În această săptămână, trei tineri din județul Botoșani au participat, la București, la ediția a VIII-a a proiectului „GenerationEU: Promotori ai democrației europene”, organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European. Tinerii sunt Ștefan Ostafi, din municipiul Dorohoi, Alexandra Ciotir, din municipiul Botoșani și Vlad Emanuel Biliuță, din comuna Lunca.
Proiectul își propune să implice, anual, câte 20 de tineri în promovarea democrației și a valorilor care îi unesc pe cetățenii Uniunii Europene, cu scopul de a informa organizațiile de tineret din România cu privire la rolul și modul de funcționare a instituțiilor UE și promovarea importanței democrației parlamentare europene și a participării democratice.
Pe parcursul a trei „zile de foc” au participat la o serie de workshopuri despre management de proiecte, comunicare în social media, public speaking, dicție, storytelling și combaterea dezinformării în UE.
„Oportunitatea oferită de către Biroul de legătură al Parlamentului European în România a fost o cale deosebită de a-mi putea forma și a-mi îmbunătăți diversele abilități pe care să le pot utiliza apoi pentru a întoarce binele primit în societate. Țelul este de a putea promova în mod eficient importanța valorilor și principiilor Europene, cu ce ne ajută apartenența la Uniunea Europeană și toate beneficiile de care noi ca cetățeni dispunem datorită apartenenței la aceasta. În luna mai, toți promotorii vor desfășura diverse activități de informare în diverse formate prin toată țara. Eu am ales județul Botoșani și, mai ales, municipiul Dorohoi, pentru a transmite cunoștințele acumulate mai departe și pentru a le oferi tinerilor noștri o nouă cale spre o multitudine de oportunități, de la programele Erasmus la European Youth Event care altfel ar fi fost imposibile de accesat”, a declarat Ștefan Ostafi, care este și vicepreședinte a Organizației Studenților de la Litere din Cluj Napoca.
„Prin participarea la atelierele organizate de Biroul de legătură al Parlamentului European în România, am avut ocazia să îmi îmbunătățesc abilități formate anterior și, de asemenea, cel mai important, am aflat extrem de multe lucruri noi, am întâlnit oameni foarte faini care m-au făcut să îmi doresc să pregătesc un proiect interactiv și modern pentru cei mai mici nouă. În continuare, toți promotorii avem împreună un obiectiv mare și clar: promovarea importanței și beneficiilor Uniunii Europene în comunitățile noastre locale, în cazul nostru în Botoșani. Ne propunem ca în decursul lunii mai să informăm copiii și tinerii botoșăneni cu privire la Uniunea Europeană și la Parlamentul European și de a încuraja implicarea civică și promovarea valorilor europene. De asemenea, sper ca prin informațiile pe care le vom transmite să reușim să contracarăm valul de dezinformare cu privire la UE”, a adăugat Alexandra Ciotir, redactor senior în cadrul Asociației Buzzmedia din Botoșani.
„Experiența trăită în cadrul acestui proiect m-a făcut să îmi doresc cu ardoare să încerc să conectez cât mai mulți elevi/studenți și nu numai, cu ideile si valorile UE”, a completat și Vlad Emanuel Biliuță, secretar general la World Youth Alliance România.
(Comunicat de presă)