Ateliere de art-terapie pentru copiii cu dizabilități. ”Avem nevoie să ne creștem capacitatea de a empatiza” – Foto

Art-terapia îmbină disciplinele artei și psihologiei, obiectivul principal fiind utilizarea creativității în vindecarea și îmbunătățirea vieții.

Ateliere de art-terapie pentru copiii cu dizabilități. ”Avem nevoie să ne creștem capacitatea de a empatiza” – Foto

Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, la Grădinița Prichindeii din comuna Brăești a avut loc un atelier de art-terapie (al treilea din această comunitate), adresat copiilor cu dizabilități și din familii defavorizate, susținut de reprezentații Asociației Conexiuni pentru comunitate Botoșani, o echipă mobilă formată din asistent social Carmen-Elena Smit, psiholog Tamara Balan și ergoterapeut Sabina-Alexandrina Dinco.

Timp de aproape trei ore, 15 copii, cu vârstele între 2 și 14 ani, alături de părinții sau bunicii lor, au avut parte de activități interesante și creative: au creat copaci colorați de toamnă, în culori tempera, prin tehnica dactilopicturii, mere din hârtie colorată prin tehnica plierii, slime confecționat manual.

De asemenea, au participat și la un atelier al emoțiilor, de recunoaștere și exprimare emoțională, precursoare a inteligenței emoționale - planșe, povești terapeutice în imagini, jocuri și exerciții de asociere.

"De ce emoțiile? Pentru că a recunoaște o emoție este important pentru a o controla mai eficient și a ne putea folosi de ea. Recunoașterea propriilor emoții nu vine de la sine. Iar pentru a reuși să recunoaștem emoțiile celorlalți, avem nevoie să ne creștem capacitatea de a empatiza. De ce să empatizăm? Pentru a avea relații mai bune. Doar relațiile mai bune, cu grija de a nu răni pe celălalt, fac o comunitate mai sănătoasă. Omul cu sentimente e un om bogat. Uneori confuz. Alteori copleșit, de cele mai multe ori vulnerabil. Iar copiii par sensibili la acest subiect. ”Ce sunt aceste emoții, off, ce să fac cu ele?!" Iar cei cu dizabilități sunt și mai "onești" în exprimarea lor emoțională, mai direcți, fără cenzuri", a declarat președintele Asociației "Conexiuni pentru comunitate", asistent social Carmen-Elena Șmit.

Art-terapia îmbină disciplinele artei și psihologiei, obiectivul principal fiind utilizarea creativității în vindecarea și îmbunătățirea vieții.

Temele dezbătute în cadrul Școlii părinților: "Cine sunt eu?", recunoașterea emoțiilor la noi și la ceilalți, empatia, inteligența emoțională.

Atelierul este parte din proiectul "Conectare prin culoare" derulat din luna decembrie 2021 în comunele din județul Botoșani - ateliere de creație furnizate copiilor și tinerilor cu dizabilități din mediul rural, precum și familiilor lor, acolo unde accesul la serviciile de tip centre de zi sau terapii este poate mai greu accesibil.

Obiectivele urmărite: îmbunătățirea abilităților manuale, sociale, artistice ale copiilor/tinerilor, manifestarea creativității, îmbunătățirea participării la viață comunității a persoanelor vulnerabile în general și cu dizabilități, in special, o mai mare vizibilitate și acceptare la nivel local, dezvoltarea abilităților parentale, promovarea educației non-formale.










 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat dat afară din locuință după ce și-a agresat concubina în a doua zi de Paște!

astăzi, 14:40
34

În cursul zilei de luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au emis ordin de protecție provizoriu față de un bărbat, de 39 de ani, din comuna Vârfu C...

Acoperișul unei case din Botoșani a fost cuprins de flăcări, proprietara a suferit un atac de panică! (foto)

astăzi, 14:06
171

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-o gospodărie de pe strada Ion Pilat, din municipiul Botoșani. Acoperișul unei case s-a aprins de la un scurtcircuit.În mo...

Autovehicul de 37.500 de lei furat din Italia, oprit la Rădăuți-Prut de polițiștii de frontieră!

astăzi, 13:30
118

S-a întâmplat în a doua zi de Paște, în jurul orei 12:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut - I.T.P.F. Iași.Acolo s-a prezentat pentru efectuarea f...