Bacalaureat 2022. Absolvenții de liceu susțin proba scrisă la Limba română

Bacalaureat 2022. Absolvenții de liceu susțin proba scrisă la Limba română

Probele scrise la Bacalaureat 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română, potrivit calendarului Ministerului Educației, examen la care sunt așteptați să participe 117.219 de candidați din promoția 2022 și cele anterioare.

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație publică subiectele și baremul de corectare pentru proba scrisă la Limba română la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, iar subiectele pot fi consultate și pe Digi24.ro, imediat ce acestea vor fi disponibile.

Examenul la Limba română începe la ora 9:00, însă accesul absolvenților de liceu în săli este permis doar până la ora 8:30.

Proba orală la Limba română a fost susținută în perioada 6 - 8 iunie 2022, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației. Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene.

Bacalaureat 2022, reguli la proba scrisă de Limbă română

Ca în fiecare an, Ministerul Educației a stabilit un set de reguli pentru candidații înscriși la examene. Pentru redactarea unei lucrări scrise sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile județene, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare, potrivit Ministerului Educației.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene, vor utiliza numai creion negru. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Este interzisă intrarea în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. De asemenea, candidații la Bacalaureat 2022 nu au voie în sală cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare, cum ar fi stick-uri de memorie, telefoane, tablete. De asemenea, nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Rezultate Bacalaureat 2022

Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie până la ora 12,00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

După proba scrisă de Limba română de la Bacalaureat 2022, marți, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Sursa: Digi24.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
93

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
210

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
341

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...