Doi studenți din Botoșani și aventura vieții lor: 43 de zile în Marea Mediterană, la bordul Navei ”Mircea”! (Foto, Video)

Peste 40 de zile pe mare, în cea mai mare aventură a vieții lor! Studenți din România, dar și din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia au avut parte de o experiență inedită: marșul internațional de instrucție la bordul Navei Școală Mircea. Printre cei aproape 90 de studenți români și străini s-au aflat și Bogdan și Casian, doi tineri din Botoșani.

Pe 26 iunie, Nava Școală Mircea a pornit într-o aventură în Marea Mediterană. Velierul de legendă al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” a plecat în marșul internațional de instrucție cu studenții români din anul al II-lea, dar și studenți străini de la academii partenere din 5 țări.



La bordul navei au urcat nu mai puțin de 181 de persoane, dintre care 86 de studenți ai Academiei Navale și opt studenți străini de la instituții partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia. În timpul marșului internațional, tinerii cadeți s-au instruit sub supravegherea cadrelor didactice și a instructorilor, o experiență unică și irepetabilă pentru toți cei aflați la bordul navei.

Marșul a fost unul de 43 de zile, timp în care velierul a parcurs circa 3.400 de mile marine și a acostat în porturile Pireu din Grecia, Livorno și Palermo din Italia, Toulon din Franța și Bodrum din Turcia. Nava a trecut prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele, Canalul Corint, Strâmtoarea Messina și Bonifacio, între Corsica și Sardinia.

Bogdan: ”Vreau să ajung cât mai sus!”

Bogdan George Sandu, student al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, este din Dorohoi, judeţul Botoşani. „Am luat primul tren din Botoşani spre Constanţa deoarece am vrut să devin ofiţer de marină!”, spune el cu entuziasm pentru Jurnal Militar. Bogdan a povestit de ce a ales Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi o carieră în Forţele Navale Române.

„Vreau să-mi testez limitele şi să urc în arboradă cât mai sus. Aceasta este şi deviza mea în viaţă, niciodată nu mă opresc la un anumit nivel, vreau să ajung cât mai sus!”, a povestit tânărul dorohoian.



Condițiile pe nava școală sunt dificile, provocatoare, pe mare viața este puțin diferită de ”curtea Academiei”. Însă Bogdan este pregătit să înfrunte toate obstacolele. ”De la 15 ani am intrat în acest domeniu militar, într-un mic liceu aflat  în Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare”. La Academia Navală mi s-a inspirat un stil marinăresc chiar din anul întâi, iar acum, la Nava Școală Mircea, totul a decurs lin, acomodarea a fost ușoară, instructorii au fost de partea noastră, maeștrii militari au fost acolo, să ne arate fiecare punct din cazarmă și să avem o acomodare cât mai ușoară. Somnul în hamac pentru mine este și un soi de noroc, pentru că astfel pot să stau cel mai sus și mă simt ca în pat. Marea mă clatină ca un fel de mamă, ca atunci când eram mai mic, așa că acum, la 21 de ani, am șansa să fiu din nou legănat”, glumește Bogdan.

Momentul cel mai plăcut al marșului internațional cu Nava Școală Mircea? ”Momentul plecării a fost cel mai sensibil pentru mine, deoarece mi-am văzut părinții și i-am salutat, dar de asemenea a fost pentru prima dată când, nepregătit fiind, am urcat până la contragabier să întindem velele, știam că este foarte important pentru navă. Așa cum ne-a spus domnul comandor, o mână pentru tine, o mână pentru navă”.

Casian: ”Ceva senzaţional, o privelişte unică atunci când eşti în arboradă şi prinzi şi un apus sau un răsărit!”

Studentul Casian Drob este tot din judeţul Botoșani, oraşul Darabani, cel mai nordic oraş din România. Este prieten bun cu George Bogdan Sandu şi, glumind, spune cu mândrie că el a luat primul tren spre Constanţa când a ajuns la Colegiul Naţional Militar „Al.I.Cuza” şi acum, iată, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pentru a deveni ofiţer de marină.

”M-am adaptat foarte repede cu programul de pe Nava Școală Mircea. Este puțin greoi față de ce avem noi în Academie, dar este o experiență foarte frumoasă deoarece ne învață toate artele marinăriei pe care cu greu le găsim într-o facultate civilă”, spune Casian.



Era adolescent când a ajuns pentru prima dată în Constanța, iar acum știe că marșul internațional este o oportunitate unică, pe care nu avea cum să o rateze.

”La 14 ani am intrat la Liceul Militar ”Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, liceul de marină. Am luat trenul de la Botoșani la Constanța. Ca student, acum, am oportunitatea de a urca pe vele. Nu am rău de mare, dar dacă va fi vreo furtună vreau să văd dacă mă va prinde marele rău de mare de care se teme toată lumea. Dacă te obișnuiești cu această clătinare a valurilor este foarte interesant”.

Bogdan este obișnuit cu marea, însă recunoaște că ceea ce a trăit pe Nava Școală Mircea înseamnă mai mult decât și-a imaginat vreodată. ”Cel mai mult mi-a plăcut urcarea în arboradă, când ești în mijlocul mării, înconjurat doar de apă. Mai prinzi și un apus sau un răsărit de soare, este ceva senzațional, când stai cocoțat acolo sus, o priveliște unică în viață”.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum funcționează ceasul cu cuc!

astăzi, 07:15

Americanii, japonezii si romanii isi doteaza fabricile cu un ceas inteligent, cu cuc. America Ora 8: Cucu-cucu, bine-ati venit la lucru! Ora 12: Cucu-cucu, pauza de lucru! Ora 17: Cucu-cuc...

Calendar ortodox, 18 septembrie: Sf. Ier. Eumenie, Episcopul Gortinei; Sf. Mc. Ariadna

astăzi, 07:00

Sfântul Eumenie a trăit în secolul al 7-lea d.Hr. De tânăr a renunțat la averea sa, pe care a împărţit-o săracilor și, urmând lui Hristos, s-a călugărit. S-a nev...

Psihologul botoșănean Gabriela-Dana Pușcașu, despre gestionarea comportamentului copilului în grup la Conferința ABA!

Tuesday, 17 September 2024

Gabriela-Dana Pușcașu, BCBA și psiholog cu drept de liberă practică în domeniul psihopedagogiei speciale, se va alătura în calitate de speaker cu o temă de interes care vizează ges...