medalii internaţionale, din 2014 Ştefan ne-a obişnuit să vină acasă cu rezultate notabile. Îi mulţumim în numele învăţământului botoşănean pentru tot ceea ce a făcut şi sunt convins că şi în continuare va reprezenta oraşul, judeţul şi România cu rezultate notabile. Îl cunosc ca un tânăr modest, câteodată timid, dar un tânăr foarte muncitor, care şi-a stabilit cu maxim realism obiectivele pe care şi le-a propus în ceea ce priveşte performanţa şcolară. Nu putem decât să îi mulţumim şi să îl apreciem şi nu în ultimul rând să mulţumim şi cadrelor didactice care au muncit alături de Ştefan, dar să mulţumim şi părinţilor. Pentru domnul profesor, îl apreciez şi îl cunosc încă de când eram elev. Îmi aduc aminte când eram student citeam că la Botoşani s-a făcut prima transmisiune live din ţară făcută de domnul profesor, cu elevii pe care i-a pregătit, până la robotul umanoid, dar aş vrea să îi mulţumesc că pe lângă rezultatele obţinute, a reuşit să coopteze în jurul lui generaţii de copii cărora a reuşit să le insufle această pasiune pentru robotică, pentru informatică şi să ajungă la sute de premii aduse pentru oraşul şi judeţul Botoşani. Sunt convins că în continuare va menţine ştacheta acolo sus, mai ales că acum are un fel de obligaţie morală să justifice aceastră distinciţie primită”, a spus inspectorul general al IŞJ Botoşani.

După ce primarul Cătălin Flutur le-a înmânat distincţiile, cu toţii au ciocnit o cupă cu şampanie.




















 

 

Spune-ne opinia ta