Polițiștii Biroului de Siguranță Școlară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani și cu sprijinul elevilor voluntari din cadrul Asociației „Mereu pentru Educație" din România - filiala Botoșani au demarat o campanie de informare a elevilor cu privire la efectele violenței și ale bullying-ului în unitățile de învățământ.
Potrivit unui comunicat de presă emis de reprezentanții IPJ Botoșani, siguranța elevilor și a cadrelor didactice reprezintă activitatea prioritară a Biroului de Siguranță Școlară, activitățile derulate în acest domeniu având scopul de a crea un mediu școlar propice care să asigure calitatea actului educațional la standarde ridicate.
„Ne propunem ca prin activitățile derulate în cadrul acestei campanii să avem o mai bună interacțiune cu elevii și cu profesorii, în vederea prevenirii violenței sau a oricăror fapte antisociale”, declară oamenii legii.
Ce este bullying-ul?
Bullying-ul este un comportament agresiv, intenționat, menit să provoace disconfort sau durere care se manifestă prin: jigniri, excludere din grup, îmbrânceli, folosirea poreclelor umilitoare, dominare, încurajarea comportamentelor agresive etc.
De multe ori, bullying-ul este confundat cu un act izolat de agresiune sau violență. Spre deosebire de acestea însă, bullying-ul are mereu intenția de a provoca suferință, în mod repetat.
Bullying-ul este un concept umbrelă, ce acoperă comportamente variate, stabile în timp, repetate, cel mai adesea ascunse de ochii adulților, care continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție.
Despre tipurile de bullying, efectele sale, modalitățile de prevenire și combatere a acestui fenomen, vom vorbi în cadrul activităților ce urmează a fi desfășurate pe parcursul acestui an școlar, în toate unitățile de învățământ din județul Botoșani.
(Comunicat de presă emis de Inspectoratul de Poliție Județean)