Colegiul Național “Mihai Eminescu” Botoșani, lider de proiect transfrontalier

„Innovative teaching and learning through developing of digital competences and implementation of STEM educational program”(Predarea și învățarea prin dezvoltarea competențelor digitale și prin implementarea programului STEM), este titlul proiectului transfrontalier cu fonduri europene nerambursabile, declarat câștigător la categoria proiecte SOFT al  Colegiului  Național  ”Mihai Eminescu” Botoșani, care este și coordonator pentru întregul proiect.

Pe o perioadă de 18 luni, proiectul are ca obiectiv principal stabilirea unei cooperări strategice între Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, România și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți, Republica Moldova, prin implementarea unui pachet integrat de programe educaționale și activități didactice.

Ca obiective specifice, la Colegiul ”Mihai Eminescu” se are în vedere îmbunătățirea  programelor educaționale prin dezvoltarea cadrului inovativ de predare și învățare, folosind tehnici și mijloace moderne, prin dotarea fiecărei săli de clasa cu  sisteme  SMART (videoproiectoare, table interactive, internet, softuri educaționale, etc), amenajarea unui laborator de informatica cu echipamente IT moderne și mobilier adecvat, precum și prin integrarea programelor STEM (Science,Tehnology,Engineering,  Mathematics), - folosite în școli americane- în învățare și predare.

Un alt treilea partener implicat în derularea proiectului este asociația de părinți CNME-Copii Noștri Minți Educate.

Ca urmare a dotării școlii, vor fi formați 40 de cadre didactice care să dobândească abilitați de operare a sistemelor instalate pentru a desfășura ore de curs cu peste 1000 de elevi.

”Avem un parteneriat frumos și durabil cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți, încă din 2016. Dacă la început colaborarea noastră s-a bazat pe schimb de bune practici în domeniul centrului de excelență, unde elevi –olimpici din cele două țări au participat la ore de matematică, informatică  și știinte,ulterior legătura dintre cele două instituții de învățământ s-a canalizat pe participări la activități cultural-artistice  precum:  Vis de  Crăciun (Botoșani,2016),Zilele Eminescu (Bălți, 2017, Botoșani,  2018),Festivalul Datinilor și Colindelor Strămoșești (Bălți, 2019).

Deoarece am constatat că trăim într-o eră în care tehnologia devine tot mai dinamică în procesul educativ, împreună cu conducerea liceului din Bălți am  început să lucrăm la această idee îndrazneață care ulterior a devenit proiect câștigător, și în care vizam dotarea cu tehnologie modernă a școlilor noastre,  în funcție de interesele și necesitățile specifice.

Astfel,Liceul „Mihai Eminescu” din Bălți își propune amenajarea unui laborator de chimie performant, având în vedere interesul elevilor pentru performanța internațională la  această disciplină. Pe lângă achizițiile pentru fiecare partener din proiect, se vor desfășura activități planificate cu elevii și cadrele didactice din cele două țări ce includ: promovarea tradițiilor și obiceiurilor comune, susținere de lecții demonstrative,  folosirea mijloacelor media moderne, organizare de concursuri în planul de  afaceri, simpozioane bilaterale cu cadre didactice, etc, iar rezultatele, impresiile și feed-backul acestei colaborări transfrontaliere vor fi consemnate în publicații, atăt în România cât și în Republica Moldova. â

Așadar, sustenabilitatea proiectului este evidentă,  multe generații de beneficiari direcți ai educației vor putea să aplice  tehnologia de vârf în proiectarea și învățarea lecțiilor într-un mod pragmatic și atractiv, stimulând gândirea critică și permițând accesul la resurse.

Cu siguranță, aceste investiții din școala noastră în domeniul educațional reprezintă contribuții pe termen lung ale creșterii calității modului de viață a întregii comunități, atât din punct de vedere economic cât și social, având ca scop final îmbunătățirea resurselor umane”, a declarat prof. Cristina Chiriac, director al Colegiului Național  „Mihai Eminescu” Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
224

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024. ...

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
40

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
336

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...