Toti banii statului se duc pe pensii si salarii si traim pe datorie. Ce se va intampla cand cresterea economica va stagna?

Toti banii statului se duc pe pensii si salarii si traim pe datorie. Ce se va intampla cand cresterea economica va stagna?

Executivul asteapta cu mare nerabdare rectificarea bugetara pentru ca a ramas fara banii necesari achitarii pensiilor si salariilor, dupa cum insusi Guvernul Dancila a recunoscut recent.

Si marea problema, sustine Olguta Vasilescu, ar reprezenta-o plata pensiilor, pentru ca in luna iulie a fost aprobata o lege prin care veniturile pensionarilor din grupele I si II de munca au fost majorate. Iar in bugetul pentru acest an Guvernul nu a inclus si acesti bani.

Chiar asa sa fie? Doar majorarile pentru grupele de munca sa fie problema? Pentru aceste cresteri sa fie necesare taieri, la rectificarea bugetara, de sume uriase de bani de la alte domenii importante?

De fapt, ultima executie bugetara ne arata ca Guvernul PSD-ALDE a ajuns sa concentreze cea mai mare parte a resurselor statului roman pentru a plati pensiile si salariile, iar Romania va avea foarte mult de suferit de pe urma acestei situatii in care am ajuns.

Asadar, atrag atentia prof. dr. Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie si profesorul de economie Bogdan Glavan, dupa rectificarea bugetara, pensionarii si bugetarii isi vor primi banii la timp, insa consecintele vor fi foarte grave. Se vor taia investitiile cu achizitionarea unui RMN in spitale, achizitiile de medicamente vitale in spitale sau a materialelor de curatenie in scoli sau spitale. Si toate acestea se adauga la taierile drastice ale investitiilor de pana acum.

Explozia pensiilor speciale, una dintre cauzele deficitului din sistemului de pensii

Sistemul public de pensii este de mai multi ani pe un deficit (diferenta dintre veniturile din contributii si cheltuielile cu pensiile) de cateva miliarde de euro. Numai in 2017, deficitul a fost de circa 2,8 miliarde de euro, adica echivalentul a 2.800 km de autostrada, explica prof. dr. Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie.

Cauzele care au dus la aceasta situatia grava sunt mai multe si tin de guvernare si de politicieni, afirma Cristian Paun, precizand ca una dintre ele o reprezinta explozia pensiilor speciale. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
585

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
437

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2954

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...