Elevii din clasele primare ar putea învăța doar dimineața

Elevii din clasele primare ar putea să învețe doar de dimineață, după cum apare în proiectul Legii învățământul preuniversitar. Această prevedere ar urma să intre în vigoare din septembrie 2023, conform ministrului Cîmpeanu.

Cele două proiecte de legi pentru învățământul preuniversitar și superior au fost lansate în dezbatere publică până în data de 24 august. Acestea pot fi ajustate, în funcție de propuneri, aprobate în Guvern și trimise în Parlament pentru a parcurge procesul legislativ.

Iată ce prevede proiectul de lege la art. 25 alin. (1): „Învăţământul primar cuprinde clasa pregătitoare și clasele I- a IV-a, se organizează şi funcţionează cu program de dimineaţă”.

La art. 29 alin. (1) din Legea Educației Naționale 1/2011 apare că „învățământul primar se organizează și funcționează, de regulă, cu program de dimineață.”

În noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), care se va aplica de la 1 septembrie 2022, este precizat că programul este stabilit de consiliul de administrație în cazul școlilor care au cel puțin două schimburi.

Art. 11 din noul ROFUIP 2022:

(3) Învățământul primar funcționează, de regulă, în programul de dimineață. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în cel puțin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administrație al unității de învățământ.

(4) Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00.

(5) În învățământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare și la clasa I, activitățile de predare-învățare-evaluare acoperă 30—35 de minute, restul de timp fiind destinat activităților liber alese, recreative.

(6) În situațiile în care clasele din învățământul primar funcționează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învățământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele cinci minute se organizează activități de tip recreativ.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2020 erau 870.341 de elevi în clasele primare.

Proiectul de lege poate fi consultat pe EduPedu.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum s-a apărat o tânără din Botoșani, condamnată după ce a fost prinsă băută la volan: ”Am mâncat bomboane cu lichior!”

astăzi, 12:30

Tânăra de 29 de ani, originară din Botoșani, a susţinut că, înainte de producerea accidentului, ar fi mâncat bomboane cu lichior. Cu toate acestea, magistraţii au condamnat-o i...

Amenzi de peste 50.000 de lei aplicate de ITM Botoșani în decembrie!

astăzi, 12:20

În cursul lunii decembrie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 79 controale. În urma controalelor, au fost constatate 57 deficienţe, pentru care au fost dispuse mă...

Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează

astăzi, 11:00

În data de 31 decembrie 2024, companiile de furnizare PPC Energie și PPC Energie Muntenia, parte din Grupul PPC în România, au fuzionat. Unificarea companiilor de furnizare în...