Ce părere aveți? Cei care nu-și vor publica lucrările vor risca să-și piardă titlurile de licențiat, masterat sau doctorat!

Ce părere aveți? Cei care nu-și vor publica lucrările vor risca să-și piardă titlurile de licențiat, masterat sau doctorat!
Persoanele care nu vor da publicității conținutul lucrărilor pe baza cărora au fost evaluați și au finalizat cursuri de licență, masterat sau doctorat vor risca nerecunoașterea titlului obținut cu ajutorul respectivei lucrări științifice. Măsura este prezentă într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.
 
Potrivit Avocatnet.ro, propunerea legislativă privind înfiinţarea şi funcţionarea Depozitului Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice a fost înregistrată de curând la Senat și ar putea aduce schimbări privind lucrările științifice realizate în instituțiile de învățământ superior sau în cadrul proiectelor de cercetare finanțate de către stat. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare și de publicare în Monitorul Oficial.
 
Concret, proiectul de lege prevede înființarea, în cadrul Bibliotecii Naționale a României, a Depozitului Electronic al Lucrărilor Științifice. Conform inițiatorilor proiectului, acest depozit va reprezenta “un fond național, în format electronic, al lucrărilor științifice realizate în unitățile de învățământ superior, institutele și centrele de cercetare finanțate din fonduri publice, precum și cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanțate parțial sau în întregime din fonduri publice”. Lucrările științifice pot fi lucrări de licență, dizertații pentru finalizarea studiilor de masterat, teze de doctorat, articole, analize și rapoarte cu caracter științific.
 
Potrivit proiectului, toate lucrările științifice realizate în instituțiile de învățământ superior de stat din România sau în cadrul unor proiecte finanțate de către stat trebuie să fie transmise și depozitate, în termen de maximum 30 de zile de la data susținerii sau finalizării și în format electronic, în acest depozit. Accesul liber și gratuit la aceste lucrări va fi permis după trei luni de la depunerea acestora și numai de la calculatoarele Bibliotecii Naționale a României prin Platforma online a Depozitului, platformă realizată și administrată de Biblioteca Națională.
 
Pentru neîndeplinirea obligațiilor de depunere a lucrărilor se pot aplica mai multe sancțiuni, care pot fi amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice și 5.000 de lei pentru persoanele juridice sau chiar nerecunoașterea titlului obținut prin respectiva lucrare științifică și sistarea oricăror beneficii academice, profesionale sau de cercetare.
 
Inițiatorii propunerii legislative consideră că publicarea tuturor lucrărilor științifice ar atinge “două obiective: prevenirea plagiatului, care va duce la întărirea reputației cercetării științifice din România și, în același timp, creșterea calității lucrărilor științifice realizate în Universități”.
 
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...